Szardinella
Tisztelt Várhegyi Úr! Azt kérdezném Öntől, hogy a vércsoport szerinti táplálkozásban milyen helyet foglal el a szardinella (Sardinella Gibbosa)? Létezik ennek is ''jótékony, semleges, kerülendő'' besorolása az egyes vércsoportok szerint? Köszönettel: Péter
Válasz
Kedves Péter!
Az általam ismert táblázatokban csak szardínia és szardella fajtájú halak vannak megemlítve a felsorolásban, szardinella nincs.
A szardínia mindenki számára jótékony hatású halfajta, míg a szardella (ez lehet a szardinella), vércsoport szerint semleges hatású a O-ás vércsoportúaknak, míg a három másiknak kerülendő!
Tengeri halak fogyasztásánál, mindig érdeklődjön, hogy mely ország, mely vizén halászták le az adott halat, mert például a Balti tengerben kihalászott halak szervezetében 50-szer nagyobb a méreg tartalom, a tengervíz szennyezettsége miatt, mint a Norvégia legészakibb vizein lehalászottakénál. Ez miatt a vércsoportnak megfelelő halaktól is lehetnek egészségügyi problémái az ilyen halakat fogyasztóknak. Viszonylag tiszták még a Marokkó által forgalmazott halak is, mert azokat a még tiszta óceánból halásszák le és kihalászás után azonnal, még a hajón feldolgozzák, mert a halhús nagyon gyorsan bomló-romló húsféleség. Gondolom volt már halpiacon, mert ott még szájmaszkban is lehet érezni a fehérjebomlási folyamatok "illatát".
Üdvözlettel: W-V.László