Szója


Szója génmódosított gabonatej

 Kedves László! Sajnos sok ellentétes véleményt hallani a szójáról és szójakészítményekről.Néhányan kifejezetten károsnak tartják a gyártás során bekövetkező génmódosulás miatt, ha jól emlékszem.Lényeg az, hogy a tejről lemondván /s főleg A vércsoportúaknak erősen ajánlva a szóját/szeretném azt helyettesíteni. Mi a véleménye, mit ajánl, esetleg vannak-e megbízható termékek? Köszönöm válaszát. 



Válasz


Kedves Kérdező!
Sajnos sok hozzá nem értő riogat a szójával! De riogatnak a húsipari trösztök ügynökei is, mert féltik a csökkenő hús- és húsáru kereslet miatt az állásaikat és a bevételeiket.
A szójáról tudni kell, hogy Kínában és Ázsia több országában több ezer éve fogyasztják rendszeresen, humán táplálkozás céljára. Tajvanon, Japánban, ahol európai szintű a civilizáció, élnek meg legmagasabb átlagéletkort az emberek. Jómagam is voltam több veterán világversenyen (olimpia, világbajnokság), ahol a legtöbb 95 és 100 év feletti versenyzőt a tajvaniak és a japánok adják. Élmény volt nézni, ahogy a 100 év felettiek teniszversenyének döntőjében a 102 éves tajvani játszott a 105 éves japánnal ( a 102 éves győzött, mert ebben a korban úgy látszik már az a plusz 3 év is számít, de nem volt könnyű ellenfele a kínainak, az idős japán úr sem).
Azért élnek meg ilyen magas kort, mert kevés húst esznek, ugyanis a tömegtermelésben tartott állatok rengeteg gyógyszert, antibiotikumot kapnak az állatbetegségek elkerülése céljából és nagyon sok mesterséges tömegnövelő-szert adnak takarmányukhoz, azért, hogy nagyobb legyen a hús-, vagy tejtermelés esetében a tejhozam. Nyilván ezekben a hús- és tejtermékekben, mire az emberek asztalára kerülnek "táplálék" formájában, sok nemkívánatos szermaradvány is található, valamint a feldolgozás során is tesznek bele E-számokkal megjelölt adalékokat. Itt jegyzem meg azt is, hogy Kínában immár 4000 éve nem isznak tejet az emberek (Japánban sem), s csak az utóbbi időben akarják rászoktatni őket, hogy csökkenjen a lakosság lélekszáma.

Rátérve a szójára: A szója egy babféle, azaz természetes növény. Nem kell hozzá sem E-szám, sem különleges adalékanyag. Az olaja az egyik legértékesebb növényi olaj a kendermag-, lenmag- és szőlőmag olaj után! A bioszója olaj meg egyenesen gyógyszer minden vércsoportú ember számára. Magyarországon termelik a nemes szóját is, és annak az olaja, a nemes szója szűzolaj, valóságos panacea, azaz csodaszer!!
A szóját nem gyártják, hanem termelik! Gyártás során nem génmanipulálódik, csak a fogyasztás során, ha mikrohullámú sütőben készítik el, ugyanis a mikrohullámú sütőben minden étel, már fél perc után „génmanipulált” lesz! Szóval még ha a bioszóját is teszik a mikrohullámú sütőbe, akkor az is génmanipulálódik! Mivel Európában és a "civilizált" világban sok mikrohullámú sütő van és ez miatt egyre több ember betegszik meg a mikrohullámmal degenerált ételektől, ezért a hozzá nem értők azt hiszik, hogy ezt a szója okozza. Arra gondolnak, hogy Európában az utóbbi időben nőtt meg a szója és a szójatermékek humán étkeztetésben való elterjedése és az utóbbi időben növekedett drasztikusan nemcsak a daganatos, hanem sok más, a környezeti ártalmak okozta betegségek száma is. Arra viszont nem gondolnak, hogy ez az időszak nagyjából egybevág a mikrohullámú sütők elterjedésével és a kínaiak Európába való beözönlésével, akik hozták magukkal a szóját is, mint több ezer éves alap élelmiszerüket, a különféle keleti rizsfajtákkal együtt.
Európába nem engedik be humán táplálkozás céljából a génmódosított szójákat. Beengedik viszont az ilyen szójákat állati takarmányok alkotó részeként. Sajnos az is előfordulhat, hogy olcsósága miatt sok humán élelmiszert előállító cég titokban használ génmódosított szójákat is, mindaddig, amíg le nem bukik. Ilyen viszont minden fajta élelmiszerrel előfordul, gondoljon csak az utóbbi évek itthoni és külföldi hús-,tej-, paprika-, bor-, méz- stb. és egyéb élelmiszer botrányaira.
Ha Ön magyar szóját, magyar szójaterméket vásárol, akkor biztos lehet abban, hogy az nem génmódosított szójából van, ugyanis az Eu-n belül a magyarok kiharcolták, hogy semmiféle génmódosított vetőmagot nem lehet behozni az országba és nem is lehet ilyet itt termelni. Külföldi szója áruknál kötelező feltüntetni, ha génmódosított összetevőket tartalmaz. Leginkább az a divat, hogy azt is feltüntetik a csomagoláson, hogy nem tartalmaz génmódosított terméket, adott esetben génmódosított szóját sem, mivel Afrikából, Észak- és Dél Amerikából bekerülhetnek hamisított élelmiszerek. Én ha például, szlovák, cseh, vagy lengyel szóját, vagy szójaterméket (leginkább szójatejport) vásárolok, akár itthon, akár Szlovákiában ( közel lakom a határhoz), akkor mindig megnézem a dobozán, a csomagolásán, hogy fel van-e tüntetve a "génmanipuláció mentes" felirat. Cseh terméknél már találkoztam olyan áruval, ahol korábban fel volt tüntetve, most meg már nem, ezért azóta azokat a termékeket nem is vásárolom.
Sokan azért tartják károsnak a szója termékeket, mert a testépítők által napi szinten fogyasztott tömegnövelők és fehérje koncentrátumokban lehetnek génmanipulált szójafélék is és ebben igazuk is van, mert ezeket a termékeket vagy MLM-es vagy olyan rendszerekben terjesztik, amely árusítóhelyei kívül esnek a hivatalos magyar élelmiszer ellenőrzési körein.

Van még egy probléma a szójával és szója termékekkel, mégpedig az, hogy a szójának nagyon magas a kálium tartalma (még a bio szójának is!), ugyanakkor bele van birkásítva a tömegekbe a sómentes étkezés. Ráadásul a kereskedelmi forgalomban lévő étkezési sók is a megengedettnél több kálisókat tartalmaznak. Ezért jómagam is és a Tudományos Rendőrség is, amelynek alapító tagja vagyok, feljelentettük a magyar sókereskedelmet és sóipart és ügyünk jelenleg a székesfehérvári Megyei Bíróságon porosodik. Ez már a sokadik Bíróság, mivel több bíró nem vállalta el az ügyet, vagy a mi jogi képviselőink nyújtottak be elfogultság miatt keresetet, más bíróság, vagy más bíró kijelölése céljából (lásd.: www.aquanet.fw.hu honlapon).
A kínaiak és a keletiek a szójás ételeiknél sós ízesítőket (Tamari- és egyéb sós szójaszószok)használnak és ezekkel ellensúlyozzák a magas kálium tartalmukat. Az európai és a magyar szója fogyasztás elterjedésénél viszont nem terjedt el a jobban megsózás jó sóval ( csak a patikában kapható tiszta NaCl és a rabbipecséttel ellátott kóser sók a tiszta jó étkezési sók Magyarországon!! ), ezért az így megnövekedett kálium túlsúly miatt még a bio szója is okozhat panaszokat azoknál, akik amúgy is sómentesen étkeznek!
Tehát a tudatlanságból, a fent leírtak nem ismerete miatt van az a sok bizonytalanság, meg a sok rémhír a szójával kapcsolatban. Jómagam 21. éve vagyok vegetáriánus és sok szóját és sok szójaterméket fogyasztok. Eleinte, a vegetáriánusságom első 5 évében nálam is jelentkeztek a szója okozta káliumtöbblet miatt egészségügyi problémák, mivel akkor nagyon kevés sót használtam, de az sem volt tiszta és jó só!
Amikor megtudtam, hogy ezt a rossz, vérmérgező anyagokat tartalmazó étkezési sók, valamint az okozza, hogy a szójás ételeket nem sóztam meg eléggé, akkor változtattam ezeken. Ettől kezdve tiszta sóval sóztam és bátran sóztam a magas kálium tartalmú ( paradicsom, burgonya, tönkölybúza, szója és egyéb hüvelyesek, stb) ételeimet és teljesen rendbe jöttem egészségileg és erőnlétileg is. Vegetáriánusként a szójának is köszönhetem jó fizikai kondíciómat és jó fizikai erőnlétemet, amelyet a veterán dobóatlétaként elért olimpiai-, világ-, európa- és magyar korosztályos bajnoki címeim, ezüst és bronzérmeim is igazolnak. Az idén, az öt évvel fiatalabb, Magyarország egyik leghíresebb erős emberét, Nick Árpádot is megelőztem a Dobó Világbajnokságon, mivel a történelmi nehézsúly vetésben (25,4 kg-os súly) bronzérmes lettem, Ő meg az 5. helyet szerezte meg. Ő nem vegetáriánus és nem eszik szóját. Én vegetáriánus vagyok és a vércsoportomnak megfelelően étkezem. 0-ás vércsoportúként több fehérjére van szüksége a szervezetemnek, s mivel húst, tejet, tejterméket nem fogyasztok, ezért lehetőleg bio szójával viszem be a szükséges fehérjéket, de a szóját mindig jól megsózom, tiszta sóval.
Ne féljen tehát Ön sem a szója- vagy szójatermékek fogyasztásától, főleg akkor, ha követi azokat a szabályokat, előírásokat, melyet a fentiekben leírtam.
Tej helyett javasolnám az Ön vércsoportjának nagyon előnyös, szója-, hajdina-, rizs-, zab- és kukorica tejporokat, melyeket a nagyobb reformélelmiszer áruházakban és boltokban be tud szerezni. Én az általam többszörösen beellenőrzött szlovák és cseh terméket fogyasztom, mivel a magyar szója- és gabonatej ipar még nagyon gyermekcipőben jár és nem gyárt ezekből instant termékeket.
Én nagyon szeretem a bámelyik szója, vagy gabonatejjel készített bio kakaó-, bio karob-, vagy bio gabona- és bio cikóriakávé italokat, vagy ezekkel készített forró csokoládét (persze nem túl forróan, mert az egészségtelen). Bab-, borsó-, zöldbab-, sóska-, spenót-, tök-, stb főzelékeknél a szójatejport, míg a kásáknál, zabkásánál a zabtejport, rizskásánál a rizstejport, hajdina kásánál a hajdinatejport használom tej helyett(kukoricát a vércsoportom miatt nem ehetek, ezért kukorica kását, kukorica tejporral nem készítek). Nagyon finomak és nagyon egészségesek az ilyen ételek. A kásákba a kiszedés után szoktam mazsolát, aszalt gyümölcsöket és egy kevés bio szója, bio szőlőmag és bio kendermag olajat is tenni, de finom dió olajjal is, vagy darált olajos magvakkal ( dió, fekete dió, fa mogyoró, mandula, tökmag, kendermag, szezámmag, lenmag). Édesíteni sztíviával, fruktózzal, nyírfa cukorral és bio mézzel szoktam. A kásákat jól ízesíti a szegfűszeg, a fahéj, a gyömbér, vagy valamilyen lekvár, vagy dzsem is.
Szójánál a texturált szójaszelettel csinálhat főtt hús, sült hús, vagy rántott hús imitációkat is. Külön kedvencem a fokhagymás sült szelet, vagy a párolt hagymás szelet, de szeretem a rántott szója szeleteket is. A szója granulátumokból (A Szilas márka minden terméknél bio minőségű és ráadásul magyar is!!) fasírtokat és kenhető pástétomokat szoktunk készíteni, de olajban megpirítva hamis "töpörtyűs" tésztát, vagy barna rizst is szoktunk készíteni. A tofu nagyon sokféleképpen használható fel. Én a hamis halászlénél halhús imitációkat is csinálok belőle, a halikrát pedig kölessel helyettesítem, a hal-ízt meg a szárított tengeri algalevelek adják meg ( ezt akkor teszem bele, amikor már majdnem kész). A szója kockából főleg pörköltet készítünk de ezt tesszük a gulyásokba is hús helyett (babgulyás, székelygulyás, székelykáposzta). Ezt használjuk feltétként a főzelékeknél is, különösen jól társított étel a borsó- a lencse- a babfőzelékek minden fajtája, de jó vele a tökfőzelék a sóska, vagy a spenót is, de barna rizzsel, tönkölytésztával, vagy nem édesen készített kásákkal is nagyon finom!
A szójaszeletek, vagy a szójakockát először tiszta vízben (ro. vagy desztillált), fűszerek , főleg só hozzáadásával megfőzzük, majd állni hagyjuk, s végül kinyomkodjuk a levét és azt kiöntjük. Az így nyert főtt szójaszeleteket, szójagranulátumot, vagy szójakockát dolgozzuk fel a továbbiakban. Ha jó sós vízben főzzük ki, akkor már utána nem kell sokat, vagy egyáltalán sózni, mert a főzővízből, amelyet kiöntöttünk, felvette a szükséges mennyiséget!
Ha valaki nem így készíti és nem önti le a főzőlevet, akkor nem fogja megszeretni a szójás ételeket, mert mellékíze marad minden elkészítési formánál. Sajnos sok tömegétkeztetésnél sem készítik el megfelelően a szójás termékeket! Aki kínai konyhán dolgozott, az mindig ízletes, finom szójás ételeket fog készíteni. Sajnos a több ezer éves szójaétel készítési japán és kínai gyakorlatot még nem vette át sem a magyar gasztronómia, sem a magyar szakácsképzés!
Sorolhatnám még a recepteket és a szójás ételeket (párizsi, fasírtpor, pástétom, szendvicskrém, virsli, medvehagymás tofu, tejmentes sajtok és sajtkrémek (növényi sajtok) stb, de ezeket majd Ön is megtapasztalja, ha teljesen áttér ezekre az ételekre.
Jövő nyáron a Népligetben az Etka-fánál mindig van egy egyhetes előadás- és testmozgás sorozat, ahol személyesen is találkozhat a jövőre immár 90 éves Etka Anyóval, aki ma is megcsinálja a spárga gyakorlatot. 65 éves kora óta eszik sok szóját és nagyon sok kiváló receptet ismer. Az Ő példája is igazolja, hogy nem kell félni a szójától, mert Etka Anyó is a szójának és a mozgásnak köszönheti a fiatalosságát, frissességét és az egészségét!!
Remélem tudtam segíteni, és ezentúl Ön is a jó sóval sózva, bátran fogyasztja majd a szójás termékeket.
Én nagyon szeretem a száraz szójababból készült bablevest is, vagy száraz szójabab főzeléket szójavirslivel, vagy szójafasírttal.
Tisztelettel: W-V.László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat