Breuss kúra
Kedves doktor úr! A breuss kúrával kapcsolatban lenne a kérdésem a következő: gyümölcscentrifugával kell a zöldségleveket készíteni (amely felfogja a rostanyagot) vagy turmixal (amelyben a rostok is benne maradnak) melyik a helyes készítési mód? Az epekő elhajtó kúrával (uborka, zeller, sárgarépa) kapcsolatban hasonló lenne a kérdésem? Jól gondolom hogy utóbbinál a gyümölcscentrifuga kell míg a breuss kúránál a turmix? Valamint az uborkának megfelel a kígyóuborka is? Hozzáteszem nincs epekövem és rákos sem vagyok csupán tisztító kúraként szeretném alkalmazni ezeket, a szabályairól már olvastam a régebbi írásaiban ezért ezeket köszönöm nem kell leírnia.
Üdvözlettel:
Bánki Erzsébet
Válasz
Kedves Erzsébet!
Igen, a Breuss kúrához a zöldségleveket gyümölcscentrifugával kell készíteni és csak a lét szabad felhasználni a kúrához. Egyszerre csak egyféle zöldség levét szabad elkészíteni és elfogyasztani. legalább fél óra szünetekkel. Az elfogyasztott mennyiség nincs korlátozva. Csak vércsoport szerinti zöldségek levét fogyassza és az is apró kortyokban, a szájban jól megforgatva, majd lenyelve. A rostokat elteheti hűtőbe, és amikor már nem csinálja a kúrát, akkor lehet belőlük főzeléket, vagy salátákat készíteni, de a család többi tagja azonnal is használhatja ilyen módon elfogyasztva a rostokat.
A turmixban valóban benne maradnak a rostok, de így az nem jó a Breuss kúrához. A jobb lé-kinyerés végett jómagam is sokszor csinálom úgy, hogy turmixot készítek egy zöldségből és a turmixot centrifugálom ki, mert így még jobb a lé-kinyerés hatékonysága.
Tehát epekő elhajtó módszernél is csak a levét szabad felhasználni a zöldségeknek. Most az, hogy gyümölcs centrifugának hívnak egy szerkezetet, az nem jelenti azt, hogy azokon nem lehet zöldségeket is centrifugálni. Én a rostokból hagymák (fok, lila, vörös, stb.), káposzták (fehér, lila, kel, stb) hozzáadásával, almaecettel, tiszta sóval csalamádékat szoktam készíteni, amit jó étvággyal elfogyaszt a család többi tagja, amikor a kúrát csinálom.
Turmixxal tehát étkezéshez használjuk egyben a lé és rostanyagot, de tisztító kúrákhoz (epekő, Breuss, stb) csak a levet, leveket használjuk fel.
Remélem tudtam segíteni.
Tisztelettel: ’Dr.Weixl-Várhegyi László természetgyógyász