Tanácstalan vagyok?
Szeretném tudni A vercsoportú vagyok most ehetem a tofut vagy nem ? Nagyon roszakat olvastam a Nem fermentált Szójárol a tofut amit a boltba kapok az fermentált? Köszönöm a válaszait
Válasz
Kedves Ibolya!
Az A-s vércsoportúak ehetik a szóját! Jótékony ennek a vércsoportnak, a többieknek meg semleges, tehát mindenki fogyaszthatja. A Magyarországon kapható tofu, magyar szójából van készítve, nálunk meg nem termelnek génmódosított szóját. A tofukat én is nagyon szeretem, mert nekem, mint 0-ásnak is nagyon jó. Ráadásul Vác közelében élek, ahol a tofut készítik. Van többféle változatban és csak a füstöltet nem javasolom Önnek, meg a paprikásat, mert ezen összetevők nem jók a vércsoportjának, tehát még a jót is elrontják velük.
A tofunak nagyon magas a kálium tartalma, ezért egy kicsit jobban meg kell sózni a tiszta sóval (www.tisztaso.hu), amely kapható a Vitamin Stationnál is. A honlapjukról meg lehet rendelni. A keleti népek a tofút túlsózott fűszerekkel fogyasztják és így ellensúlyozzák as magas kálium tartalmát. A miso és a tamari fűszerek nagyon jól harmonizálnak a tofuhoz. A magyar tofuban megbízhat, ha jól megsózza, ugyanis ha nincs jól megsózva, akkor felborítja a szervezet káűlium/nátrium egyensúlyát és ezért írnak, mondanak róla sok rosszat, mert nem sózzák meg eléggé, vagy ha meg is sózzák a használt sónak túl magas lehet a kálium tartalma. A konyhasónak legalább 97 %-.os NaCl tartalmúnak kell lennie, de sajnos még a márkás sóknak (dési, himalája, parajdi, tengeri, horváthrozi, stb) is jóval 80 % alatt van az NaCl tartalma. Egy 2014 -es vizsgálat 50 % alatti NaCl tartalmat mért ezeknél a sóknál és több, mint 70 tonnát vontak vissza ezek miatt a kereskedelemből. Tehát ha tiszta sót használ nyugodtan fogyaszthatja. Én is nagyon sokat fogyasztok, különösen a hagymásból és nagyon szeretem kirántott formában is.
Remélem tudtam segíteni.
Üdvözlettel: László