nádlépor vagy nádcukor
Tisztelt Doktor úr!
Elbizonytalanított a nádléporral kapcsolatban a múltkori válaszával. nem tudom eldönteni, hogy fogyaszthatom e. A csomagolásán a következőt írják:
A cukornád tiszta levéből nyerik, melyet a préselés után kíméletesen besűrítenek, szárítanak, majd megőrölnek. Hagyományos eljárással finomítás nélkül készítik.
Viszont ön a következőt írta ami miatt nem tudom eldönteni, hogy ez most kristályosítva van e vagy sem:
Ha a nádlé nem ipari, még nem iparilag van előállítva nádcukorból, hanem a nyers nádnak a kipréselt leve, akkor használhatja, mert akkor még nem poliszacharid, de ha már kristályosítva van és az meg porítva, akkor az már nem jó a vércsoportjának sem! Nem értem, hogy a hüvelyeseket miért cukorral szeretné társítani.
A Nem a hüvelyeseket szeretném cukorral enni csak a kakaót szeretném azzal édesíteni. Mármint, hogy eddig datolyával turmixoltam, de értem, hogy most már ez így miért nem jó.
Köszönöm válaszait: Nikol
Válasz
Kedves Nikol!
A nádlépor nem kristályos por. A nádcukor pedig iparilag van előállítva és a cukortartalom ez esetben kristályosítva van és az már nem jó így Önnek. Nem értem, hogy miért ragaszkodik a cukornádból nyert édesítőszerekhez, amikor vanak már sokkal jobb és a cukorbetegek által is használható kiváló édesítőszerek. Én is ezeket használom. A mesterséges édesítőszerek nem jók (szacharin, aszpartam,stb..)! A nyírfacukor, a xilit, az eritrit az eritritol, a stevia kiváló szénhidrátmentes édesítőszerek és nagyon jók az ételtársíthatósági szabályok szerint is (www.mazdaznan.hu) a kakó édesítésére. Jó még a szőlőcukor is, ha nem cukorbeteg, mert az nem poliszacharid, mint a nádcukor Ön által megadott változatai, hanem diszacharid és ennek az energetikai és társíthatósági szabályai is megfelelnek a kakaó édesítésére.
Remélem, hogy most már jobban tudtam segíteni.
Üdvözlettel: László