Vérkép
Kedves László! Vércsoportom szerint táplálkozom /A-s vagyok/ és az általad ajánlott vitaminokat szedem. A Vital A-ból naponta már csak egyet. Rengeteg zöldséget eszem és néha csirkét, halat. A problémám az, hogy a fél évvel ezelőtti tökéletes vérképemben több alacsony érték van: vas 5,30 /14,00-32,00/, Triglicerid 0,49 /0,80-2,00/, húgysav 123 /180-350/. Viszont a kálium magasabb: 5,50 /3,80-5,20/. Legriasztóbb a vas, mert néha szédülök és álmos is vagyok. Elkezdtem az általad másnak is ajánlott Schüsszler sót szedni. Ez megoldja a vas feltöltését? Mit ajánlasz a káliumra? Köszönöm segítséged! Brigi
Válasz
Kedves Brigi!
Ha vegetáriánus vagy, akkor az alacsony vas-szint nem kóros! Ettől függetlenül szedheted a 3. számú Scüszler-só D6-os változatát!
Az, hogy a triglicerided ilyen alacsony, az csak jó, mert könnyebben kering a vér az ereidben. Az én triglicerid szintem, már 15 éve mindössze 0,4!
Ne ijedjél meg, mert az alsó és felső határértékeket egy kaotikusan élő és kaotikusan táplálkozó átlagember értékei szerint határozták meg. Ebben eltérés van a különböző országoknál, mert mindenütt az átlagértékeket veszik figyelembe, amely más egy hollandnál, más egy újzélandinál, mint egy magyarnál. Nekem nagyon sok országból vannak külhonban élő pácienseim és az ő vérleleteiken ezt jól össze tudom hasonlítani. Változnak itthon is az értékhatárok korosztályonként és laboronként is.
Annak is örüljél, hogy ilyen alacsony húgysav szinted van! Nagyon sokan cserélnének veled!!! Ez egyébként azt is mutatja, hogy viszonylag helyesen táplálkozol és jól működik a kiválasztó rendszered.
Engem egyedül a „kálium-mérgezésed” aggaszt! Ha ez hosszabb ideje ilyen magas, akkor szédülhetsz attól is, megzavarja a vérnyomásod! Jó lenne, ha megfelelően használnád a sót sózásra és akkor kompenzálódna a kálium többleted. Csak patikai sót használjál és most sózzál vele egy kicsit bátrabban! Nézzed meg a www.aqanet.fw.hu ezzel kapcsolatos oldalait. A zöldségek közül soknak magas a kálium tartalma, részben a káliumos műtrágyázás, részben pedig az amúgy is magas kálium tartalom miatt ( gabonák, zöldségek, banán, paradicsom, stb). Ezeket jobban kell sózni a tiszta NaCl-el!
Igyál egy hétig csalán, egy hétig ragadós galaj, vagy tejoltó galaj teákat, de a teavíz tiszta víz ( ro. vagy deszt.) legyen! A-sként jó lenne neked az Alfalfa lucerna tabletta is, de amúgy is apríthatsz magadnak lucernát, csak ezt is jobban kellene sóznod. Olvassad el a parlagfűvel kapcsolatos válaszomat is.
Üdvözlettel: W-V.László