nádlépor
Kedves Várhegyi doktor úr! A teljes értékű nádcukor vagy más néven nádlépor használatáról szeretném a tanácsát kérni. Azt írják róla ,hogy A cukornád tiszta levéből nyerik melyet a préselés után kíméletesen besűrítenek, szárítanak majd megőrölnek. Finomítás nélkül készítik. akkor ez ugye nagy mennyiségben is ehető? mert a cukrokról szóló videójában ezt nem említi csak a sima nádcukrot ami a répacukorhoz hasonlóan csak kis mennyiségben ehető. Üdvözlettel: Nédermann Ferencné
Válasz
Kedves Asszonyom!
Vannak poliszaharidok, diszaharidok és monoszaharidok, azaz több fokozatú cukrok, két fokozatú cukrok és egy fokozatú cukrok. Ezeknek ugyanaz a kémiai képlete, függetlenül attól, hogy répából, nádból, szőlőből, vagy almából, stb.. állítják elő.
Az érett gyümölcsök is nagyon finomak, mert magasabb a gyümölcscukor tartalmuk, mint a kevésbé éretteknek, de ez a finom, élő cukor is árt a cukorbetegeknek! Ugyanígy a nádcukor, mint többfokozatú cukor ( poliszaharid), ezért teljesen mindegy, hogy milyen eljárással vonják ki a cukortartalmát, vagy milyen eljárással sürítik be, az akkor is ugyanúgy nádcukor marad. Biológiailag valóban értékesebbek az úgynevezett nyers cukrok, valamint a nyerscukrok szárított változatai, de a szervezetünk számára a benne lévő cukor az cukor marad és ezt a cukortartalmat figyelembe kell venni a táplálkozásnál, mert a jóból is megárt a sok, főleg ha valaki már cukorbeteg, vagy még nem nevezhető cukorbetegnek, de többnyire rendszeresen magas a vércukor szintje, vagy inzulin-ellátási zavarok vannak a szervezetében.
A méz is nagyon finom és táplálkozás élettani hatás szempontjából megelőz minden cukrot, de abból sem lehet sokat fogyasztani és annak a cukortartalmát is figyelembe kell venni az étkezésnél. Remélem megérti, hogy 5 dkg nádcukor és 5 dkg nyers nádcukor, vagy 5 dkg szárított nyers nádcukor a szervezet cukorterhelése szempontjából egy és ugyanaz, még ha az utóbbi két cukor biológiailag értékesebb valamivel. Tehát ha édes valamit fogyasztunk, akkor annak a cukortartalmát figyelembe kell venni minden esetben, főleg a poliszaharidok esetében is és ilyen az Ön által kérdezett nyers nádcukor is.
Remélem tudtam segíteni.
Tisztelettel: 'Dr.Weixl-Várhegyi László életmód- és táplálkozási tanácsadó természetgyógyász