Kategória:
Saláta lekvár savanyúság befőttEper befőzése
Sziruphoz: 25 dkg cukor 1 liter vízhez
Befőzési idő: 20 perc, 80 Celsius fokon
A befőzéshez a legjobb a se nem érett, se nem éretlen, nagy szemű, közép-piros színű eper. Csavarja ki a szárukat és mossa meg őket. Szárítsa meg asz epreket egy szűrőben. Mivel az eper magas oxálsavtartalmú gyümölcs, érdemes blansírozni mielőtt az üvegekbe tesszük, így könnyebben emészthetőbb lesz. Merítsük az epreket egy szűrőbe téve fél perce forrásban lévő vízbe, majd öblítsük le langyos vízzel őket. A blansírozástól az eper íze, és színe sem fog megváltozni.
Az epreket tegye befőttes üvegekbe, és öntse fel annyi vízzel (cukorsziruppal), amennyi ellepi a szemeket. Zárja le az üvegeket légmentesen és a megadott hőmérsékletre és időre tegye őket a befőző gépbe!