ételtársítás
Tisztelt doktor úr!
A gyümölcs - zöldség besorolással kapcsolatos félreértésről szeretnék kérdezni. A paradicsom terméséről olvastam a régebbi válaszában, hogy gyümölcsnek számít rendszertanilag és ezért nem ajánlja pl a lecsó fogyasztását a paprika miatt ami zöldségnek számít.
A botanikusok meghatározásában minden, ami a növény virágából fejlődik ki, magvas, az gyümölcs, és a növény egyéb ehető részei – gyökér, levél, stb. – zöldségnek számítanak. Ez alapján az alábbi, mindenki által kedvelt növények gyümölcsnek számítanak, holott a legtöbben zöldségnek gondolják őket. pl: padlizsán paprika tök uborka
A dinnyével kapcsolatban szintén ez a problémám, hogy ön a zöldségek közé sorolja, holott ezt olvastam: egynyári, ősszel elpusztuló, lágyszárú növény, a termése pedig botanikailag: gyümölcs. (igaz viszont az is , hogy a dinnyét önmagában eszem úgyhogy ételtársítás szempontjából mindegy hogy gyümölcs vagy zöldség)
Ezzel kapcsolatban szeretném az ön véleményét kérni mert nem tudom eldönteni a sok információhalmaz alapján a dolgot, botanikust is kérdeztem és szerinte is a paprika, dinnye uborka, tök, padlizsán is zöldségnek számít. Megköszönném ha újra foglalkozna a témával mert nem mindegy, hogy gyümölcsként csak önmagában ehetem a felsoroltakat vagy zöldségként keverve mással is.
Válasz
Kedves Kérdező!
Én nem vagyok botanikus, de azért valamit értek a gyümölcs/zöldség meghatározásokhoz. Dr. Adamóék sem minden esetben helyesen soroltak be egyes zöldségeket és gyümölcsöket a rendszereikbe, de sok hiba azért nincs benne. Dr.O.Z.A Hanish, a Mazdaznan megalkotója, már több mint 100 éve rendszerbe foglalta a táplálék alapanyagokat, amely megtalálható a www.mazdaznan.hu oldalakon.
A lakosság valóban nem minden esetben sorolja be jól az elnevezések alapján egy adott zöldség, vagy gyümölcs hova tartozását és sajnos még az iskolai oktatásban is sokszor nem helyes a táplálék növények osztályba sorolása. Én a táplálékokkal való gyógyító hatások miatt, az emésztés szabályai szerint veszem figyelembe egy – egy élelmiszer rendszerbe sorolását, mivel a vércsoport szerinti táplálkozással gyógyítani is lehet. Sok-sok betegség a vércsoportnak nem megfelelő rossz „üzemanyag” , azaz rossz táplálék miatt alakul ki a szervezetben, amelyeket elsősorban a vércsoportnak nem megfelelő lektineket tartalmazó táplálékok fogyasztása idéz elő. Elsősorban tehát erre kell figyelni a táplálkozásnál és utána a többi táplálkozási szabályokra.
A botanikusok valóban jól mondják az osztályba sorolásokat, még ha azokat az átlagember, vagy a köznyelv nem is helyesen tudja némely növény osztályba sorolását. Viszont a botanikusok nem ismerik és nem tanulják a táplálékok és a vércsoportok összefüggéseit. Ha viszont Ön betartja a vércsoport szerinti táplálkozás szabályait és még azon belül oda figyel az alapanyagok osztályba sorolására is, akkor sokat tesz azért, hogy egészségesen táplálkozzon és egészségesen éljen. Ha pedig beteg, akkor ezt a tudást alkalmazva gyógyszerek nélkül is könnyen meggyógyul.
Tudom nehéz átszokni a jóra és nehéz elfogadni a köznyelvben meggyökeresedett elnevezéseket és osztályba sorolásokat, vagy az emésztési szabályok nem megfelelő ismerete mellett megszokott olyan ételek elhagyását, amely nem jók az Ön vércsoportjának, de ha egészségesen szeretne élni, akkor ezt kell tennie!
A dinnyék például tényleg gyümölcsök, mint a tökfélék is. Kérem hogy törekedjen arra, hogy ha lehet ne sok zöldséget, vagy ne sok gyümölcsöt keverjen össze egymással, hanem lehetőleg azokat is önállóan fogyassza, mint ahogy a dinnyéket is!Adott osztályokon, csoportokon belül vannak al csoportok, mert pl. a bab is virágból fejlődik ki, mégsem gyümölcs, hanem a zöldségeken belül a babfélék csoportjába tartozik. Tehát a kifejlett végtermék alakja is meghatározó a különböző csoportokba sorolás miatt. Ön ne ezeket vegye figyelembe, hanem a társíthatósági, meg a vércsoportnak megfelelőségi szabályokat és akkor nagyon egészségesen fog élni és táplálkozni.
Remélem tudtam segíteni.
Tisztelettel: ’Dr.W.V.László