dilemmák


dilemmák

Kedves Doktor úr!
 
1,5 hónapja vannak gyomorpanaszaim. enyhe hasmenéssel kezdődtek, ami pár napig tartott. aztán megugrott a gyomorsavam, ami egyébként sem kevés. azóta többnyire nehezen és keveset tudok enni. csak maragarinos pirítóst, kásákat és répát. 5 kilót fogytam. masszív székrekedésem van. a háziorvosom gyomorhuruttal és refluxxal kezel, kaptam egy új savcsökkentőt a régi helyett. a teljes vérképemnek minden eredménye jó lett.
a múlt héten elmentem biorezonanciás voll diagnosztikára, ahol a természetgyógyász megállapította, h lisztérzékeny és candidás vagyok, a vékony és vastagbelem krónikus gyulladásban van, sok a parazitám, stb. nyitott vagyok az alternatív gyógyászatra, de nem tudom, h ez a módszer mennyire megbízható, ill. sok múlik a diagnosztán is. azóta csináltam egy lisztérzékenységi gyorstesztet, ami szerint nem vagyok  lisztérzékeny. a neten azt is olvastam, h a voll diagnosztika több lehetséges ok esetén is gluténérzékenységet mutat, amikor különböző bajok miatt a szervezet átmenetileg rosszul tolerálja glutént. 
5 évvel ezelőtt egyébként hasonló állapotban voltam, de akkor egy konkrét lelki trauma váltotta ki. ilyen most nincs az életemben, de én most is azt gyanítottam, h különböző stresszek, változások miatt jött elő a gyomorhurutom, amelyek viszont vannak. 5 éve voltam gyomortükrözésen is, ami "egyéb heveny gastritist" mutatott ki, mást nem. (biopszia nem volt.) utána nagyon lassan, de rendbe jött a gyomrom, én legalábbis rendben lévőnek éreztem. (eleinte naponta szedtem savcsökkentőt és szorongásoldót is, ezeket később elhagytam teljesen.) 
viszont a táplálkozás terén "biztonsági játékos" maradtam,  és csak olyasmit ettem, amiről tudtam, h biztosan nem lesz tőle bajom. hogy ebbe mi fért bele, az hullámzott, mert a gyomrom állapota, vagyis a gyomorsavam mennyisége is hullámzott, leginkább talán a stressz függvényében. vagyis kevésféle, de vegyes ételeket ettem, főtt kaját viszont viszonylag ritkán, pláne az utóbbi időben. (átlagban hetente 1x.)
viszont, amiből relatíve sokat fogyasztottam, az a fehérkenyér és a margarin. 
a gyomrom így is hajlamos volt savtúltermelésre, de főleg talán a stressz függvényében.
egyébként mindig is gyenge volt a gyomrom. hagymát, tejet, paprikát, főtt paradicsomot, erős fűszereket, mustárt, nehezebben emészthető zöldségeket, disznóhúst, állati zsiradékot kb kamaszkorom óta nem tudok enni.
 
a következő kérdésekre keresem nagyon a választ:
 
- tud-e vmit a voll-diagnosztikáról, ill. mi a véleménye a megbízhatóságáról? 
hasmenés híján (vagyis székrekedés esetén), ill. a teljes vérkép normális eredményei mellett mennyire lehet valószínű a lisztérzékenység, ill. a krónikus bélgyulladás?
(bár ez a diagnosztika állítólag azt is kimutatja, amit a hagyományos orvosi módszerek még nem..)
 
- az, h az elmúlt 5 évben, ill. tkp korábban is, mindig is sok fehérkenyeret ettem az említett körülmények, panaszok mellett, az vajon inkább azt mutatja, h gluténérzékeny vagyok, vagy inkább azt, h nem a gluténnal van problémám? hanem más okok lehetnek a gyomorpanaszaim hátterében?
ezt azért lenne jó tudnom, mert a gyomrom jelenlegi állapotában nagyon kevésféle ételt tudok megenni, vagyis szinte fehérkenyéren élek. (+a kásák és a répa) (48 kiló vagyok + 170 cm, 5 kilót fogytam.) 1 hete próbálkozom, h ehető gluténmentes kenyeret tudjak sütni, de egyelőre sajnos nem sikerül, kifejezetten émelyítőek és ehetetlenek a számomra. és egyelőre úgy tűnik, h nehezebbek, nehezebben emészthetőek is. 
 
 
- ismerem a paleo-szemléletet, ami szerint a kalászos gabonák gluténintolerancia híján is, mindenképpen nehezen emészthetőek, károsak az emésztőrendszerre, kerülendőek és sokan kigyógyulnak az emésztési betegségeikből, ha áttérnek a paleo étrendre. Önnek erről mi a véleménye? (bár mivel egyelőre nem tudom elhagyni a fehérkenyeret, ezért most még nem tudok váltani.)
 
- tud-e ajánlani olyan táplálékkiegészítő családot, amelyek jó minőségűek, jól szívódnak fel, és nem bántják a gyomrot, ill. nem erősítenék fel eleinte a tüneteket. (mint pl a homeopátiás szerek. mert ezeket nem merem beszedni..) ill. esetleg konkrétan olyan szereket, amelyek segítenének a gyomor és bélhurutomon, vitamin és ásványi anyag hiányomon?
 

előre is köszönöm és segítségét, és elnézést, ha kicsit hosszan írtam. 


Válasz


Kedves Zazi!

Önnek valószínűleg olyan a vércsoportja, amelynek nem jó búza és semmi ami búzából készült, vagy búzát tartalmaz. Ez nem csak a teljeskiőrlésű termékekre igaz, hanem a fehérlisztes termékekre is. Előbb-útóbb Chron beteg fog lenni (vagy már az is!), ha nem hagyja el a fehér kenyeret és a fehérliszttel készült termékeket. Jó lenne tudni a vércsoportját, mert bár a rizs, a köles, a tönkölybúza mindenkinek jó, de Ön valószínű nem ezeket fogyasztja. Jó lehet az árpa, a kukorica, a hajdina, a rozs, a durum, ha olyan a vércsooprtja, amelyikeknek fogyaszthatók ezek a termékek is.

A margarin -sajnos a bio margarin is- túl sok transzzsírsavat és sajnos még kőolaj származékokat is tartalmaz és sajnos ma minden keksz, cukrászsüti, nápolyi, stb.. margarinnal készül. Íme egy orvos kolléga megállapítása a margarinról:

 

Legutóbb Szalánkon dr. Litsek Ákos megdöbbentõ elõadást tartott a helyes
táplálkozással kapcsolatban, ezen belül is a margarinok fogyasztásáról. Az
elhangzottak annyira új és más megvilágításba helyezik a témát, hogy úgy
gondoltuk, érdemes egy cikkben is felhívni ezekre az ismeretekre a
figyelmet. A folytatásban errõl olvashatnak.

A szívbarát margarin

A koleszterinnel kapcsolatos általános tévismeretet a margarin gyárosok
használták ki hatalmas piacok teremtésére azzal, hogy a margarin sokkal
egészségesebb, mint a vaj, mert az nem tartalmaz koleszterint.

Mindenek elõtt is a koleszterin nem egy ártalmas anyag, hanem az
anyagcserének egyik pillére, amely nélkül emberi élet nem létezhet.
Másodszor, az ételben elõforduló koleszterin nem tud a vérkeringésbe
belekerülni, mert azt kizárólag a máj szabályozza. A máj a vérkoleszterint
ártalmas anyagok leküzdésére emeli fel, ha azok a szervezetbe kerülnek.

Az irónia ott van, hogy jóllehet a margarin nem tartalmaz koleszterint, de
ha ez a szervezetbe kerül, a máj védekezés képen fel fogja emelni a vér
koleszterin tartalmát, tekintve, hogy a margarin egy ártalmas vegyi anyag.

Ahhoz, hogy a margarin mibenlétével tisztába kerüljünk, szükséges annak az
elõállításával megismerkedni.

A margarint a legolcsóbb olajból állítják elõ, tekintve, hogy abból a
szappanfõzéshez hasonlóan mindent kilúgozunk. Hátra marad egy
természetellenes anyag mely, elveszítette az elektromos töltését, és
Transfetti Acid néven ismeretes. Hogy megsûrûsödjön, és ne tudjon
megromlani, félig hidrogénezik, majd különbözõ vegyi ízesítõk és színesítõk
hozzáadásával a vajhoz hasonlóvá teszik. Így készül a margarin, ami végül is
egy élelmiszernek álcázott vegyi termék.

A margarin négy féle képen árt a szervezetnek:

1. Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott
leállítja az anyagcserét, és pangást okoz, így a legkülönbözõbb szervi
problémák állhatnak elõ. Ekkor a máj védekezés képen felemeli a vér
koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.

2. Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorú-érbe
kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni és a margarin ott
helyben le fog rakodni.

3. A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a
Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az elõbbi
érszûkületet, a másik pedig vércsomósodást fog elõidézni, ami elõrehaladott
érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira
szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.

4. Végül még a margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer le van
gyengülve 70% alá. Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte
fel a múlt század végén.

Meglehetõsen ironikus, hogy a margarint azzal hirdetik, hogy nem tartalmaz
koleszterint, aminek még akkor sem lenne jelentõsége, ha azzal a margarin
telítve lenne. A máj viszont védekezés képen fel fogja emelni a vér
koleszterin tartalmát, hogy a margarin káros hatásai ellen védekezzen.

Ha valaki a konyhában letenne a földre egy kis margarint, ahol egerek
vannak, csodálkozva fogja tapasztalni, hogy azok nem nyúlnak hozzá, mert
érzékelik, hogy az nem étel.


Felejtsük hát el a margarint, még ha az olcsóbb is mint a vaj, és
fogyasszunk vajat. Ezzel tartozunk az egészségüknek.

dr. Litsek Ákos
 Az alábbi, több lap által leközölt írásomban kifejtem, hogy mi a baj a nem megfelelő zsíradékokkal:

 

MI AZ IGAZSÁG, A PÁLMA- ÉS EGYÉB OLAJOKRÓL, ZSÍROKRÓL?

 

Valamennyi zsír zsírsavakból épül fel: egy zsír részecskéből és egy sav részecskéből áll. Vegyi szerkezetük szerint szénláncok, amelyeket szén- és hidrogénatomok alkotnak. A különböző zsírok szénláncai különböző hosszúságúak. Rövid láncú zsíroknak, például a vajban lévő vajsavnak, négy szénatomjuk van. A halolajoknak és az agyunk nagy részében megtalálható hosszú láncú zsíroknak 20-24 szénatomjuk van.

 

Azon a zsíron kívül, amelyet energiaforrásul használ, testünknek számos speciális zsírra van szüksége. Ezek a minden egyes sejtet határoló sejtmembrán, továbbá agyunk, belső fülünk, szemünk, mellékvesénk és nemi szerveink részei.

 

Testünk csak akkor tudja létrehozni ezeket, a speciális zsírokat, ha a táplálékkal megkapja  hozzájuk a megfelelő nyersanyagokat. Vagyis azt a két esszenciális zsírsavat, amelyet szervezetünk nem tud előállítani: a linolsavat és az alfa-linolénsavat. Mindkettő hosszú láncú, azaz 18 szénatomos. Ezt a két zsírt étrendünknek tartalmaznia kell, mivel szervezetünk az összes többi szükséges zsírfajtává át tudja alakítani őket.

 

Sajnos, az esszenciális zsírokból az átlagos étrendben kevés szerepel. A legjobb linol- és alfa-linolénsav-forrás a len-, a  kender-, vagy lenmag és kendermag olaj. Ezek az olajok minden vércsoport számára jók fogyasztásra.. A tökmag-, a dió-, a szójabab- és a canola olajok is tartalmazzák. Ezek közül a tökmag olaj csak a 0-s és A-s vércsoportúak számára fogyasztható, s a többi olaj,  jó mindenkinek, a canola olaj kivételével. A leveles zöldségek sötétzöld levelei kis mennyiségben ugyancsak tartalmazzák. Jó, ám igen költséges zsírforrás a táplálék-kiegészítőkben használt feketeribizlimag-olaj, a borágófű-olaj, a kankalinolaj és a halolajok.

 

A közönséges étkezési olajok közül a legveszélyesebb a kókusz olaj és kókusz zsír, a maga 88 %-os telített zsírtartalmával. A második legveszélyesebb olaj a pálma olaj és pálmazsír, amely 64 %-ban telített zsírokat tartalmaz. A harmadik helyen van a gyapotmag olaj, amelyik 24 %-ban tartalmaz, az emberi szervezetre rendkívül káros telített zsírsavakat, de  ezen felül még toxinokat is tartalmaz. A negyedik legkárosabb olaj a földimogyoró olaja, amely rákkeltő aflatoxinokat is tartalmaz a 15 %-os telített zsírsav tartalma mellett. A vércsoport-specifikusságot vizsgálva kiderült, hogy ezen olajok egyik vércsoport számára sem jók, mert mindegyiket agglutinálják, még akkor is, ha csak kis mennyiségben vannak jelen egy-egy ételkombinációban. Például olajban sütéskor felvesz némi olajat,  a  benne kisütött étel, vagy a „reform” pékárukat és cukrászsüteményeket tudatlanságból ilyen olajokkal, zsírokkal készítenek.

Veszélyes még, csak az A-s vércsoportúak számára fogyasztható napraforgó olaj is, annak ellenére, hogy ennek a telített zsírsav tartalma  csak 12 %, ugyanis leginkább sütésre használják. Az olajokban való sütés hőmérséklete általában 180 Celsius fok körüli és a napraforgó olajában már 160 Celsius fokos hőmérséklet felett rákkeltő, karcinogén anyagok keletkeznek benne. Így már az A-s vércsoportúak számára is tilos minden formában. Nem véletlenül sütnek-főznek Dél-Európában oliva olajjal, amely minden vércsoport számára megfelelő és 230 Celsius fok hőmérsékletig nem keletkeznek benne karcinogén anyagok.

A napraforgó olaj másik ártalma minden vércsoport számára, hogy margarint készítenek belőle, s a margarin egyik vércsoport számára sem jó. Az egerek sem eszik meg, de még az éhes csótány is elkerüli a margarint.

 

Az olajok csak akkor jók, ha hidegen sajtoltak és nincsenek feldolgozva. Még a legjobb olajok is elvesztik egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságaikat, ha margarinná, vagy főzőolajokká dolgozzák fel őket. Amit a feldolgozóipar művel az olajokkal, az túlmegy minden józan elgondoláson, ugyanis ha nem maradnak hidegen sajtolt állapotban az olajok, akkor nemcsak a telített, hanem a többszörösen telítetlen zsírok és olajok az egekig emelik a koleszterinszintet.

 

Miért veszélyesek a telített zsírok? Azért mert szénatomjaik „jól vannak lakatva” hidrogén-atomokkal. Nincsenek üres hidrogénhelyeik, amelyek révén szervezetünk más molekuláinak hidrogénjeihez kapcsolódhatnának. Testünk ez miatt csak energiaforrásul használhatja őket, ha megfelelnek a vércsoport számára is. A telítetlen zsírokon vannak üres helyek, amelyekről a hidrogén-atomok hiányoznak. Ezek a helyek olyanok, akár a különleges kulcsok, illenek testünk más molekuláinak zárjaiba is.

 

Az egészségügyi hatóságok szívesen elhitetnék velünk, hogy a telített zsírok főleg húsfélékből származnak, fokozzák a koleszterinszintet, a növényi olajok viszont telítetlenek és a koleszterinszintet alacsonyan tartják. Óriási tévedés!!! Ha pedig tudják, hogy nem így van, akkor kész átverés!!!! Én ezt úgy hívom, hogy kőkemény bioterrorizmus!!!!

 

Igaz, hogy a hús, a sajt, a tojás és a tej- és tejtermékek bővelkednek telített zsírokban. Csakhogy ugyanez a helyzet a pálmaolaj és pálmazsír, valamint a kókuszolaj és kókuszzsír esetében is!!!! A 80-as évek közepén több tudóscsoport is követelte, hogy ezeket a trópusi növényolajokat és zsírokat ne használják fel humán élelmiszerekben, meg ne használják sütésre, főzésre, de nem sok sikere volt a tudósok petíciójának, mert kezdetben némi sikert könyveltek el a kutatóorvosok, aztán szép lassan „visszacsorgott” a mindennapi humán ételekbe a kókusz- és pálmazsiradék. Ezek mindegyike emeli a koleszterin és a kis sűrűségű lipoproteinek ( LDL, VLDL) vérben lévő szintjeit, és legalább annyira ártalmasak az egészségünkre, mint a legzsírosabb füstölt szalonna. Mostanság megjelentek olyan reformélelmiszerek, amelyek pálma és kókuszsírokat tartalmaznak, amelyek szintén füstölve is vannak ( búzakolbász, köles csemege, stb). Ezek is ugyanúgy ártanak, mint a füstölt szalonna, a disznó-, liba- és kacsazsírok, mert még ráadásul nem jók egyik vércsoport számára sem.

 

Ha megnézzük, hogy a szervezet számára jó cisz-kötésű zsiradékokból, hogyan lesznek szervezetet mérgező transz zsírok, akkor megértjük, hogy miért csak, a vércsoportunk számára jó hidegen sajtolt olajok a jók emberi fogyasztásra. Szinte valamennyi természetes zsír az úgynevezett cisz-konfigurációban fordul elő, azaz a szénatomokon lévő hidrogénatomok a molekuláknak ugyanazon az oldalán találhatók. A hidrogénatomok rendelkeznek némi elektromos töltéssel, ezért taszítják egymást, és átfedő lópatkók formájában meggörbítik a szénláncot. Ezek a görbületek adják a molekula alakját, azaz,  a „kulcsot”, s ez illik a szervezetünk „precíziós zárjaiba”, amelyek lehetővé teszik, hogy a zsírok kifejtsék speciális biológiai tevékenységüket.

 

Ezt a lényegi jelentőségű cisz-konfigurációt teszik tönkre a modern feldolgozó eljárások, a hevítés, a hidrogénezés, a fehérítés, a szagtalanítás, stb. Ezekkel az eljárásokkal az egészséges cisz-kötésű konfigurációt változtatják át egészségtelen transz-kötésű konfigurációra. A hidrogénatomokat vegyi úton úgy forgatják el, hogy a zsírsavmolekula szemben fekvő oldalain helyezkedjenek el. Ekkor a molekula kiegyenesedik, és oda lesz az a kulcs alakja, amely sejtjeinkhez kapcsolja, hogy betölthesse a zsírok biológiai funkcióit.

 

Testünk rendkívül alkalmazkodóképes. Még akkor is kénytelen megpróbálni, hogy a valódi zsírok funkcióit végeztesse a transz-zsírokkal, ha a transz-zsír nem is illik bele a zárba. Ha azonban a transz-zsírok például a sejtmembránba kerülnek, azt áteresztővé teszik, miáltal a sejt anyagcseréje felbomlik és lehetővé válik a mérgező anyagok behatolása a sejt belsejébe.

Ma már a kutatások révén tudjuk, hogy a sejtmembránokba épült transz-zsírok rendellenes sejtműködést okoznak, amely a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések előidézésében fő szerepet játszanak. Ezt a statisztikák is igazolják. Ahogy nő az ilyen transz kötésű zsírsavak élelmiszerként való felhasználása, ugyanolyan arányban növekszenek az említett betegségek is.

 

Az egészségügy nem vesz tudomást erről a tényről, mert az olajfeldolgozó ipar nyomást gyakorol rá, s hamis kutatási eredményeket publikálnak a médiákban, sőt az oktatásban is!!!!

A lobbisták meggyőzték a politikusokat, hogy a betegségeket okozó hatás elhanyagolható. Az újabb állatkísérletek során azonban már 4,4 %-nyi transz-zsír aránynál is feltűnő sejtrendellenességet tapasztatltak.  Magyarországon a margarinok transz-zsírsav tartalma 40-60 % között van!!!! A főző-sütő olajok is 20 % körüli transz-zsírokat tartalmaznak. Az Unilever cég piacra dobott 1 % transz-zsírsav tartalmú margarinokat, de ez a margarin is olyan, mintha valakinek 1 %-os ólom-, vagy higanytartalmú ételt kellene megennie, magyarul méreg!!!!!

 

Angol kutatások szerint a transz-zsírok közvetlen okozói a betegségeknek. Fiatal egészséges férfiak étrendjében mindössze három héten át szerepeltettek az átlagnál valamivel nagyobb mennyiségben transz-zsírsavakat tartalmazó ételeket és máris megemelkedett a vérükben a koleszterinszint, s ezen belül az úgynevezett rossz koleszterin, az LDL-növekedés ugyanolyan magas volt, mint azoknál, akik ugyanezt pálma- és kókusz zsiradékokat tartalmazó, telített zsírokban gazdag étrenddel érték el. A jelenleg érvényben lévő élelmiszer- törvények és rendeletek nem vesznek tudomást a transz-zsírok betegségokozó hatásairól,, hanem egyenesen elősegítik a betegségek kialakulását. Az EU-ban van már némi változtatási szándék, de még az EU-s normák is betegségokozó hatásúak.

 

Hogyan lehet felismerni a transz-zsírokat? Hát úgy, hogy ha minél szilárdabb az olaj, annál több benne a transz-zsír. Sajnos nem tüntetik fel az olajok , margarinok címkéin, hogy az adott termék hány % transz-zsírsavat tartalmaz. Még a finomított olajok is 6 % körüli transz-zsírsavat tartalmaznak!!! Egyedül az extraszűz-, szűz-, és hidegen sajtolt olajok transz-zsírsav mentesek!

 Az iparilag előállított élelmiszerekben is ráismerhetünk a transz-zsírokra, ha az összetevőiket lajstromozó címkén olyasféle szavak után keresgélünk, mint „hidrogénezett”, vagy „részben hidrogénezett”. Ezeket a kifejezéseket megtalálhatjuk számos kenyérféleségen, pékárun, kekszeken, édességeken, tésztaféléken, csokoládékon, gyorsfagyasztott félkész- és készételeken, a feldolgozott húsféléken, stb. és nagyon sok „reform”élelmiszeren is. Aki egészségesen szeretne élni és táplálkozni, az ne fogyasszon ilyen ételeket. Amikor a hatóságnak, amelynek az volna a dolga, hogy védje élelmiszereinket, feltették a kérdést, hogy miért nem tüntetik fel a felhasználók és fogyasztók számára, hogy az adott termékben mennyi a transz-zsírsav tartalom, az volt a válasz, hogy „Belefáradtunk a rendeletgyártásba.” No comment!

 

Mit kell tudni még az étkezési zsírokról olajokról, vagy más néven a zsírsavakról? Hát azt, hogy jó legyen a vércsoportunk számára! Ha A-s vércsoportúnak születünk, akkor A-sként is halunk meg, ugyanis a vércsoportja senkinek sem változik meg az élete során, éljen akár 120 évig is. A vércsoportunk arról a vércsoport antigénről kapta a nevét, amelyik a vörösvérsejtjeink felületén megtalálható. A vércsoportok kémiai szerkezetét úgy képzelhetjük el, mintha különböző típusú antennák merednének sejtjeink felületéről a világűr felé. Ezek az antennák hosszú láncjellegűek, amelyekhez 0-s vércsoport esetén egyetlenegy fukóz nevű cukor kapcsolódik. Ezért is nevezték el a”nincs valódi antigén” miatt nullás vércsoportnak. Ezek az antennák képezik a többi vércsoportra jellemző szerkezetek alapjait is. Ezeket vércsoportra jellemző szénhidrát-specifikus alkotó elemeknek is nevezik. Az A-s vércsoportúaknál a fukóz mellé egy N-acetil-galaktóz-amin is kapcsolódik. A B-s vércsoportúaknál a fukóz mellé egy D-galaktóz kapcsolódik, s az AB-s vércsoportúaknál a fukóz mellett ott vannak a B-s és A-s vércsoportra jellemző szénhidrát-sppecifikus alkotó elemek is, tehát ezért kaphatnak az AB-sek a többiektől vért.

A vércsoport szerinti táplálkozás másik meghatározói azok a lektinek, amelyek az élelmiszerekben vannak. Ez egy speciális fehérje-féleség, s többezer fajtája létezik.  A vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Meghökkentő, de tény, hogy manapság a XXI. század elején , az immun- és emésztőrendszerünk még mindig azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyeket a vércsoport szerinti őseink fogyasztottak. Ha az adott ételben lévő lektin jó az adott vércsoport számra, akkor az javítja még a keringést is. Ha semleges, akkor a keringés az érrendszer állapotától függ. Ha viszont az adott étel lektinje agglutinálja az adott vércsoportra jellemző, vérlemezkéhez kapcsolódó szénhidrát-specifikus alkotó elemeket, akkor az azt jelenti, hogy összeragadnak a vérlemezkék és rontják a keringést. Ha elhiszi valaki a tudományos kísérletek eredményeit (80 éve bizonyított!!), ha nem, az agglutináció akkor is  létrejön, ha a vércsoportunk számára nem megfelelő ételeket fogyasztunk!! Az agglutináció végbemegy minden olyan esetben is, amikor a táplálékunkban olyan alapanyagok vannak az ételkombinációkban, amelyek nem jók a vércsoportunk számára. Ez az olajok, zsírok, zsírsavak  esetében is megtörténik ha nem jó a vércsoportunknak. Például a napraforgó olaj csak az A-s vércsoport számára fogyasztható, hidegen sajtolt formában. Ha már nem hidegen sajtolt az olaj, akkor már nekik sem jó!! Viszont az összes többi vércsoportúnál agglutinációt idéz elő még a hidegen sajtolt napraforgó olaj is. Azaz eldugaszolja az érrendszert, s ezért  van annyi érrendszeri megbetegedés és más megbetegedés is, mivel minden betegség kialakulása a keringéstől függ. Ha egy adott sejtnél, vagy szervnél eldugul a hajszálér, vagy a hajszálerek, akkor az adott sejt, vagy adott szerv nem kap megfelelő mennyiségű vért, a vérrel együtt táplálékot, oxigént, stb, de nincs elszállítva sem a sejtanyagcsere során termelődött salakanyag, vagy sejtanyagcsere végtermék sem. Ezért fontos, hogy ha egészségesen szeretnénk élni akkor a vércsoportunknak megfelelően kell táplálkoznunk. Ha pl. nem jó a vércsoportunknak a pálmazsírsav, akkor nem jó az a „reform”sütemény sem, amelyet pálmaolajjal készítettek, vagy pálmaolajat is tartalmaz zsiradékként!!! Más kérdés, hogy a magas telített-zsír tartalma miatt sem szabadna fogyasztani. Számunka táplálék az üzemanyag, s mi is akkor működünk jól, ha a vércsoportunknak megfelelő üzemanyagot „tankolunk”.  Az autó is csak a megfelelő minőségű üzemanyaggal működik hibátlanul!

 

Ezelőtt 40-50 évvel nem kellett annyira odafigyelni az étkezésünkre, mint manapság. Akkor ugyanis még nem volt olyan nagy a környezetterhelés negatív hatása az immunrendszerünkre, mint manapság. Akkor még volt az immunrendszerünknek tartaléka leküzdeni a táplálékokkal előidézett egészségkárosításokat. Ma már az egyre fokozódó környezetterhelés miatt nincs immuntartaléka a szervezetünknek. Immuntartalékot úgy tudunk képezni, ha odafigyelünk a táplálkozásunkra, és lehetőleg nem fogyasztunk olyan ételeket, amelyek igénybe veszik immunrendszerünket. Vércsoport szerint kell táplálkoznunk és természetes ételeket, természetes alapanyagokat, természetes zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket kell fogyasztanunk, helyes étkezési sorrendben és helyes ételtársítással, úgy, hogy ételeink több, mint 50 %-a nyers, azaz enzim-gazdag étel legyen, továbbá gyomrunkat akkor terheljük meg jobban, amikor az, az aktív fázisában van (délelőtt 7-és 9 óra között, „reggelizz, mint a király”).

 

Még egy fontos tényező van, amelyet a zsírokkal kapcsolatban mindenkinek ismernie kell. Ez pedig az omega-6, omega-3 és az omega-9 zsírok aránya és fontossága. Az omega-3 és omega-6 zsírsavak a többszörösen telítetlen zsírok, az omega-9 pedig az egyszeresen telítetlen zsírsav.

Az olajok, zsírok linolsav tartalma a kiinduló pontja az omega-6 zsírsornak. Mint a biokémiában minden zsírnak, ennek is van leíró száma –cisz18:2 omega-6. Bonyolultnak tűnik, valójában azonban rendkívül egyszerű. A szám mindössze a dudorok és lyukak leírására szolgál- olyanokéra, amilyenek az autónk kulcsán láthatók. Először is cisz-formájúak. A biokémikusok tudják, hogy az emberi szervezetben csak cisz-konfiguráció, azaz cisz-forma működik. Az első szám a 18, azoknak a szénatomoknak a számát jelenti, amelyekből a lánc felépül. A második szám, it a 2, a lánc lyukainak mennyiségét adja meg, azaz a hidrogénatomok üres helyeit. Ezek a lyukak annak a „kulcsnak” a részei, amely illik a szervezetünkben lévő, szakosodott zsírok funkcióinak „zárjaiba”. A harmadik szám ezúttal a 6, a láncon lévő azon szénatomok számára utal, amelyeknél az első üres hely előfordul. Ez a pozíció a kulcs második része.

Az olajok, zsírok alfa-linolénsav tartalma a kiinduló pontja az omega-3 zsírsornak. Ennek a cisz-száma 18:3, omega-3, tehát ezzel kezdődik az omega-3 zsírsor. Ez a legfontosabb zsírsav szervezetünk számára és ebből nagyon keveset juttatunk be a magyaros táplálkozással, de a „modern” táplálkozással sem jut be több!! Szervezetünk az alfa linolénsavat először EPA-vá (eikozapentaénsav), majd DHA-vá (dokozahexaénsav) alakítja. A DHA létfontosságú az egészségünkhöz, hiszen agyunkat nagyrészt ez az anyag alkotja. A DHA-hiány elkerülhetetlenül agyelfajulásokat okoz, s a kutatók szerint szerepet játszik az Alzheimer-kór elterjedésében, a magas öngyilkossági statisztikához  is hozzájárul, valamint a depressziósok nagy számát tovább gyarapítja. Mennyire egyszerű lenne megelőzni, vagy meggyógyítani ezeket a magyar népbetegségeket! Az olajok közül a lenolaj, a kenderolaj, a tökmagolaj, a dióbél olaj és a bio szójaolaj tartalmaz elegendő mennyiségűt. A pálma-, a kókusz-, a napraforgó-, az oliva-, a kukorica, a szezámmag stb étkezési olajok, valamint a margarinok semennyi omega-3 zsírsavat sem tartalmaznak!!! Az állati zsiradékok közül is csak a bizonyos hal-olajok (busa, lazac, makréla, szardínia, tőkehal) tartalmazzák.

Az omega-3 zsírsavak a szervezetünkben létfontosságú vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok előállításában is. A vizsgálatok igazolták, hogy a prosztaglandinok képesek arra, hogy halomra pusztítsák a tüdő-, az emlő-, a prosztata- és egyéb ráksejteket. Neves rákkutató intézetek (Journal of the National Cancer Institute) leírják, hogy az omega-3 zsíroknak a rákgyógyászatban „potenciális klinikai hasznuk” van, míg a hőkezelt telített zsírsavak „potenciális előidézői” a  különböző daganatoknak.. Hát így állunk a pálma és kókusz zsírokkal és azok telített zsírsavjaival!

Egyedül a kendermag olaj tartalmazza helyes arányban az omega-6, omega-3 és omega-9 zsírokat, ezért jómagam is ebből fogyasztok legtöbbet. A helyes arány: 6 % omega-6 , 52% omega-3, 34 % omega-9 zsírsav, és mindössze 8 % a telített zsírsav.Azt is tudni kell a telített zsírsavakról, hogy ha hidegen sajtolt változatban maradnak, akkor hasznosak, mert cisz-kötésben vannak. Amint hő- vagy más vegyi eljárás éri, ezeket a zsírsavakat, akkor transz-zsírokká válnak. Az lenne a jó, ha nemcsak a kender- ( a lenolaj is megközelíti ezt az arányt), hanem a többi olaj és zsír is ilyen arányban tartalmazná a szervezet számára szükséges zsírsavakat!  Az omega-9 zsírsavakból legtöbbet az az extraszűz- és szűz oliva olajok tartalmazzák (72%), de közel ennyi van a boltokban már szerencsére egyre nagyobb számban megjelenő szőlőmag olajokban. Ezeknek a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában van szerepük. Az Endotelon nevű  szív- és érrendszeri gyógyszert is szőlőmagból állítják elő A dél-európai országokban azért nem borítja fel a zsírsavak arányát a sok olíva olaj, mert az ott élők elegendő hal-olajokat is fogyasztanak, s így  nem borul fel náluk a zsírsavak egyensúlya.

 

 A pálma- és kókuszzsírok tehát semmivel sem jobbak az állati zsíroknál, hiába növényi zsírok. Aki teheti, az iktassa ki az étrendjéből azokat az ételeket, amelyek ilyen zsírokkal, olajokkal készültek, még akkor is ha a gyártók megpróbálják áltudományos ismérvekkel eladni, vagy eladatni. Az egyik szlogenem, hogy „Nem hinni kell, hanem mérni!”. Nos a mérések igazolják ezen trópusi olajok egészségkárosító hatásait.. Ez hát az igazság!

 

Verőce, 2008. november 29.

                                                                     ’Dr. Weixl-Várhegyi-László

                                                      életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta

                                                      fitoterapeuta, bioenergetikus, mérnök-radiesztéta

                                                                         természetgyógyász

 

 

 A Voll-diagnosztika megbízható, csak sokan nem értenek hozzá! Én nem javasolom, mert energetikailag bezavar a bioenergetikai rendszerünkbe. Egyébként  az alternatív gyógyítás még sokkal eredményesebb a gyógyszeres gyógyításnál, mert nincsenek gyógyszer mellékhatások. Meg kell változtatnia a megbetegítő táplálkozását, megbetegítő életmódját, tiszta vizet, tisztas sót kell használnia és vércsoportja szerint lehetőleg vegetáriánusan étkezzen, kihagyva a tejet és tejtermékeket, a napraforgó olajat és a margarint. Védekeznie kellene az elektroszmog ellen is, mert a hálózati áram, a wifi, a mobil, a mikro, a laptopok, iPadok nagyon komoly problémákat idéznek elő a szervezetében. Jó lenne  látnom a teljes vérképét.

Meg kellene változtatni a megbetegítő gondolkodádát, mert akinek a gyomrával, beleivel, emésztő rendszerével van baj, az valamit nem tud "megemészteni" a körülötte lévő dolgok közül és ez kihat pszichésen a gyomorra és emésztő rendszerre is.

Igyon minden étkezés előtt édesgyökér teát, szedje a parlagfű tablettát, az Alga Complexet, a ProbioFlora-t, az Every One-t, az Omega 3-at, a D3 vitamint, a C-1000-est és a BioFlavone C-t, a Calcium Active-t, a Hyal Collag-ot. Az étkezési szabályokkkal kapcsolatban pedig tartsa be ezeket is: 

Az ételek, táplálékok tápanyag tartalmának és energia-értékének kiegyensúlyozottnak, valamint egyénre, vércsoportra szabottnak kellene lennie. Mind a tápanyaghiány, mind az energiahiány, vagy túladagolás, de a vércsoportnak való meg nem felelés is, befolyásolja az egészségi állapotot és a teljesítőképességet. Ebben az összefüggésben legriasztóbb a túl magas kalória bevitel, a mikro-tápanyagok egyidejű hiánya, ugyanakkor a táplálékok bioenergia értéke nagyon alacsony, vagy gyakorlatilag nulla.

 

Ha az ételek energiatartalmáról hallunk, akkor szinte mindenki arra gondol, hogy hány kalória, vagy joule van a különböző ételekben. Szinte senki sem gondol arra, hogy az ételek bioenergiát is tartalmaznak. Ezek az élő ételek. Csak a nyers étel az élő étel. Minden ételféleség, amely 50 Celsius foknál nagyobb hőmérsékletre lett melegítve, már halott élelmiszer. Amíg az enzimeket nem pusztította el a hő a melegítéskor, addig az élő élelmiszer.

A természet rendje szerint élő és táplálkozó élőlények kivétel nélkül nyers táplálékot fogyasztanak. Az ember és az ember által beháziasított állatok egy része, viszont főtt, azaz hőkezelt ételeket fogyaszt, Ezek az állatok a főtt ételtől ugyanolyan betegségeket kapnak, mint az emberek. Van kutya-cukorbetegség, macska-vesebaj, állat-gyomorrák. A tápok nagy része már nem élő, hanem hőkezelt táplálék, ezért élő energiáktól mentes. A Biblia, „ Ne ölj!” tiltása nemcsak az emberek, hanem az álltok, ételek leölésére is vonatkozik. Az étel „ megölése” a főzés, hőkezelés, mert ezáltal az holt étellé válik, azaz bioenergia értéke nulla, a kalória tartalma pedig magas, s így nem lesz kiegyensúlyozott az energia-értéke.

 

A táplálkozási szakértők minden felvilágosító munkája ellenére a legtöbb ember túl sokat, túl zsírosat, túl édeset, túl sósat és magas kalória-értékű ételeket eszik és nem figyel, sem a bioenergetikai egyensúlyra, sem az esszenciális mikrotápanyagok megfelelő bevitelére, sem pedig a vércsoportnak való megfelelőségre. A modern élet fokozott munkahelyi, környezeti, stb. megterhelései a szakértők által is alábecsült vitálanyag ( élet-anyag) szükségletet indokolnak. A „modern” korunkban a helytelen táplálkozás már az anyaméhben kezdődik, aztán folytatódik a bölcsödében, óvodában, iskolában, a munkahelyi, de az otthoni étkezéseknél is.

 

A szervezetünk bonyolult biokémiai mechanizmus, amelynek nap, mint nap tápláló anyagokra és energiákra van szüksége. Hogy egészségesek maradjunk, nemcsak fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, tiszta vízre, tiszta sóra, vitaminokra,, ásványi anyagokra, mikroelemekre, aminosavakra,, telítetlen zsírsavakra van szükségünk, hanem életenergiákra, vagyis bioenergiákra is szükségünk van. A felsoroltak bármelyikének a hiánya felborítja a szervezetünk energetikai egységét és ennek következtében különböző rendellenességek, betegségek jelenhetnek meg, de  súlyosabb esetekben a halál is bekövetkezhet.

 

Tulajdonképpen minden általunk fogyasztott élelmiszer ki van téve a környezet ártó hatásainak. A műszaki haladás egyik káros következménye a savas esők megjelenése, melynek következtében a kipufogó gázok (ideértve minden járművet: autó-, motor, hajó, vonat, repülőgép, traktor stb.) és az ipari üzemek mérgező anyagai a talajon ülepednek le. Az ipari-és vegyi hulladékok beszivárognak a talajvízbe, az élő vízfolyásokba, végül pedig ivóvizünkbe, s az élelmiszereinkbe jutnak. Ezen kívül a növénytermesztésben műtrágyákat, herbicideket, rovarirtó- és növényvédő szereket alkalmaznak. Az állatoknak antibiotikumokat, növekedést serkentő szereket, hormonokat adnak. A konzervgyárakban, az élelmiszeriparban az élelmiszereket úgy dolgozzák fel, hogy  közben azok elveszítik természetes tápláló értékeik, bioenergiájuk nagy részét, vagy teljes egészét.. Az élelmiszer ipar, ezt kompenzálva szintetikus vitaminokat, konzerváló szereket, festékanyagokat, élelmiszer színezékeket,, mesterséges aromákat kever a félkész- és készételekbe. Életenergiát, bioenergiát, enzimeket viszont nem tud mesterségesen sem bevinni, tehát minden így készült étel, holt étel, azaz  megölt étel. Ha valaki ilyen, vagy csak ilyen ételeket eszik, akár akarja, akár nem, kénytelen a sok felsorolt, és fel nem sorolt vegyszert, vegyi anyagot beviszi a szervezetébe és ezzel felborítja annak energetikai egységét. Dr. Litsek Ákos le meri írni, hogy a margarin nem más ( még a bio margarin is), mint élelmiszernek álcázott vegyipari termék. A másik gond a margarinnal az, hogy főképpen napraforgóból készítik, az meg csak a lakosság 40 %-át kitevő A vércsoportnak jó, a többi 60-ot még a bio napraforgó, vagy bio napraforgó-olaj is mérgezi.

 

 A tömeg-ételekhez kevert kémiai vegyületek felhalmozódnak és lerakódnak a szervezetben és belülről roncsolják azt Vegyszereket alkalmaznak a talaj trágyázására, a gyomok, rágcsálók, rovarok elleni védelemben, a termés megóvására a gombásodástól, penészesedéstől. Vegyszerek segítségével növelik a terméshozamot, a termékek raktározhatóságának idejét, javítják a gyümölcsök, zöldségfélék küllemét. Közben azonban csökkentik a termék tápértékét, és méreggel telítik azt. Energia értéke van ezen táplálékoknak, de bioenergia értéke nincs.

   A mezőgazdaságban alkalmazott vegyszerek nem egyebek, mint időzített bombák. Az évtizedek során nagy mennyiségű vegyszer halmozódott fel a talajban. Onnan a növényekbe, halakba, vízforrásokba jut. Szenvednek az állatok: vegyszerekkel kezelt takarmánnyal etetik őket, majd hormon injekciókkal, antibiotikumokkal serkentik magasabb produktivitásra. Az állatok sejtjei vegyi anyagokkal telítődnek. Ezek közül sok biológiai méreg. Az ember szervezetébe jutva folyamatosan rombolják a sejteket, szerveket, s végső soron különböző betegségeket okoznak, korai öregedéshez és elhalálozáshoz vezetnek. Az ilyen táplálékok nyersen való fogyasztása ad ugyan bioenergiát, de a táplálékokban lévő káros anyagok túlsúlya miatt kevés a benne lévő bioenergia az ártó hatások ellentételezésére.

 

A friss zöldséget, gyümölcsöt az üzletekben vagy a piacon vesszük. De milyen árat fizetünk ezért a „frissességért”?

   Rendszerint a termés betakarítása és elfogyasztása között elég sok idő telik el. A piaci konkurencia, a szállítási problémák megoldása és az értékesítés növelése céljából különböző módszerek alkalmazásához folyamodnak.

   Sajnos közben megfeledkeznek a termékek minőségéről. A növények nagy részét éretlenül szedik le, akkor, amikor azok termése még nem érte el a kívánt tápértéket. Az éretlen táplálék bioenergia és egyéb energiatartalma is kevés, s nincs meg az egyensúly sem a két energiatartalom között. A betakarítás után nagy távolságokra szállítják a termést és hosszú időn át raktározzák. Közben folyamatosan csökken annak vitamin, ásványi só, és tápanyag tartalma. A burgonyában például téli raktározásának végére a hasznos tápanyagok alig 8%-a marad meg. A hosszú ideig tárolt ételek bioenergia tartalma is csökken a tárolás idejének függvényében.

   Az élelmiszerekhez szintetikus konzerváló, színező, aromatizáló, fehérítő, édesítő vegyszereket adagolnak, hogy javítsák azok ízét, növeljék tápértékét, lassítsák romlását, meghosszabbítsák raktározhatóságának idejét, megkönnyítsék konyhai elkészítését. Sok rákkeltő anyagot juttatnak az élelmiszerekbe anélkül, hogy erre figyelmeztetnék a vásárlókat. Ma már a gyermekek között is előfordul a rák. Régen nem volt a kórházban gyermek rák osztály.

   Naiv dolog lenne feltételezni, hogy táplálékunkkal együtt szervezetünk mindent megkap, amire szüksége van. Még a legfontosabb tápanyagok felhasználásával összeállított étrend sem biztosíthatja a szervezet valamennyi szükségletét. Minél több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, annál fontosabb, hogy pótoljuk az étrendünkből hiányzó anyagokat. Különösen fontos a táplálék bioenergia veszteségeinek pótlása.

 

   Mindez arra utal, milyen veszélyesek a mai élelmiszerek. Az emberi szervezet azonban bölcs, alkalmazkodóképes, nagymértékben hajlamos önmaga gyógyítására. Tudja, mire van szüksége, még akkor is, ha néha ezzel magunk sem vagyunk tisztában. Ha ellátjuk szervezetünket megfelelő energiákkal, valamint  az összes tápanyaggal, akkor az kiválasztja azok közül a legszükségesebbeket, és sikerrel küzdi le betegségeit.

 

Nézzük, hogyan tehetjük bioenergiákkal telítetté az ételeinket:

A hüvelyeseket nem szabad nyersen enni az embereknek. Még főtten is sok embernek gondot okoz, mondjuk egy szárazbab főzelék megemésztése. A gabonaféléket sem ajánlatos nyersen enni –kivéve a kölest és a cirkot-. Viszont ha több napig desztillált vízben áztatva vannak, akkor nyersen is meg lehet enni a gabonákat. A barnarizs csak több nap áztatás után puhul meg annyira, hogy nyersen is meg lehet enni. Minden más étel nyersen ehető. Dr. Norman Walker orvosként hirdette a nyerstáplálkozás előnyeit, s meg is élt 116 évet!! Ma Magyarországon az orvosok fele meg sem éri a nyugdíjkorhatárt. Ma mindent főznek, párolnak, sütnek, még sok esetben a zöldségeket és gyümölcsöket is. Ugyanazon ételféleségek eltérő energiát jelentenek a szervezetünk számára. Például egy étolaj, ha melegen sajtolt, akkor az már élettelen, bioenergia tartalma nincs, de a szervezet számára energiát biztosítanak a benne lévő telítetlen és telített zsírok, csak az a baj, hogy ezek a hő hatására transz zsírsavakká alakultak át, mert a szervezet számára csak a cisz-kötésben lévő zsírsavak hasznosak. A hidegen sajtolt étolajak, viszont többszörösen hasznosak, mert van bioenergia tartalmuk és az energia tartalmuk is jó, mert a bennük lévő zsírsavak cisz kötésben vannak jelen, ezért jól hasznosulnak a szervezetben, és ezektől nem lehet elhízni, míg a melegen sajtolt olajak túlzott fogyasztása jelentés testsúlytöbbletet okoz, ha nem mozgunk eleget.

 

A gyümölcsök éretten, frissen  szedve a fáról teljes értékű táplálékok úgy a bioenergia, mint a benne lévő zsírok, szénhidrátok energiatartalmának szempontjából. Az energetikai egyensúly is tökéletes. Ha a gyümölcs éretlen, aszalt, vagy kompótnak, lekvárnak főzött, akkor már csökkent, vagy nulla energia tartalmú. Ilyenkor lehet energetizálni,  a kereskedelemben még csak elvétve kapható úgynevezett energia kártyákkal,  energia kapszulákkal. Ezek mindenféle és fajta élelmiszer energetizálására felhasználhatóak, de mégsem lesz velük olyan teljes értékű, mint a frissen szedett, érett gyümölcs. Az ember emésztő- és bélrendszere alapján gyümölcsevőnek kellene, hogy legyen.

 

A zöldségekre is ugyanaz a szabály vonatkozik, mint gyümölcsökre. Mindkét táplálékfajtára igaz az is, hogy a vágás, darabolás, őrlés, préselés, stb. csökkenti az élő- azaz a bioenergia értékét, ami a tárolás idejével arányban ugyancsak csökken. Csökkentik még a táplálékok energia értékét a fém edények, fém evőeszközök, mert ezek elvezetik az energiát, ami ugyanolyan rezgés, mint pl. a rádióhullámok rezgése. Egy rádióadó sem működik, ha nincs adóantennája. A természet, és a fizika törvényei a táplálékok szintjén is ugyanúgy működnek, mint bárhol a kozmoszban, függetlenül attól, hogy az időszámítás előtti időkről, a máról, vagy a holnapról beszélünk, mert ezek a törvények örök törvények.

 

Aki nem vegetáriánus, az a húsokat a vércsoportjának megfelelően, bio-húsfajtákból válassza ki. Nagyon fontos, hogy a húst frissen a leölés után és nyersen egye meg, mert csak ekkor van elegendő bioenergia a húsban. Ha ezt valaki nem tudja magának teljesíteni, akkor ne egyen húst. Ezt én sem tudom, ezért lettem vegetáriánus 18 évvel ezelőt. Az ölés tilalmát ugyan megszegte, de ennek a következményeit vállalnia kell, ha eljön az ideje a számonkérésnek. Nagyapáink sok nyers húst ettek. A hunok a nyereg alatt puhították. A füstölt húsok is mind nyers húsok (kolbász, sonka, szalonna), viszont a tárolás miatt az energiatartalmuk csökken, de az enzimgazdagságuk megmarad. A szárított, pácolt húsok is még tartalmaznak bioenergiát, de ha ezeket megsütik, megfőzik, akkor már holt táplálékok minden szempontból és hulla-bomlástermékek milliárdjait tartalmazzák, ami sejtszintű méreg az élő szervezetek számára. A hiénáknak és a dögkeselyűknek van csak az ilyen táplálékok feldolgozására alkalmas anyagcsere rendszerük, az embernek nem!!

 

A tejre és tejtermékekre, valamint tojásokra és a tojásételekre a húsokra vonatkozó szabályok vonatkoznak. Az ember az egyedüli lény a kozmoszban, aki felnőtt korában is „szopik” és ráadásul egy, az emberi tejtől teljesen különböző összetételű tejet fogyaszt, melyet nem bír feldolgozni az anyagcsere rendszere. A lakosság 80 %-a tej- és tejtermék allergiás, csak sokan ezt nem tudják, vagy nem annak vélik, vagy másra hárítják ( nyírfa, nyárfa, libatop, parlagfű, ürömfélék, poratka, stb.). A tojás pedig nem más élettanilag, mint a tyúk ( kacsa, liba, stb.) menstruációja ( héjba ágyazott petesejt leválás)..

 

Mindenféle táplálék energia-értékét nagymértékben csökkenti a csomagoláson lévő vonalkód gerjesztett rezgés, Tulajdonképpen ezt a rezgést érzékeli a vonalkód-leolvasó és így tudja beazonosítani az árut. Ezt bioenergetika mérésekkel, kineziológiával, valamint a  Voll-féle elektro-akupunktúrás- és biorezonanciás vizsgálatokkal is igazolni, bizonyítani lehet.

 

Ha valaki energia-egyensúlyos ételeket fogyaszt, akkor nem kell félnie az elhízástól. A természetben, a természetes életmódot folytató és energia –egyensúlyos táplálkozást folytató állatok nincsenek elhízva. Ha az ember életenergiákban dús táplálékokat fogyaszt, akkor csak annyit eszik, amennyi a szervezete számára szükséges. Ha viszont nem így étkezik, mindig hiányérzete van és ezt újabb táplálék bevitelével próbálja kiküszöbölni, de csak táplálékenergiát tartalmazó ételeket eszik, élő energiát tartalmazókat pedig nem, ezért felborul a szervezet egyensúlya ( homeosztázisa).

Lehet fogyni úgy is, hogy negatív energiájú ételeket fogyaszt a túlsúlyos ember.  Azokat a táplálékokat nevezzük negatív kalóriájúnak, melynek a bevitelével kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyi a bevitt táplálék megemésztéséhez kell. Ilyen negatív kalóriát tartalmazó ételek:

 

Ilyen gyümölcsök:  

                 alma,         citrom,        papaya,       körte,         

                 narancs,     cseresznye, eper,           mandarin,

                 meggy,      málna,         ribizli,          egres,         

                 szeder,      mangó,        grapefruit,    birs,   

                 ananász     naspolya,    áfonya,        csipkebogyó,          kiwi

 

Ilyen zöldségek:

    kínai kel       kelbimbó    spenót       káposzta    görögdinnye

    retekfélék    cukkíni       zöldpaprika                 torma      zellergumó

    sárgadinnye articsóka    karalábé    fejessaláta  uborkafélék

    sárgarépa    hagymafélék                csicsóka     zöldbab   brokkoli

    mángold      zsenge tök  paszternák spárga        zöldborsó

    karórépa     cékla          endívia       petrezselyem kelkáposzta     

    pitypanglevél                  karfiol        paradicsom   avokádó          sóska    padlizsán

 

Nagy a víztartalmuk, de kevésbé karcsúsítanak (egy kicsit többet kell mozogni a fogyasztásuk után): szilvafélék, szõlõfélék, sárgabarack, õszibarackfélék, fõzõtök, sütõtök, cukorrépa, zsenge kukorica, lucernalevél, stb.

 

A zsírlebontásban és vízháztartásban hatékony fûszerek is segítik az anyagcserét; ezek a fokhagyma, bazsalikom, tárkony, borsikafû, borsmenta, petrezselyem-levél, zeller-levél, sárgarépa-levél, pasztinák-levél, retek-levél, zöldhagyma-szár, snidling, kömény, édeskömény, szegfûszeg, zsálya, kakukkfû, fahéj, õrölt paprika (csípõs is lehet), kurkuma, kapor, majoránna, lestyán, rozmaring, citromfû, szárított citrom-, narancs-, mandarinhéj, szerecsendió, boróka, turbolya, orbáncfû. (Itt is csak vércsoportnak megfelelõeket szabad fogyasztani!)

 

Természetesen a felsorolt táplálékok is akkor jók  szervezet számára, ha bio-, azaz élő energiákat tartalmaznak és megfelelnek az adott vércsoport számára.

 

Végezetül azt szeretném még elmondani, hogy aki egyszer kipróbálja, és energetikailag egyensúlyban lévő ételeket fogyaszt, olyan megtapasztalásokban lesz része, hogy nem fog a továbbiakban, csak tiszta, élő, energiadús táplálékokat fogyasztani. Összességében az árban jóval kevesebbe fog kerülni, mint a jelenlegi felbomlott energia-egyensúlyú táplálkozása. Ha csak ilyen ételeket keresnek a fogyasztók, akkor a gyártók és a kereskedők is ilyen ételeket fognak kínálni, mivel a másik tömegáru élelmiszer a nyakukon marad, nem tudják értékesíteni.

Tehát a lényeg: mi vásárlók tudjuk megváltoztatni a kereskedőket, termelőket, nem pedig azok minket. A mai étkezési szokások közül a kóser étkezés felel meg legjobban az energiadús étkezésnek, de az sem az igazi, mert nem veszi figyelembe a vércsoportnak való táplálék megfelelőséget. Fogyasszunk minél több nyers ételt. Kövessük Dr. Normann Walker módszerét és akkor mi is megélhetjük a biológiai rendszerünknek megfelelő, akár 120 éves életkort is.

Üdvözlettel:

                                                                                ’Dr. Weixl-Várhegyi László 

                                                      mérnök-radiesztéta,  bioenergetikus, fitoterpeuta

                                                       életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta

                                                                                 természetgyógyász

 






 

 

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Lipomax cseppek
2024-04-05 14:12:11

A só ugye tisztítja a szoba levegőjét? Nekem van minden ...
2024-04-03 22:11:11

Epekövek 0,5cm - 2 cm méretűek.
2024-03-17 19:39:37

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat