Kovásszal készült kenyér, B-vércsoport, gluténmentes liszt, élesztő
Kedves Dr. Weixl Várhegyi László!
A kovásszal és búzaliszttel készült kenyér milyen mértékben alkalmas a B-vércsoportú emberek számára? Azt olvastam, hogy a kovásszal készült kenyér természetes fermentációja könnyebbé teszi a glutén megemésztését. Találtam gluténmentes liszttel készült kovászból és lisztekből készült kenyeret, illetve gluténmentes liszttel készült kenyeret, amelyben nem volt kovász. Ön szerint érdemes a kovász készítésével foglalkozni, ha gluténmentes kenyeret sütünk?
A hagyományos kenyérbe tett kovász vad élesztőgombákat tartalmaz és ezektől emelkedik meg a kenyér. A gluténmentes lisztekkel készült kenyerek (legalábbis amelyeket én láttam az interneten) nem emelkednek meg és nem lyukacsosak. Talán a kovász elhagyható abban az esetben ha gluténmentes liszttel készült kenyeret sütünk?
Mi a véleménye a rozsliszt kovásszal és gluténmentes liszttel összedagasztott kenyérről? A rozs kevés glutént tartalmaz és a glutén, azaz a sikér nagy szerepet játszik a kenyér sütésben, ezért ragaszkodnék hozzá.
Az élesztőt ki akarom zárni, mert azt olvastam káros erjedési folyamatokat indít el és nem jó a gyomor flórájának. Ön szerint ez igaz?
Megvásároltam a "Mit egyek, hogy egészséges legyek? B vércsoport" című könyvét és a gluténmentes lisztek alatt azokat a liszteket értem, amelyek ebben a könyvben szerepelnek.
Könyvében írja, hogy a teljes kiörlésű lisztek nem jók, mivel a teljes maghéjat tartalmazzák. A kölest, zabpelyhet egy S-késes aprítóval ledarálom, mivel így olcsóbb. Talán a barna rizst és a hajdínát is tudnám íly módon darálni, de még nem próbáltam. Azt írja könyvében, hogy a teljes kiörlésű nem jó mert tartalmazza a maghéjat. A kérdésem az, hogy az így ledarált lisztek teljes kiörlésűnek számítanak? És ha igen szitálással külön tudom választani a maghéjat a liszttől?
Köszönöm válaszát. Jó egészséget kívánok Önnek!
Válasz
Kedves Melinda!
Meg kellett volna vásárolnia a fehér borítójú az élelmiszer fajták vércsoport szerinti táblázatait tartalmazó 52 oldalas füzetet is. Abban minden gabona benne van. Önnek, nem jó a búza, az árpa a rozs, a hajdina, a kukorica. Jó viszont a durumbúza, a tönkölybúza, a pur-pur búza, a zab, a köles, a quinoa, a rizs, és ezekből bármit készíthet, tésztaféléket, kenyérféléket, péksüteményeket, cukrászsüteményeket. Abban is szerencsés, hogy nyugodtan fogyaszthat élesztős tésztaféléket, amelyek megfelelnek a vércsoportjának. A kovászt is bátran használhatja, minden, a vércsoportjának jó gabonafélékhez.
A teljeskiőrlésű gabonáknál, ha a gabonát megmossák és megszárítják, akkor fel lehet használni minden részét. Ha nincs megmosva, akkor a raktározásnál sajnos rágcsálók és rovarok szennyezik be a gabonaszemeket és a szennyezés nem biztos, hogy a feldolgozás során teljes mértékben eltávozik a gabonákból.
Remélem, hogy tudtam segíteni.
Tisztelettel: László