A vércsoport


A vércsoport paradicsom immunrendszer lektin sütés burgonya

Tisztelt Doktor Úr!

33 éves férfi vagyok,  (A +)   és most próbálok áttérni a vércsoport diétára, illetve a vegetáriánus életmódra.

Olvastam, hogy a paradicsom lektin tartalma miatt az A –soknak ártalmas, az lenne  a kérdésem, hogy ha párolom és szétfőzöm az jó, jobb valamivel vagy úgy is veszélyes lenne?  Gondolok itt a lecsóra például vagy paradicsomos alapokra (persze nem paradicsomszószra).

Eddig életemben elég sok paradicsomot ettem (nyersen is), nagyon szeretem, nem éreztem hogy gondot okozott volna, persze lehet, hogy tévedek.

Másik kérdésem hogy az A +  diéta különbözik –e az A negatív   -tól?  Ha igen miben?

Még egy utolsó kérdés, ha a krumplit megfőzöm az elég, illetve ha megfőzöm és be a sütőbe pirítani az úgy rendben van  vagy nem fogyasztható?

Válaszát előre is köszönöm, és a sok hasznos infot amit az oldalán olvastam!

Kívánok önnek hosszú, egészséges,jelentőségteljes életet!

 

Maradok Tisztelettel

Balázs


Válasz


Kedves Balázs!

Sajnos a paradicsom A-soknak ártó lektinjei nem változnak meg olyan mértékben a paradicsom feldolgozásai során, hogy ne ártsanak. Sajnos minden elkészítési formában árt a paradicsom az A-soknak, mégpedig a bélbolyhok végeit sérti meg. Évekig lehet úgy enni, hogy ennek nincs betegség látszata, mert az egyének immunrendszerétől függ, hogy a paradicsom ártó lektinjeit, hogyan tudja kezelni az immunrendszer. Ezért nem okozhatott eddig gondot, de lehet, hogy pár év múlva okozni fog, csak akkor senki nem gondol arra, hogy az ilyen, vagy az  olyan betegsége a paradicsom miatt keletkezett! Általában az emberek immunrendszere 35 és 40 éves korukban szokott megtelni feladatokkal és amikor egy pohár megtelik, akkor  utána kicsordul. Az, hogy az  Ön "pohara" még nem csordult ki, fiatal korának, vagy az átlagnál erősebb immunrendszerének köszönhető. Az immunrendszert 70 %-ban lehet erősíteni a ProbFlora rendszeres szedésével, de a többi vitamin szedése is javítja az immunrendszert. Ezért javasolnám  azok rendszeres, megszakítás nélküli fogyasztását. Hogy mikor, mit és hogyan kell szedni, azt a másoknak írt válaszaimban megtalálja

További rossz hírem, hogy Önnek a paprika sem fogyasztható, s így lecsót sem készíthet. Helyette javasolom a töklecsó készítését paradicsom nélkül. Az ilyen lecsóhoz őrölt piros paprikát használhat színezésre és akkor lesz egy kis színe is az ételének.

Jó hírem viszont az, hogy az Rh faktor a vércsoportoknál nem változtatja meg az adott vércsoportra vonatkozó eddigi megállapításokat. A szekretor, non-szekretor mellék-vércsoport, úgy az Rh pozitív, mint az Rh negatívoknál is ad bizonyos változtatásokat, de ez nem számottevő. A szekretor-, nem szekretor státusz meghatározást hazánkban sajnos egyenlőre nem végzik. Még én sem tudom, hogy a 0 Rh+ vércsoportom mellet szekretor, vagy non-szekretor státuszba tartozom-e. Nincs számottevő eltérés, és ennyi eltérést meg tudni kell kezelnie az immunrendszeremnek, hiszen megpróbálok minél egészségesebben élni, hogy mindig legyenek immun tartalékaim. Bélflóra kapszulát már 1981 óta szedek!

A krumpli lektinjei 250 Celsius fok felett alakulnak át nem ártó lektinné, úgy az A-s, mint a 0-ás vércsoportúaknál. Vízben főzéssel csak maximum 100-120 Celsius fok éri a burgonyát az elkészítés során, tehát továbbra is ártanak a lektinjei az A-soknak. Az ártó lektineket csak a sütőben való, 250 Celsius fok feletti sütéssel lehet átalakítani nem ártó lektineké. Ez a héjában sütött burgonya és a rakott burgonya esetében meg is valósul, s ezeket mindenki fogyaszthatja! Amikor a burgonya még olyan zsenge, hogy vízben tartva kézzel le lehet dörzsölni a héját, akkor még nem alakult ki benne az az ártó lektin, ami nem jó a 0-soknak és az A-soknak. Így ebből a burgonyából mindenfajta étel, akár vízben főzött is készíthető. Jómagam azért fagyasztok le a zsenge burgonyából pár kilót télire, mert télen is szeretem fogyasztani a krumpli levest, a paprikás krumplit, vagy a petrezselymes burgonyát. Ha tehát az "öreg" krumplit egészben megfőzi és úgy teszi a sütőbe és a sütési hőmérséklet a pirításkor eléri a 250 Celsius fokot, akkor azt úgy fogyaszthatja, másképpen  nem! Azért arról is tájékoztatnom kell, hogy ha megfőzi és a főzés vizét kiönti, akkor azzal sok értékes anyagot is kiönt és értéktelen lesz az így sütött krumplija még akkor is ha azt 250 Celsius fok felett süti tovább. Azt is tudnia kell, ha az így főzött vizet felhasználja, akkor abban is lehet ártó lektin, ami terheli az immunrendszerét! Felesleges tehét előbb főznie, és utána sütnie! Sokal egyszerűbb egyből megsütni és akkor benne maradnak azok az  értékes beltartalmi értékei is, amelyek a főzéskor "kifőződnek" belőle.

Köszönöm a jókívánságait!

 

Üdvözlettel:"Dr.med.vulg.Weixl-Várhegyi László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat