FERMENTÁLÁS
Jó estét kívánok! A vércsoportos kis füzetében szerepel egy olyan a 0 vércsoportra, hogy a sós lében eltett zöldségek nem ehetők. A kérdésem ezzel kapcsolatban az lenne, hogy ezek szerint nem ehetek fermentált zöldségeket, hiszen azok is sós lében vannak? És savanyú káposztát ehetek? Kösznöm előre is a válaszát
Válasz
Kedves Kérdező!
Valamit félre érthetett, mivel én nem tiltom a vércsoportnak megfelelő zöldségek fogyasztását sós lében a 0-ás vércsoportúak számára, viszont az eceteseket igen, mert az ecet miatt még a vércsoportnak megfelelő zöldségek sem fogyaszthatók ecetes lében! Az erjesztettekkel megint baj van, mert az erjesztő gombák többsége szintén nem jó vércsoport szerint a 0-ásoknak. A sós lénél is azért kell vigyázni, mert a kereskedelmi forgalomban nem lehet kapni tiszta sót és a legtöbb ső NaCl tartalmaz a szabványban megadott 97 %-nál több NaCl-t Ha viszont kevesebb a nátrium a sóban, akkor több viszont a kálium! A zöldségek többsége amúgy is magas kálium tartalmú, főleg azoké, amelyek nem biokertészetben lettek termesztve, mivel a káliumos műtrágyák miatt a legtöbb zöldség a megengedettnél magasabb kálium tartalmú, tehát felborítja a szervezetben sejtszinten a nátrium/kálium arányt (ion-egyensúlyt). Ez egy nem tiszta sózással sózott zöldségeknél még magasabb kálium szintet idéz elő és az ilyen zöldségek fogyasztását nem javasolom. Valószínű ezt érhette félre.
Remélem tudtam segíteni.
Tisztelettel: Természetdoktor