kálcium
elkezdtem szedni napi 350 mg kálcium citrátot de olvastam hogy e vitaminnal 1 időben nem szabad szedni illetve d3 nagy bevitele mellet sem javasolt szedni.
Annyi mindent olvastam már hogy nem tudom mi az igazság.
Én e vitaminbol 1200 IU szedek és d3 bol 13 ezer Ne-et 2 napja szedem a kálciumot de úgy hogy ha veszek be e vitamint várok vele 2 órát és utána veszek be kalciumot van mikor 3 mat várok.
lehet e bajom ezektől?
vagy hogy kéne ezeket úgy szeni hogy jo is legyen
Válasz
Kedves Zoltán!
A calcium citrát, mivel szerves kötésben van, nincs túladagolva. A D3 vitamin egy kicsit soknak tűnik, meg az sem mindegy, hogy melyik cégét szedi. Én 8000 NE-nyi dózist javasolnék kétszerre és étkezéskor. Ha a csontokkal van baj, akkor jobban kellene sózni a tiszta sóval is (www.vitaminstation.hu, vagy www.tisztaso.hu-tól beszerezhető). Az E-vitamint mindíg étkezéskor kell szedni, de ha napjában elfogyaszt két-három, vagy még több evőkanálnyit ételekre téve , a vércsoportjának megfelelő hidegen sajtolt olajokból akkor azokban van bőven E-vitamin és nem "veszik" össze semmivel. A vitaminokat rendszeresen szedőket ijesztgetik a gyógyszergyártók ügynökei, hogy lebizonytalanítsák őket. Sajnos ebben az elbizonytalanításban a médiák élen járnak, ahol neves orvosok nyilatkoznak, akik vagy pénzt kapnak ezért a ferdítésekért, vagy maguk is elhiszik, amit a gyógyszergyártók mondanak nekik.
Az E-vitamin és a calciumcitrát is a táplálékaink részei és nem tudunk velük elsokallni, mert a szervezetünk csak a szükséges mennyiséget veszi fel, a többit kiüríti. Én javasolnám a Magnézium B6-olt is fogyasztani, ha a csontokkal van problémája. Meg javasolnám a vércsoport szerinti táplálkozást, az erek megtisztítása céljából és ehhez kellene még a Gingko Biloba, a és a BioFlavone C fogyasztása is.
Bizonyára sokat hallott már a flavonoidokról. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók. Voltaképpen növényi pigmentek is, de az egyik remek tulajdonságuk az, hogy antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek nemcsak a szabad gyökök káros hatásaitól védhetnek meg bennünket, hanem nagyon sok egészségügyi előnnyel is bírnak. Nézzük, hogy melyek azok a flavonoidokban gazdag táplálékok, amiket érdemes rendszeresen fogyasztani. Persze ez esetben is figyelembe kell venni a vércsoportoknak való megfelelőséget. Valamint csak a zöldségféléket és a gyümölcsöket sorolhatjuk ide, az állati termékeket nem!!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát. Minél változatosabban étkezünk a vércsoportunknak megfelelően, annál több egészséges növényi vegyületeteket, például flavonoidokat viszünk be a szervezetünkbe. Leginkább a brokkoli, a kelkáposzta, a vízitorma, a cseresznye, a szeder, a hagyma, a gránátalma, a spenót, a szőlő, az étcsokoládé és a zöld tea, stb... tartalmaz nagy mennyiségben flavonoidokat. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása már csak azért is nagyon egészséges, mivel sok betegségtől óvhat meg bennünket. Lássuk is, hogy miért is olyan egészségesek a flavonoidok.
A szív- és érrendszeri problémák oxidatív stressz és gyulladás következtében jönnek létre, azonban a flavonoidok mint antioxidánsok segítenek kiküszöbölni mind a gyulladást, mind a szabad gyökök sejtkárosító hatásait. Mivel ezek a vegyületek az LDL-koleszterin, a vérzsírok szintjének csökkentésében is aktívan részt vesznek, így szerepük lehet az érelmeszesedés megelőzésében, és a máj betegségeinek gyógyításában, de legfontosabb a mikrokeringés helyreállítása, mert lényegében minden betegség a vérkeringés hibájából alakul ki!
Ilyen flavonoid például a rutin és a heszperidin is, amelyek az erek falát erősítik, így segítenek megelőzni az érproblémákat. A flavonoidokban gazdag gyógynövények, mint például a fekete bors, a fokhagyma, az oregánó, a rozmaring és a gyömbér jelentősen hozzájárulnak az érrendszer egészséges működéséhez. Számos flavonoidról, mint a kvercetinről és a rutinról megállapították, hogy segítenek megakadályozni a vérlemezkék összecsapódását, amelynek köszönhetőn jelentősen javulhat az erek átjárhatósága.
A flavonoidok aktívan részt vesznek a sejtciklusok szabályozásában is. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, lényeges, hogy ezek a sejtciklusok egyensúlyban maradjanak, ebben segítenek ezek a vegyületek.
A flavonoidok rendszeres fogyasztásával bizonyos krónikus neurodegeneratív betegségek kialakulása is késleltethető, köztük az életkorral összefüggő demencia és az Alzheimer-kór megjelenése is. Mivel a flavonoidok az agy jobb vérellátását is elősegítik, így a kognitív funkciók javulásában is aktívan részt vesznek. Sok öngyilkosság ás idegbetegség megelőzhető lenne a flavonoidokban gazdag ételek rendszeres fogyasztásával.
A flavonoidokról bebizonyosodott, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, mivel meggátolják a gyulladást elősegítő üzenetküldő molekulák képződését. Nemcsak olyan speciális flavonoidok képesek erre, mint a kvercetin, hanem minden olyan flavonoidkivonat, amely gyógynövényből vagy fűszernövényből készült. Itt van jelentősége a táplálkozás terápiának, ezen belül is a vércsoportnak megfelelő vegetáriánus, gluténmentes, laktózmentes, glukózmentes táplálkozásnak, ha azt helyes ételtársítással hajtjuk végre. Valamint ha az ételek fogyasztását is a helyes emésztési sorrend megtartásával végezzük. Ehhez kellenek a megfelelő szakemberek, mert legtöbb orvos és sok természetgyógyász nem is hallott ezekről, mivel a nemzetközi, gyógyszeripar által irányított lakossággyérítő képzési programjaik szerint ezt nem szükséges a lakosságnak ismerni, mert akkor hosszú életűek lesznek az emberek és a nyugdíjfolyósító intézetek meg becsődölnek és tönkremennek a sok hosszú életű nyugdíjas miatt. Több orvos páciensem is azon csodálkozott, amikor ezeket megismerte, hogy miért nem szerepelnek ezek a tudnivalók az általános orvosi képzésben ilyen részletességgel. A természetgyógyászok többsége is csak az általános képzésben tanítottakat alkalmazza és kevesen vannak, akiknek van igényük a táplálkozási szabályok részletes megismerésére és ezeknek a gyógyításokban való alkalmazásában.
Remélem, tudtam segíteni.
Üdvözlettel: Dr.Weixl-Várhegyi László