„AB” vércsoportnak megfelelő táplálkozás szabályai.


"AB"-s vércsoportúak jelmezői: A "rejtélyes"

•    Az A és B típus modern összeolvadása
•    Kaméleonszerű válasz a változó környezeti és táplálkozási feltételekre
•    Érzékeny emésztőrendszer
•    Túlságosan toleráns immunrendszer
•    Fizikai lendülettel és kreatív energiával lelkileg jól reagál a stresszre
•    Evolúciós rejtély

Vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Ha gondosan követjük a vércsoportunknak megfelelő étkezési tervet, akkor

   kisebb az esély a gyakori vírus- és egyéb fertőzésekre,
   testsúlyunk beáll az ideális értékre, mivel szervezetünk megszabadítja magát a méreganyagoktól,
   nagyobb eséllyel előzhetjük meg az életet veszélyeztető olyan betegségeket, mint a rák, a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, májelégtelenség,
   elkerülhetünk számos olyan tényezőt, amely gyorsítja a sejtpusztulást (azaz az öregedési folyamatokat.)

"AB" vércsoportú embereknek az alábbi területekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani az egészségükkel kapcsolatban:

  • az immunrendszer erősítése

  • a rák ellen hatékony antioxidánsok pótlása

  • a szív erősítése

Ajánlott táplálék-kiegészítők "AB" vércsoportúaknak:

 

A vércsoport szerinti táplálkozás lehetőséget ad, hogy helyreállítsuk immunrendszerünk természetes védekezőképességét, megtisztítsuk vérünket és szervezetünket. Ez a fajta táplálkozás tekinthető kiinduló alapnak, a táplálkozási tanácsok erdejében, ez áll harmóniában természetes genetikai ritmusunkkal.
A program az ételeket három kategóriába sorolja: jótékony hatásúak, semlegesek és kerülendőek.
A jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyírként hatnak szervezetünkre. A semleges ételek csupán táplálékként viselkednek. A kerülendő ételek ártólag hatnak ránk. A legjobb megközelítés, a kerülendő ételek teljes elhagyása, és azon semleges ételek fogyasztásának csökkentése, amelyek súlynövekedést okoznak. Ez a módszer kiegyensúlyozott étrendet és egészséges mértékű fogyást tesz lehetővé.


Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:

Húsok:
A húsfogyasztás tekintetében az AB vércsoportúak nem termelnek elegendő gyomorsavat a túl sok állati fehérje hatékony megemésztéséhez, a kulcs tehát az adagok nagysága és a gyakoriság. Számukra kerülendők a füstölt és a pácolt húsok.
Jótékony hatásúak: bárányhús, birkahús, nyúlhús, pulykahús
Semleges hatásúak:
  fácán, máj
Kerülendők: marhahús, csirkehús, kacsahús, libahús, disznóhús, borjúhús, vadhús, fürj, bölény, szalonna, sonka, szív

Halak:

A tengeri halfélék jó fehérjeforrások az AB-seknek.
Jótékony hatásúak: tonhal, tőkehal, szardínia, tengeri pisztráng, szivárványos pisztráng, lazac, makréla, sügér, csuka, vörös durbincs
Semleges hatásúak: ponty, törpeharcsa, hering, kaviár, éti kagyló, ezüst sügér, fehér sügér, nyelvhal, tintahal
Kerülendők: szardella, barracuda, kagyló, tengeri rák, folyami rák, lepényhal, füstölt hering, füstölt lazac, polip, osztriga, tengeri süllő, garnélarák, angolna

Tejtermékek, tojás
A tejtermékek jótékonyan hatnak az AB vércsopotúakra, különösen az erjesztett készítmények. A tojás jó fehérjeforrás számukra.
Jótékony hatásúak: tehéntúró, feta sajt, zsírmentes tejföl, kecskesajt kecsketej, kefír, ricotta, joghurt, mozzarella
Semleges hatásúak: cheddar, Gouda sajt, edami, ementáli, tejsavó, szójasajt, szójatej, 2%-os tej
Kerülendők: kék sajt, brie sajt, vaj, író, camembert, parmezán, teljes tej

Olajok, zsírok
Jótékony hatásúak: olíva olaj
Semleges hatásúak: lenmagolaj, canola olaj, tőkehalmáj olaj, földimogyoró olaj
Kerülendők: kukoricaolaj, napraforgóolaj, szezámolaj, gyapotmagolaj

Magvak:
A magvak fogyasztása nem egyformán hat az AB vércsoportúakra, ezért csak kis mennyiségben és óvatosan fogyasszák őket.
Jótékony hatásúak: gesztenye, földimogyoró, dió
Semleges hatásúak: mandula, keudió, brazil dió, fenyőmag, pisztácia
Kerülendők: mogyoró, mák, tökmag, szezámmag, napraforgómag


Hüvelyesek
Jótékony hatásúak: száraz fehérbab, tarkabab, piros bab, zöld lencse
Semleges hatásúak: házi lencse, piros lencse, zöldborsó, hüvelyes borsó, disznóbab, hosszúszálú zöldbab, rézbab, fehér bab
Kerülendők: azuki bab, aduke bab, fekete bab, lóbab, veteménybab, limabab, fekete szemű borsó

Gabonafélék, kenyérfélék, száraztészták:
A búzafogyasztást ajánlatos visszafogni, búzacsírát és korpát csak hetente egyszer fogyasszanak.
Jótékony hatásúak: köles, zabkorpa, zabliszt, rizskorpa, puffasztott rizs, rizsliszt, tönkölybúza, barnarizs kenyér, rizstorta, csírázott búza kenyér, rozskenyér, rozsliszt, szójaliszt kenyér,
Semleges hatásúak: amaránt, árpa, árpaliszt, rizskrém, búzakrém, keményítő, pirított kukoricapehely, hétmagos gabona, szójapehely, szójagranulátum, búzakorpa, búzacsíra, tönkölybúza kenyér, tönköly liszt, durumbúza,  durumbúzaliszt, gluténmentes kenyér, macesz, teljes kiőrlésű búza kenyér, búzakorpa sütemény, zabkorpa sütemény, fekete zabkenyér, kuszkusz, fehér liszt, búzadara tészta, quinoa
Kerülendők: hajdina, kukoricapehely, kukoricaliszt, kamut, hajdinakása, kukoricaliszttel készült sütemények

Zöldségek:
Naponta többször érdemes friss zöldséget fogyasztani!
Jótékony hatásúak: brokkoli, karfiol, zeller, kelkáposzta, padlizsán, fokhagyma, édesburgonya, lucernahajtás, petrezselyem, uborka, paszternák, gyermekláncfű, tofu
Semleges hatásúak: spárga, bambuszrügy, kínai kel, mángold, gyömbér, karalábé, póréhagyma, boston saláta, jéghegy saláta, vörös káposzta, fehér káposzta, sárgarépa, zöld olíva, zöldhagyma, vöröshagyma, koriander, endívia saláta, tengeri hínár, spenót, kelbimbó, tök, római saláta, házi gomba, radicchio saláta, fehér burgonya, paradicsom, cukkíni
Kerülendők: articsóka, avokádó, shitake gomba, piros paprika, retek, fekete olíva, kukorica, zöldpaprika

Gyümölcsök:
Az AB vércsoportúak inkább a lúgosabb jellegű gyümölcsöket válasszák, mert ezek segítenek ellensúlyozni a gabonák savképző hatást.
Jótékony hatásúak: cseresznye, áfonya, szárított füge, friss füge, egres szőlő, graprefruit, kiwi, szilva, citrom, ananász
Semleges hatásúak: alma, sárgabarack, szeder, áfonya, nektarin, papaya, őszibarack, körte, fekete ribizli, piros ribizli, datolya, fekete bodza, sárgadinnye, görögdinnye, zöld citrom, aszalt szilva, málna, mandarin
Kerülendők: banán, narancs, kókusz, rebaerbara, fügekaktusz, gránátalma, mangó

Fűszerek/ízesítők:
A paprika és az ecet használata kerülendő, mert ezek savasak. Az ecetet citromlével érdemes helyettesíteni. Cukorból és csokoládéból csak kis mennyiséget fogyasszanak.
Jótékony hatásúak:
curry, fokhagyma, torma, miso, petrezselyem
Semleges hatásúak:
agar, bazsalikom, babérlevél, barnarizs szirup, kardamon, metélőhagyma, csokoládé, fahéj, szegfűszeg, koriander, tamari, kapor, alga, méz, tengeri hínár, juharszirup, majoránna, menta, melasz, mustár, szerecsendió, paprika, borsmenta, rizsszirup, rozmaring, zsálya, só, szójaszósz, barna cukor, fehér cukor, sáfrány, tárkony, kakukkfű, kurkuma, vanília, kömény, dzsem (az elfogadható gyümölcsökből), mustár, majonéz
Kerülendők: szegfűbors, ánizs, fehér bors, fekete bors, cayenne bors, kapribogyó, tápióka, almaecet, árpamaláta, kukoricakeményítő, kukoricaszirup, szemes bors, fehérborecet, balzsamos ecet, vörösborecet, zselatin, ketchup, fanyar savanyúságok, édes savanyúságok, worchester szósz

Gyógyteák
Jótékony hatásúak: lucerna, bojtorján, kamilla, echinacea, gyömbér, ginzeng, zöld tea, galagonya, csipkebogyó, eperlevél
Semleges hatásúak: macsakmenta, cayenne, tyúkhúr, gyermekláncfű, bodza, aranygyökér, orvosi pemetefű, petrezselyem, borsmenta, málnalevél, zsálya, orbáncfű, szárcsagyökér, szilfa, fodormenta, kakukkfű, macskagyökér, fehér tölgyfa kéreg, cickafark, sárga lórom
Kerülendők: aloe, martilapu, kukoricabajusz, görögszéna, tárnics, komló, hárs, ökörfarkkóró, vörös lóhere, szenna, pimpinella

Italok
Az AB vércsoportúaknak minden reggel egy pohár meleg vizet kellene inniuk fél citrom levével, hogy kitisztítsák az éjszaka lerakódott váladékot. Ezután egy pohár higított grapefruitlé ajánlott.
Jótékony hatásúak: káposztalé, sárgarépalé, áfonyalé, szőlőlé, zellerlé, fekete cseresznyelé, papayalé, kávé, koffeinmentes kávé, zöld tea

Semleges hatásúak: almalé, almabor, sárgabaracklé, uborkalé, zöldséglevek (ajánlott zöldségekből), ananászlé, szilvalé, limonádé, grapefruitlé, sör, szóda, vörösbor, fehérbor
Kerülendők: narancslé, tömény szeszesitalok, kóla, fekete tea, diétás üdítőitalok, egyéb üdítők, koffeinmentes fekete tea





 

 

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Epekövek 0,5cm - 2 cm méretűek.
2024-03-17 19:39:37

Magas kálium szint
2024-03-17 16:03:55

Mérő műszer
2024-03-16 14:06:34

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat