Tojás


tojás vércsoport stevia xilit tyúk nyers olaj rákkeltő

tisztelt doktor úr! A könyvében említett tojássárágja méz víz keverékéből készítendő energiát adó ital elkészítéséről érdeklődök 1 sárgájához mennyi mézet és vizet adjak? A tojással kapcsolatba továbbá kérdezném a fehérjét hogyan főzzem meg miután feltörtem a tojást? olvastam valahol azt is hogy a csíráját el kell távolítani ez mennyire fontos? És a tojás milyen ételekhez társítható és mihez nem?

Várom válaszát és köszönöm:  Lettner Annamária


Válasz


Kedves Annamária!

A tojás nagyon értékes élelmiszerünk és szerencsére minden vércsoport számára fogyasztható, mindenféle tojás. Nagyon értékes a fürj tojás és a strucc tojás is. A kacsa és a liba tojásokat csak hőkezelve szabad fogyasztani! Általánosságban a tyúk tojásáról beszélünk, mert mint egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszert használjuk ezt a tojást.

Az, hogy Ön hány tojást turmixol össze, és mennyi desztvízzel és mennyi mézzel az az Ön ízlésétől, íz-érzékelésétől függ. Jómamag van amikor két tojás sárgájával, van amikor eggyel készítem el. Ahány tojássárgáját használok, annyi evőkanál mézet teszek a turmixba, s a desztvíz mennyisége 3 és 6 deciliter között mozog, azaz egy toijáshoz 3 deci desztvizet használok. Elárulom, hogy szoktam bele tenni egy késhegynyi tiszta sót is. Az ilyen italt nem szabad sokáig tárolni, hanem egy fél órán belül javasolom elfogyasztani.

Természetesen az így feltört tojások után megmarad a tojásfehérje, amelyet nem javasolok nyersen elfogyasztani, hanem csak sütve, vagy főzve. Én csurgatott tojáslevesbe szoktam tenni, de más levesekbe is bele lehet főzni csurgatással. A nyers tojásfehérje sokaknál idéz elő emésztési zavarokat. Sokan az így nyert tojásfehérjét kozmetikumként használják fel, de én ezzel a részével nem foglalkozom.

A tojásnak csak akkor van csírája, ha az úgynevezett fias tojás (találkozott a tyúk a kakassal), azaz ha kotlóstyúk alá tesszük, abból kikelne a kiscsibe. Ha nem fias a tojás, akkor nem kel ki belőle a kiscsibe. Az olyan baromfi udvarokban, ahol nincs egy kakas sem ott egyáltalán nem fiasok a tojások és azok csak tápláléknak jók, szaporításra nem. A tojás csíráját és a jégzsinórt sokan összekeverik, de mindkettő fogyasztható a tojás komplett felhasználásakor. A csírát sokan azért távolítják el, hogy így tegyék élettelenné a tojást. Nomármost ha egyszer feltörték és meggyőződtek róla, hogy van a tojásnak csírája, akkor abból már nem lesz kiscsibe, tehát mindenképpen megölték a tojást!!! A természet azért ad bőven petesejteket, spermiumokat, magvakat, tojásokat, petéket, stb.. hogy azokból biztos lesz annyi szaporulat, hogy nem hal ki az adott faj. de nem is lesz minden magból élet, ezért menstruálnak a nők is, ha nem lett megtermékenyítve a petesejtjük, s így van ez az élet minden területén. Csak a  mazdaznanosok távolítják el a csírát a tojásból, pedig abban vannak a legértékesebb tápanyagok!

A tojás valóban nem minden étel-féleséggel társítható össze. Amúgy az úgynevezett felépítő élelmiszerek közé tartozik és főleg a fejlődő szervezet, valamint a kimerült szervezet számára nagyon hasznos étel. Nem illenek emésztés szempontjából a tojáshoz, a gyökérzöldségek, a hüvelyesek, a sajtok, a tejek, a vajak, (vagyis a tejtermékek!) a többfokozatú cukrok (répa-, gyümölcs-, nád-, szőlő-,), a rebarbara és a spárga. Illenek viszont a tojáshoz a gabonafélék, a bogyós gyümölcsök, a nyers és főtt zöldségek, az olajok, az olajos magvak, és a gyümölcsök. Tehát tojást nem zsírban és nem vajban kell sütni, hanem olajokban, főleg rizs-, oliva- és szőlőmag olajokban, mivel ezeknek 200 Celsius fok felett van a hőtűrő képességük, azaz nem keletkezik rákkeltő, karcinogén anyag a tojás sütésekor, ráadásul ezek az olajok minden vércsoport számára kiváló a fogyasztás szempontjából. 

Fagylaltot is csak steviával, vagy xilittel jó készíteni. Tejszínt csak hőkezeléssel lehet keverni a tojással, mert egyes, a tojással össze nem illő ételek a hőkezelés által kémiailag átalakulnak és akkor már fogyaszthatók együtt is. A tojás tehát nagyon tápláló és szinte mindenki számára elérhető élelmiszer. Jómagam vegetáriánus vagyok és az állati termékek közül főleg a tojást fogyasztom, meg a kecske- és juhsajtokat. Legjobb tojás ételem eddig az egy strucctojásból készített rántotta volt, melyet egyedül nem tudtam megenni. Tyúktojásból készült rántottából a rekordom suhanc koromban született, amely 15 db tojás volt egyszerre. Most egy nénihez hordom a konyhai hulladékokat és a kigyomlált növényeket és cserébe tyúktojást kapok olyan természetes körülmények között tartott tyúk-udvarból, ahol nincs kakas, tehát a tojások nem fiasak, azaz terméketlenek a szaporodás szempontjából.

Önnek is jó tojás-fogyasztást kívánok!

Tisztelettel: 'Dr.(p.d.)Weixl-Várhegyi László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Lipomax cseppek
2024-04-05 14:12:11

A só ugye tisztítja a szoba levegőjét? Nekem van minden ...
2024-04-03 22:11:11

Epekövek 0,5cm - 2 cm méretűek.
2024-03-17 19:39:37

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat