"0" vércsoportnak megfelelő táplálkozás szabályai.
A „0”-s vércsoportúak jelmezői: „A vadász”
• húsevő
• erős immunrendszer
• néha túlzottan is aktív immunrendszer
• rosszul alkalmazkodik az étrendi és egyéb környezeti változásokhoz
• intenzív fizikai aktivitás mellett jól bírja a stresszt
• hatékony metabolizmusa révén sovány, mégis energikus marad
Vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Ha gondosan követjük a vércsoportunknak megfelelő étkezési tervet, akkor
• kisebb az esély a gyakori vírus- és egyéb fertőzésekre,
• testsúlyunk beáll az ideális értékre, mivel szervezetünk megszabadítja magát a méreganyagoktól,
• nagyobb eséllyel előzhetjük meg az életet veszélyeztető olyan betegségeket, mint a rák, a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, májelégtelenség,
• elkerülhetünk számos olyan tényezőt, amely gyorsítja a sejtpusztulást (azaz az öregedési folyamatokat.)
"0" vércsoportú embereknek az alábbi területekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani az egészségükkel kapcsolatban:
-
az anyagcsere gyorsítása, a bélflóra épen tartása,
-
a gyulladások megelőzése, kiküszöbölése,
-
a pajzsmirigyműködés stabilizálása,
-
a véralvadási aktivitás fokozása.
Ajánlott táplálék-kiegészítők "0" vércsoportúaknak:
A vércsoport szerinti táplálkozás lehetőséget ad, hogy helyreállítsuk immunrendszerünk természetes védekezőképességét, megtisztítsuk vérünket és szervezetünket. Ez a fajta táplálkozás tekinthető kiinduló alapnak, a táplálkozási tanácsok erdejében, ez áll harmóniában természetes genetikai ritmusunkkal. A program az ételeket három kategóriába sorolja: jótékony hatásúak, semlegesek és kerülendőek. A jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyírként hatnak szervezetünkre. A semleges ételek csupán táplálékként viselkednek. A kerülendő ételek ártólag hatnak ránk. A legjobb megközelítés, a kerülendő ételek teljes elhagyása, és azon semleges ételek fogyasztásának csökkentése, amelyek súlynövekedést okoznak. Ez a módszer kiegyensúlyozott étrendet és egészséges mértékű fogyást tesz lehetővé.
Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:
Húsok:
Sovány marhahúst, bárányt, pulykát, csirkét és halat is olyan gyakran ehet, amilyen gyakran csak kívánja, ellenben az adagok nagyságával vigyáznia kell. Egyszerre 180 grammnál nagyobb mennyiséget ne fogyasszon! A 0 vércsoportúak hatékonyan meg tudják emészteni a húst, mert magas a gyomorsavszintjük, de vigyázniuk kell az egyensúlyra, húsok és zöldségek - gyümölcsök tekintetében, hogy elkerülhető legyen a túlzott savtermelés és kikristályosodás.
Jótékony hatásúak: marhahús, bölényhús, szív, bárányhús, máj, birkahús, borjúhús, vadhús Semleges hatásúak: csirke, fácán, kacsa, fogoly, fürj, nyúl, pulyka Kerülendők: disznóhús, szalonna, liba, sonka
Halak:
Jótékony hatásúak:tőkehal, laposhal, makréla, csuka, pisztráng, tokhal, lazac, szardínia, sügér, kardhal, nyelvhal
Semleges hatásúak: kagyló, tonhal, szardella, ponty, kagyló, tengeri rák, folyami rák, éti kagyló, osztriga, tengeri pisztráng, garnélarák, csiga, tintahal, angolna, lepényhal, vörös durbincs, béka, vitorláshal
Kerülendők: barracuda, törpeharcsa, kaviár, hering, füstölt lazac, polip
Tejtermékek, tojás
A 0-ás vércsoportúak számára nem ajánlottak a tejtermékek és a tojás fogyasztása, mert szerveztük nehezen dolgozza fel ezeket az anyagokat.
Semleges hatásúak: szójasajt, szójatej, vaj, feta sajt, kecskesajt, Mozzarella
Kerülendők: kék sajt, brie, camembert, író, Cheddar, túró, Edami, ementáli, kecsketej, Gouda, parmezán, Ricotta, teljes tej, zsírtalan tej, minden fajta joghurt
Olajok, zsírok
Jótékony hatásúak: lenmagolaj, olívaolaj
Semleges hatásúak: szezámolaj, tőkehalmáj olaj, canola olaj
Kerülendők: kukorica olaj, gyapotmag olaj, földimogyoró olaj, pórsáfrány olaj
Magvak:
Jótékony hatásúak: tökmag, dió
Semleges hatásúak: mandula, gesztenye, mogyoró, pekándió, fenyőmag, szezámmag, napraforgómag
Kerülendők: kesudió, földimogyoró, pisztácia, mák, licsimag
Hüvelyesek
Jótékony hatásúak: aduke bab, azuki bab, pinto bab, fekete szemű borsó
Semleges hatásúak: lóbab, zöldbab, vörös szójabab, fehér bab, zöldborsó, hüvelyes borsó, fekete bab, vörös bab
Kerülendők: száraz fehérbab, házi lencse, vörös lencse, zöld lencse, veteménybab, Tamarindusz bab
Gabonafélék, kenyérfélék, száraztészták:
A 0-s vércsoportúak nem jól tűrik a teljes kiőrlésű gabonaféléket, ezért ezeket teljesen ki kell hagyni az étrendjükből. A búzából készült ételek a legfőbb bűnösök ezen vércsoportúaknál az elhízásban. A búzacsírában található glutének zavarják az emésztési folyamataikat.
Semleges hatásúak: amaránt, árpa, árpaliszt, hajdina, köles, rizskorpa, rizsliszt, puffasztott rizs, tönkölybúza, tönköly kenyér, barna rizskenyér, szójaliszt kenyér, gluténmentes kenyér, rozskenyér, basmati rizs, fehér rizs, barna rizs, rozsliszt, hajdinakása
Kerülendők: kukoricapehely, hétmagos gabona, kukoricaliszt, zabkorpa, zabliszt, búzakorpa, búzacsíra, fehér baget, durumbúza, macesz, teljes kiőrlésű búzakenyér, búzakorpa sütemények, bulgur búzaliszt, kuszkuszliszt, gluténliszt, graham liszt, zabliszt, búzadara tészta, fehér liszt.
Zöldségek:
Jótékony hatásúak: articsóka, brokkoli, cikória, petrezselyem, fehérrépa, póréhagyma, gyermekláncfű, fokhagyma, kelkáposzta, piros paprika, édesburgonya, karalábé, vöröshagyma, spenót, mángold, paszternák, tök.
Semleges hatásúak: spárga, bambuszhajtások, sárgarépa, zeller, koriander, uborka, Jalapeno paprika, kapor, endívia, zöld olajbogyó, zöldpaprika, vízitorma, radicchio saláta, retek, paradicsom, gesztenye, cukkíni, gyömbér.
Kerülendők: avokádó, kínai káposzta, vöröskáposzta, fehér káposzta, karfiol, kukorica, padlizsán, gomba, mustár, fekete olajbogyó, kelbimbó, fehér burgonya, lucernahajtások.
Gyümölcsök:
Jótékony hatásúak: friss- és szárított füge, aszalt szilva, szilva
Semleges hatásúak: alma, sárgabarack, banán, áfonya, cseresznye, fekete ribizli, datolya, fekete bodza, egres, grapefruit, szőlő, kiwi, citrom, lime, mangó, görögdinnye, nektarin, papaya, őszibarack, körte, ananász, gránátalma, málna.
Kerülendők: földi szeder, kókusz, sárgadinnye, narancs, rebarbara, eper, mandarin
Fűszerek/ízesítők:
Jótékony hatásúak: petrezselyem, kurkuma, cayenne bors, alga, tengeri hínár
Semleges hatásúak: kapor, fokhagyma, bazsalikom, babérlevél, szemes bors, borsmenta, rozmaring, metélőhagyma, szegfűszeg, koriander, kömény, fodormenta, tárkonya, kakukkfű, paprika, agar, szegfűbors, ánizs, zselatin, méz, fehér cukor, barna cukor, juharszirup, barnarizs szirup, szójaszósz, tamari, csokoládé, almalekvár, dzsem (az ajánlott gyümölcsökből), majonéz, mustár, Worchester szósz.
Kerülendők: kapribogyó, fahéj, fehérbors, őrölt feketebors, szerecsendió, kukoricakeményítő, kukoricaszirup, vanília, alma-, balzsam- és borecet, ketchup, kóser savanyúság, fanyar savanyúság.
Gyógyteák
Jótékony hatásúak: tyúkhúr, gyermekláncfű, görögszéna, gyömbér, komló, hárs, eperfa, borsmenta, csipkebogyó
Semleges hatásúak: kamilla, galagonya, pemetefű, málnalevél, bodza, zsálya, fodormenta, kakukkfű, macskagyökér, ginzeng, zöld tea, cickafark
Kerülendők: lucerna, aloe, bojtorján, echinacea, vörös lóhere, orbáncfű, eperlevél
Italok
Jótékony hatásúak: szódavíz
Semleges hatásúak: sör, zöld tea, vörösbor, fehérbor
Kerülendők: presszó kávé, kóla, diétás üdítő, egyéb üdítő, fekete tea, koffeinmentes tea, tömény szeszesital