Kategória:
Nyári receptekSzilvás pite
Hozzávalók:
-
25dkg teljes kiőrlésű liszt
-
15dkg nyírfacukor
-
15dkg vaj
-
2db tojás
-
2 kvk. szódabikarbóna
-
1,5 dl gabonatej
-
kb 40dkg szilva
-
szeletelt mandula
-
fahéj
Elkészítés: A szilvát darabokra vágjuk majd nyírfacukorral, fahéjjal megszórjuk és összekeverjük ha mindenhol befogta a cukros fahéj félretesszük. Nyírfacukrot a vajjal keverjük ki gépi habverővel, majd adjuk hozzá a tojást. Keverés közben adagoljuk hozzá a tejet, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet, fahéjat.Simára kevert tésztát öntsük ki tepsibe. Masszába nyomjuk bele sorba bőségesen szilva darabokkal. Szeletelt mandulával szórjuk meg a szilvákat és előmelegített sütőben kb. 170 fokon, kb. 20 – 25 perc alatt süssük.
Miért együnk szilvát?
Jelentős mennyiségben tartalmaz olyan polyphenolic antioxidánsokat is, mint a lutein, és a zeaxanthin. Gazdag a kálium, vas és fluorid tartalma, rengeteg C-vitamint, B1-,B2-,B6 vitamint tartalmaz. Hashajtó és vízhajtó hatása miatt is szokták fogyasztani.