Gabonapelyhek hideg vizes áztatása.
Tisztelt Várhegyi Úr!
A tönköly, árpa, rozs és zab pelyheket amiket frissen tudok pelyhesíteni, mennyi ideig áztassam desztillált vízben?
Aszalt gyümölcsökkel és olajos magvakkal szeretném fogyasztani, valamint akácmézet is tennék hozzá.
A-s vércsoportú vagyok.
Köszönettel:
Hudák György
Válasz
Tisztelt Hudák Úr!
A felsorolt gabonapelyhek áztatásának ideje attól függ, hogy a gabonapelyhek milyen vastagságban vannak pelyhesítve. Általában a zab vékonyabb, a tönköly vastagabb, valamint több fehérjét tartalmaz. Függ a pelyhesítés ideje a víz hőmérsékletétől is. 40 Celsius fokig nem károsodnak a beltartalmi értékek, viszont feleannyi idő alatt lehet a pelyheket áztatni. Az áztatás ideje függ a felhasználótól, annak szokásaitól, fogazatától, stb.. Van úgy, hogy elég egy óra, de van úgy, hogy 3-4 óra is kevés. Én úgy szoktam, hogy este beáztatom szobahőmérsékletű desztvízben a reggeli adagomat és reggel az már azonnal is fogyasztható. Gyömbért, erős paprikát, medvehagyma port, fahéjat, szegfűszeget, tormaport, majorannát, stb.. és tiszta sót teszek az áztató vízbe az egyéni ízlésem szerint.
Az aszalt gyümölcsöket is célszerű hasonló ideig beáztatni olyan desztillált vízbe, amelyben van 2-3 ml 5 é 15 ppm töménységű ezüst kolloid oldat. Ez azért szükséges, mert nem lehet tudni, hogy a tárolásnál, szállításnál, aszalásnál milyen rovarok és rágcsálók kerülhettek "kapcsolatba" az aszalvánnyal, de így az ezüst kolloiddal garantáltan fertőtlenítve tudjuk elfogyasztani. Jómagam a gabonapelyhek áztatóvizébe is szoktam tenni hasonló mennyiségű ezüst kolloidot, mert a gabonaszemek még pelyhesítés előtt vagy pelyhesítés után szintén "találkozhattak" az említett rovarokkal, állatokkal. Nem szükséges akácmézet hozzá tenni, mert a mézek savasítanak, viszont az aszalt gyümölcsöknek is van cukor-tartalma. Ha már mindenképpen édesíteni szeretné, akkor inkább javasolnám a szőlőcukrot, mint diszaharidot, vagy steviát, xilitet, nyírfacukrot. Mindenképpen javasolnám a sózást is tiszta sóval, mert az összetevők magas kálium tartalma könnyen felboríthatja a szervezetünk sejtjeinél a nátrium/kálium ion egyensúlyt! Sokkal értékesebb a táplálkozás szempontjából, ha az áztatott pelyhekhez és aszalványokhoz felhasználás előtt egy evőkanálnyi vegyes virágport is felhasznál. A virágpor a leg értékesebb táplálék a természetben. Van egy barátom aki semmi mást nem eszik, mint havonta 6 kg vegyes virágport (persze 30, vagy 31 napra elosztva és a napi adagot 8 és 16óra között fogyasztja el apróbb adagokban) most 68 évesen is fitt és egészséges.
Az A-vércsoport is érzékeny a gluténre és ezért én inkább a hajdina, a köles, a rizs és a kukorica pelyhesített változatait fogyasztanám és egyszerre csak egyfélét és nem keverve a másikkal, s ugyanez igaz az aszalványokkal kapcsolatban, mert oda kell figyelni a helyes étkezési sorrendre és a helyes ételtársításra is. Javasolnék a felhasználás előtt az áztatott pelyhekhez egy két evőkanál, a vércsoportnak megfelelő hidegen sajtolt olajat is tenni és akkor egész napra el vagyunk látva energiával is (szőlőmag, kendermag, tökmag, dióbél, mák, szezámmag, szója, máriatövismag, mandula, lenmag, mogyoró, földimogyoró, oliva, stb..nagyon értékes táplálékok és így nem hízlalnak).
Remélem tudtam segíteni.
Tisztelettel: 'Dr.Weixl-Várhegyi László természetgyógyász