Goji bogyó kén dioxiddal tartósítva, hasmenést okoz?


Aszalt gyümölcs

Tisztelt Dr. Weixl Várhegyi László!

Azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy vettem 500gramm goji bogyót, de sajnos figyelmetlen voltam, és kén dioxiddal(E220) van tartósítva. Sajnos hasmenést okozott, legalábbis úgy gondolom, hogy ez okozhatta. Az lenne a kérdésem, hogy szabadulhatnék meg a kén dioxidtól? Áztatással? De gondolom ha beáztatom az egészet, megromlik a víztől. Vagy minden egyes marék goji bogyót, mielőtt elfogyasztom, áztassam be? Esetleg áztatás után meg kell szárítani? Sütőben alacsony hőfokon? 

Köszönöm előre is a segítségét.

Üdvözlettel: Roland


Válasz


Kedves Roland!

Nem tudom melyik forgalmazótól vette? Az a jó goji bogyó, ami annyira meg van szárítva, hogy zörög a zacskóban és nincsenek benne összeragadt szemek. Én még ezt is úgy fogyastom minen nap, hogy leforrázom másfél deci desztillált vízzel és így már nem okoz problémát, ráadásul van olyan hatóanyag is benne, ami nagyon jó a mellékveséknek, de csak akkor jön ki belőle, ha legalább 80 Celsius fok feleti vízbe tesszük és hagyjuk úgy kihűlni, hogy elfogyasztható legyen a leve is és a bogyó is.

Sokan csinálják, hogy amiben van kén dioxid tartósítószer, azt vagy szárazon beteszik rövid dőre egy tepsiben vékonyan elterítve és rövid ideig nem magas hőn tartják, de tudok olyanról is, aki hajszárítójával kisebb adagokban szárította és utána mág nem irritálta a kéndioxid. Én az Organica cég goji bogyóját használom és meg vagyok vele elégedve, mert száraz is és jó a minősége és az ára is. Hideg vízben ne áztassa, csak rövid ideig, de a víz az desztvíz, vagy nem vissza ásványi anyagozott ro-víz legyen, mert csak a teljesen talítetlen oldatoknak van kioldó képessége a csapvíznek nincs. Amikor kioldotta, úgy egy 5-10 perc után tegye bele szintén hasonló vizekbe este és reggel fogyassza el reggeli előtt a levet is és a bogyót is. A hosszú áztatás kiodja a bogyó hasznos beltartalmi értékeit és az jó hasznosul a szervezetünkben, ami meg még a bogyóban marad az is bekerül a szervezetbe a bogyó elfogyasztásával.

Remélem, hogy tudtam segíteni.

Üdvözlettel: László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat