nádlépor


Nádlépor

Kedves Várhegyi doktor úr! A teljes értékű nádcukor vagy más néven nádlépor használatáról szeretném a tanácsát kérni. Azt írják róla ,hogy A cukornád tiszta levéből nyerik melyet a préselés után kíméletesen besűrítenek, szárítanak majd megőrölnek. Finomítás nélkül készítik. akkor ez ugye nagy mennyiségben is ehető? mert a cukrokról szóló videójában ezt nem említi csak a sima nádcukrot ami a répacukorhoz hasonlóan csak kis mennyiségben ehető. Üdvözlettel: Nédermann Ferencné


Válasz


Kedves Asszonyom!

Vannak poliszaharidok, diszaharidok és monoszaharidok, azaz több fokozatú cukrok, két fokozatú cukrok és egy fokozatú cukrok. Ezeknek ugyanaz a kémiai képlete, függetlenül attól, hogy répából, nádból, szőlőből, vagy almából, stb.. állítják elő.

Az érett gyümölcsök is nagyon finomak, mert magasabb a gyümölcscukor tartalmuk, mint a kevésbé éretteknek, de ez a finom, élő cukor is árt a cukorbetegeknek! Ugyanígy a nádcukor, mint többfokozatú cukor ( poliszaharid), ezért teljesen mindegy, hogy milyen eljárással vonják ki a cukortartalmát, vagy milyen eljárással sürítik be, az akkor is ugyanúgy nádcukor marad. Biológiailag valóban értékesebbek az úgynevezett nyers cukrok, valamint a nyerscukrok szárított változatai, de a szervezetünk számára a benne lévő cukor az cukor marad és ezt a cukortartalmat figyelembe kell venni a táplálkozásnál, mert a jóból is megárt a sok, főleg ha valaki már cukorbeteg, vagy még nem nevezhető cukorbetegnek, de többnyire rendszeresen magas a vércukor szintje, vagy inzulin-ellátási zavarok vannak a szervezetében.

A méz is nagyon finom és táplálkozás élettani hatás szempontjából megelőz minden cukrot, de abból sem lehet sokat fogyasztani és annak a cukortartalmát is figyelembe kell venni az étkezésnél. Remélem megérti, hogy 5 dkg nádcukor és 5 dkg nyers nádcukor, vagy 5 dkg szárított nyers nádcukor a szervezet cukorterhelése szempontjából egy és ugyanaz, még ha az utóbbi két cukor biológiailag értékesebb valamivel. Tehát ha édes valamit fogyasztunk, akkor annak a cukortartalmát figyelembe kell venni minden esetben, főleg a poliszaharidok esetében is és ilyen az Ön által kérdezett nyers nádcukor is.

Remélem tudtam segíteni.

Tisztelettel: 'Dr.Weixl-Várhegyi László életmód- és táplálkozási tanácsadó természetgyógyász

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Epekövek 0,5cm - 2 cm méretűek.
2024-03-17 19:39:37

Magas kálium szint
2024-03-17 16:03:55

Mérő műszer
2024-03-16 14:06:34

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat