Aszalt gyümölcsök.
Tisztelt Várhegyi Úr!
Az aszalt gyümölcsöket az étkezési sorrendben ( gyümölcs, saláták, párolt-főtt ételek, olajos magvak) hol célszerű fogyasztani?
Köszönettel:
Hudák György
Válasz
Tisztelt Hudák György!
Az aszalt gyümölcs, attól még, hogy aszalva van, gyümölcs és a táplálkozási sorrend szempontjából is gyümölcsnek számít. A gyümölcscukor tartalma a tömegéhez képest jóval magasabb, mint az eredeti gyümölcsnek, aminek az aszalványa. Ezért tehát lehet fogyasztani éhgyomorra, vagy étkezés előtt is. Ha párolják, vagy főzik, akkor is a könnyen emészthető, a gyomorból hamar kiürülő ételek közé tartozik, tehát ilyen ételekkel kell kezdeni az étkezést.
A társíthatóság szempontjából ketté kell választani a gyümölcsöket, mert vannak bogyós gyümölcsök (áfonya, szőlő, ribizli, stb) és vannak nem bogyós gyümölcsök (banán, ananász, körte, stb), s a kétféle aszalvány más-más társíthatósággal rendelkezik. Például a hüvelyekkel egyik sem társítható, valamint egyiket sem szabad cukrozni, mert pl a cukrozott, kandírozott aszalványok könnyen erjednek a gyomorban és a bélrendszerben, s ez miatt a metilalkoholok is képződnek, melyek súlyosan károsítják a májat, s ezáltal a szervezetet is.
Olajos magvakkal mindegyik jól társítható, ha nincs hozzáadott cukor. A kétféle gyümölcs aszalvány egymással is jól társítható, tehát ha jó a vércsoportunknak, akkor a mazsolát és az aszalt banánt jól lehet társítani, Bogyós aszalványt ne tegyünk vízbe vagy teába, míg a nem bogyóst tehetjük.
A bogyós aszalványokat keverhetjük zöldségekkel, de a nem bogyós gyümölcsök aszalványait nem, s ez vonatkozik a nyers, főtt, és párolt zöldségekkel kapcsolatban is. A nem bogyós aszalványokat nem keverhetjük burgonyával, míg a bogyósokat igen. Ha jó valakinek a vércsoportjának akkor a gyümölcs aszalványokat nem fogyaszthatják tejtermékekkel, míg a bogyósokat igen, mint pl. a mazsolás túró.
Ha nem önmagukban fogyasztjuk az aszalványokat, hanem más zöldség, vagy gyümölcsfélékkel, akkor használjunk hozzájuk hozzájuk illő, és a vércsoportnak is megfelelő fűszereket, amelyek megkönnyítik a társítás miatt megnehezített emésztésüket. Ilyen fűszerek, a gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg. A B-sek ne használjanak semmihez fahéjat!
Remélem tudtam segíteni, hogy egészségesebben táplálkozzon.
Tisztelettel: 'Dr.Weixl-Várhegyi László természetgyógyász