Kategória:
KöretekKurkumával és chilivel sült újburgonya
Hozzávalók:
-
1kg újburgonya
-
1,5tk őrölt kurkuma
-
csipet chili
-
tiszta só
-
frissen őrölt fekete bors
-
4-5 evőkanál olívaolaj
Elkészítés: Az újburgonyát áztassuk be hideg sós vízbe kb egy órát. Melegítsük elő a sütőt 180C-ra. Újburgonyát tisztítsuk meg , majd a nagyobb darabokat negyedeljük. Egy tálba beletesszük az újburgonyát szórjuk meg kurkumával, chilivel, sóval, borssal rázogassuk míg egyenletesen befedi a fűszer, majd spricceljük meg olívaolajjal. Tegyük be egy kiolajozott tepsibe tetejét még szórjuk meg egy kis sóval és süssük kb 35 percig.
Miért együnk újkrumplit?
Az újkrumpli íze sokkal zamatosabb, üdébb, vitamintartalma pedig újkorában a leggazdagabb.Kiváló lizin és triptofán aminosav-forrás, de C-vitamint is találhatunk benne, B1- és B6-vitamin, valamint folsavforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat is, melynek felszívódását a benne lévő C-vitamin is segíti. Ne együnk héjastul olyan krumplit, amelyen zöld elszíneződést látunk, ez szolaninra utal, nagyobb mennyiségben mérgező lehet.