Élesztővel sütés?
Én pedig még szeretném megkérdezni az élesztőt 0 vércsoportúaknak, hogy erről mi a doktor úr véleménye, mert már írta azt is régebben hogy nyugodtan használhatjuk sütéshez mert úgyis megsemmisülnek a gombák a sütés alatt illetve a múltkor azt írta hogy 0 sok ne fogyasszák pedig a táblázatban nem ez van. Akkor most mi az igazság evvel kapcsolatban?
Üdvözlettel
Nagyné Marika
Bp
Válasz
Kedves Marika!
Az élesztő valóban nem jó a 0-ásoknak, ha nyersen esszük. Viszont ha a kenyeret (nem búza kenyeret, hanem a 0-ásoknak is fogyasztható rozs, tönköly, pur-pur. rizs, köles, hajdina, stb kenyereket) élesztősen készítjük el, akkor nem kell félni az élesztőtől, mert a sütési hőmérséklet jóval 100 Celsius fok felett van és ez a hő tönkre teszi az élesztőgombákat és azok lektinjei nem ártóvá válnak a 0-s vércsoportúak számára.
Természetesen ha búza kenyérről van szó akkor az nem jó a 0-sok számára sem élesztősen, sem élesztő nélküliként! Egy adott tápláléknál mindegyik összetevőjét meg kell nézni, hogy jó-e az adott vércsoport számára.
Remélem így már érti a régebbi válaszomat is.
Tisztelettel: Weixl-Várhegyi L. természetgyógyász