Kategória:
DesszertekMűzliszelet
Hozzávalók:
-
20 dkg zabpehely
-
2db banán
-
14 dkg aszalvány és olajos magvak vegyesen
-
7 dkg jó minőségű csokoládé
Elkészítés: A banánokat összetörjük villával, majd zabpehellyel összekeverjük. A magvakat aszalványokat és a csokoládét daraboljuk és beleforgatjuk a pépbe. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, egyenletesen eloszlatjuk. A sütőben 180C-on 15 perc alatt megsütjük, ha kihűlt szeleteljük.
Miért együnk aszalványokat?
A mazsola rengeteg bórt tartalmaz, mely ásványi anyag a menopauzán átesett nőkben bizonyítottan lassítja a csontvesztést. A datolya azért jó választás, mert viszonylag alacsony a glikémiás indexe, vagyis lassan szabadítja fel cukortartalmát, így édessége ellenére állandó energiaszintet biztosít. Az aszalt meggyben előforduló antocianinok számos gyulladásos megbetegedés, köztük az ízületi gyulladás, a köszvény és az izomláz ellen is jót tesznek. Aszalt áfonyának, olyan gyulladás csökkentő hatása van amitől a baktérium kevésbé képes megtapadni a húgyhólyag falán. Aszalt kajszibarack háromszor annyi káliumot tartalmaz, mint a banán, és nagyon kevés só fordul elő benne. A kálium a magas vérnyomás ellen hat azáltal, hogy ellensúlyozza a nátrium folyadék visszatartó hatását. Aszalt füge jótékony hatással van az emésztő szervekre, csökkenti a vérzékenységet, vérnyomást csökkentő hatással is bír. Az aszalt szilva hatékonyan enyhíti a székrekedést.