Kategória:
LevesekSütőtökkrém leves
Hozzávalók:
-
egy kg sütőtök
-
egy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 dl szója/zab tejszín
-
tiszta só,
-
szerecsendió,
-
egy kis darabka reszelt gyömbér
-
3-4 evőkanál tökmag/olíva/lenmagolaj
-
hámozott tökmag
Elkészítése: A felaprított vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk, majd a meghámozott és felkockázott sütőtököt hozzáöntjük, ízesítjük tiszta sóval, szerecsendióval, egy kis reszelt friss gyömbérrel és puhára pároljuk. Ha megpuhult botmixerrel összezúzzuk, és visszaöntjük a lábosba. Felengedjük a zabtejszínnel és felforraljuk. A tetejét meghinthetjük egy kis szárazon pirított tökmaggal.
Miért együnk sütőtököt?
A kutatások során a sütőtökből kivont proteinekkel különböző mikrobák növekedését próbálták meggátolni, többek között az élesztő fertőzéseket okozó Candida albicans-ét. A kutatók azt remélik, hogy a sütőtökből származó protein segítségével olyan gyógyszert tudnak kidolgozni, amelyik az embereket támadó élesztő fertőzéssel szemben hatásos lehet, A sütőtök természetes antibiotikum-forrás is. A sütőtök rengeteg hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz ilyenek a: kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok, folsav és persze a béta-karotin. Minél sötétebb narancssárga a tök, annál több karotin található benne.