Forrásvíz iható-e


Tiszta víz-e a forrásvíz? Ártalmas-e a glutein és a lektinek

 Tisztelt Várhegyi Úr! Szeretném megkérdezni, hogy a településünk közelében található és a természetjárók által karbantartott forrásvizet fogyaszthatom-e nyugodtan illetve ez nagyobb mennyiségben, üvegpalackban mennyi ideig tárolható. Nyilván vastalanítva nincs, mint az ásványvizek. Illetve kitől lehet ilyen felvilágosítást kérni? Pl. erdészet-ÁNTSZ? Másik kérdésem: Nem ártalmas-e a gabonafélékben található glutein és lektin, mivel ezek gyulladásfokozó anyagok, illetve a hüvelyesekben is ez van? Köszönettel üdvözlöm!

 


Válasz


 Kedves Kérdező!

A településének közelében lévő forrásvíz fogyaszthatóságáról az ÁNTSZtől, vagy a területileg illetékes vízügyi hatóságtól, vagy vízügyi szervtől kérhet információt, de lehet, hogy az erdészet is tud ilyet adni. A négy szerv közül valamelyik biztosan rendelkezik erről adatokkal. Lehet, hogy először a településének jegyzőjét kellene megkérdezni, mert az biztosan tud közelebbi információkat adni.

A gabonafélékben lévő gluténre az AB-s vércsoporton kívül minden más vércsoport érzékeny, csak van akinek az immunrendszere tovább tudja tolerálni, míg más embereknél már allergiát, azaz érzékenységet vált ki. Érzékenységet válthat ki az AB-seknél is (gabonaevő vércsoport), ha gyenge azok immunrendszere. A lektinek fehérjeszerkezete gabonafajtánként és hüvelyes fajtánként is eltérő, ezért nem minden gabona fajta és nem minden hüvelyes fajta fogyasztható az adott vércsoportoknak. Ezeket nemcsak az Adamó doktorék vizsgálatai igazolták, hanem Dr. László Mária vérkristály analízises vizsgálatai is. Sajnos ezek tények, ha valaki ezeket nem veszi figyelembe a vércsoportjának megfelelően, akkor a lektinek előidézte agglutinációs folyamatok különböző betegségeket idéznek elő vércsoportonként más más formában. Például a nem megfelelő gabona fogyasztása miatt a B-seknél a legtöbb a bél megbetegedés, utánuk a O-sok következnek. A Cron-betegek legtöbbje ebből a két vércsoportból kerül ki.
A hüvelyesek lektinjei a májat, az epét és a hasnyálmirigyet terhelik legjobban.
Mindkét táplálék-fajtánál a hőkezelések esetleges pozitív változásokat idézhetnek elő, ezért nem szabad például nyersen enni a hüvelyeseket, vagy gabonaféléket. A gabonáknál kivétel a köles, a hajdina és a rizs, valamint a pelyhesített zab.
Mindkét táplálékfajta esetében a csírák még nem minden eseteben tartalmaznak ártó lektineket, ezért nagyon egészséges pl. az árpacsíra, szójacsíra, búzacsíra, stb.
Üdvözlettel: W-V.László 

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Vetélés
2024-04-20 10:25:00

Lipomax cseppek
2024-04-05 14:12:11

A só ugye tisztítja a szoba levegőjét? Nekem van minden ...
2024-04-03 22:11:11

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat