Zöldségek nyersen


Zöldségek nyersen

Tisztelt doktor úr!

Olvastam, hogy nem minden zöldséget lehet nyersen enni, de különböző helyeken különbözőeket írnak, így nem tudom pontosan, hogy mit nem lehet nyersen megenni. Ezekről van információja? És mi a helyzet a gombákkal? Azok fogyaszthatók nyersen? És a kukorica? Azt is láttam hogy sokan nyersen eszik. A gabonákat meg ha kicsíráztatom azokat is fogyaszthatom nyersen? 


Válasz


Kedves Gina!

A nyers-táplálkozás a túlélést szolgálja, mert a nyers ételek élő ételek, élő táplálékok. Amely ételek hőmérséklete az elkészítés során eléri a 42 Celsius fokot, akkor megszűnik élő ételnek lenni és ezért már a hasnyálmirigynek kell a megemésztéséhez előállítani "megtermelnie" az emésztő enzimeket. Aki nem eszik nyers ételeket, hanem állandóan hőkezelt ételeket fogyaszt, annak a hasnyálmirigye "kifárad" és nem tud jól emészteni, s főleg ha sok szénhidrátot fogyasztunk, akkor cukorbetegség is kialakulhat, s legtöbb esetben ki is alakul.

Sokan összekeverik a nyers és a hideg ételek fogalmát. Ugyanis a kenyér, vagy zsemle, ha hidegen fogyasztjuk, az nem nyers étel, mert átesett egy hőkezelésen, a sütésen. A hőkezelt ételek pedig savasítják a szervezetet. Egyedül a kölest lehet sütni főzni, akkor is lúgosít, de ha sütik főzik, akkor az már nem nyers étel! Gabonákat többféleképpen lehet nyersen enni. Be kell áztatni desztvízbe és amikor már megpuhultak és megteltek vízzel, önmagukban is fogyaszthatók, de itt is be kell tartani a vércsoportnak való megfelelőséget. Amikor még éretlenek és puhák, akkor meg lehet enni őket úgy is, és ilyen a kukorica is, amikor még zsengék a szemei. Gyermekkoromban sok zöldszemű rozsot, búzát és kukoricát ettem és nagyon szerettük, mert nagyon finom volt és nagyon tápláló. A harmadik nyers fogyasztása a gabonáknak a kicsíráztatás és a csírájának nyersen való elfogyasztása. Itt is nagyon fontos, hogy tiszta vízben (Ro-, vagy desztvíz) csíráztassuk. Mindhárom esetben lehet használni az elfogyasztásukhoz hidegen sajtolt olajokat (ezek is nyers ételek), meg fűszereket, tiszta sót,  de ezeknek is meg kell felelnie a vércsoport szerinti táplálkozás szabályainak.

A hüvelyeseket nem szabad nyersen fogyasztani, kivéve a zsenge zöldborsót, de a zöldborsónak a hüvelye is amikor még nem fejlődött ki rendesen, akkor az is nyersen fogyasztható, önmagában is és a zsenge borsószemekkel együtt.A hüvelyesek csírája sem fogyasztható, hiába nyers!

Most hajtanak a fenyőágak végein a tűlevelek és azok is nagyon finomak nyersen. Sokan ki is szokták rántani, meg almaecettel salátát is csinálnak belőle. Most zsengék a disznóparéj, a parlagfű, a kender, az újhagyma szárai, a torma levelei, stb..m melyek szintén fogyaszthatók nyersen, salátának, vagy kásákhoz köretnek, vagy összevágva  és belekeverve,  a petrezselymes rizshez hasonlóan, pl. hajdinás kenderlevél, köleses parlagfű, zabpelyhes tormalevél, stb.. Ezeknél a zöld leveleket össze kell aprítani és így finomabbak. A sárgarépa zöldjét ne fogyasszuk se nyersen, se főzve. Sóskát, spenótot, cukkinit, főznivaló tököt, sütőtököt szintén lehet nyersen önmagában is, salátának is, meg reszelve, aprítva kásákba keverve, vagy köretként olajosan fogyasztani. Korlátlanok a felhasználási lehetőségek, csak be kell tartani a vércsoportnak megfelelő szabályokat, az ételtársítási szabályokat és az étkezések elfogyasztási sorrendjére való szabályokat (www.mazdaznan.hu).

A répafélék mindegyike fogyasztható nyersen, salátának, aprítva, köretnek, de önmagukban is. Szeletelve sózva, fűszerezve olajos kenyérrel sokat fogyasztok belőlük télen és kora tavasszal (cékla, cukorrépa, petrezselyem gyökér, sárgarépa, paszternák, takarmányrépa,stb..).

A gombafélék is fogyaszthatók nyersen, csak feleljenek meg a vércsoport szerinti táplálkozás szabályainak. Természetesen minden nyersen fogyasztott zöldséget, magvat, fű-féléket, stb. az elfogyasztás előtt meg kell tisztítani és én még ezüst kolloidos vízben áztatva sterilizálom is őket. Minden attól függ, hogy honnan szedtük ezeket, mert szennyezett földterületről ne szedjünk ilyeneket, mert akkor mérgezőek is lehetnek és ezért van az, hogy az ismeretlen, nem tiszta helyről szerzett nyers dolgok sokaknál mérgezést is okozhatnak. Sok erős immunrendszerű egyénnél a kissé mérgező, vagy a kissé szennyezett nyers ételek sem okoznak problémát, mert meg tud velük bírkózni az immunrendszerük, míg sokaknál a tiszta nyers táplálékok is gondokat okoznak, mert nincsenek hozzászokva a nyers ételek fogyasztásához. Ezért az átállásnál először kisebb adagokkal, majd egyre nagyobb adagokkal kell kezdeni és sokan, mint pl. én is el lennék csak nyers zöldségeken is. Egyedül uborkát nem eszem, mert nem jó a vércsoportomnak. Nagyon szeretem a zsenge rózsaszirmokat is, főleg önmagában csemegeként fogyasztva azokat, de lehet vele dísziteni kásákat, salátákat és azokkal együtt kell elfogyasztani.

Van még egy nyers elfogyasztási módszer a szárítás és az aszalás. Ez a gombáknál nagyon jó, de ilyenkor már meg kell sütni, főzni. Leveles zöldségeket is le lehet szárítani, meg a répaféléket és tökféléket lereszelés, aprítás után. Ha a szárítás, aszalás hőmérséklete nem éri el a 42 Celsius fokot, akkor így is nyers ételek maradnak. A szárított parlagfüvet, kendert,  a sóskát, a spenótot, stb... a tormának a levelét, vagy a lereszelt gyökerét fel szoktam aprítani turmix géppel  és ha még darabos maradt, akkor kávé darálóval és így elporítva rá szoktam tenni a kiszedett ételeimre, ételeimbe (leves, tészta, kása, főzelék, főtt gabona, pirítós olajos kenyér, stb..) nem is kis mennyiségben és azokkal elkeverem és persze kurkumát, gyömbért, fekete köményt, erős paprikát, hagymaféléket, sót vagy más a vércsoportnak megfelelő fűszereket is teszek hozzájuk. Így végtelen sok ízt tudunk biztosítani, még ha napokig ugyanazokat esszük, akkor is. Még javasolom a hidegen sajtolt olajokat, vagy azoknak a keverékét is hozzájuk tenni és  velük elkeverni. Jómagam egyszerre többféle olajkeveréket használok és egy egy étkezésre több evőkanálnyit is teszek az étekere, ételekbe (saláta, turmix, leves, tészta főzelék, kása, pirítós stb..). Kedvenc olajaim, a szőlőmag, a szezámmag, a kendermag, a tökmag, a dió, a máriatövismag, a bio szója, a fekete kömény, a rizs, az oliva, az argán, a mandula, a petrezselyem-olaj és ezek keverékei. Mindíg abból teszek többet, amelyiket ki szeretném hangsúlyozni az ízét, vagy a szervezetre gyakorolt hatását, mert például a szőlőmag olaj a keringést és a szívműködést segíti, a dióbél az agyműködést és az izomrendszert, a szója és a máriatövismag a májat, az argán a bőrt és az izületeket, a szezámmag a mandula a csontokat és az izmokat, izületeket, a kendermag és a feketekömény pedig mindent, a rizs és az oliva energiát ad, az összes olaj E-vitamint, stb. A kenderre és a feketeköményre szokták mondani, hogy a halál kivételével mindenre nagyon jók és hasznosak. Lenmag olajat csak nőknek ajánlom, mert a férfiaknál csökkenti a tesztoszteron szintet és a libidót a magja is és az olaja is.

Remélem tudtam segíteni.

Üdvözlettel: László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat