"A" vércsoportnak megfelelő táplálkozás szabályai.


„A” vércsoportúak jelmezői: „A földműves”

•    vegetáriánus típus
•    érzékeny emésztőrendszer
•    toleráns immunrendszer
•    jól alkalmazkodik az állandó étrendhez és a változatlan környezeti feltételekhez
•    jól reagál a stresszre, nyugodt természetű
•    agrár jellegű étrendre van szüksége, hogy egészséges és alkotóképes maradhasson

 

 Vérünk és az általunk elfogyasztott táplálék között kémiai reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Ha gondosan követjük a vércsoportunknak megfelelő étkezési tervet, akkor

  •    kisebb az esély a gyakori vírus- és egyéb fertőzésekre,

  •    testsúlyunk beáll az ideális értékre, mivel szervezetünk megszabadítja magát a méreganyagoktól,

  •    nagyobb eséllyel előzhetjük meg az életet veszélyeztető olyan betegségeket, mint a rák, a szív-, és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, májelégtelenség,

  •    elkerülhetünk számos olyan tényezőt, amely gyorsítja a sejtpusztulást (azaz az öregedési folyamatokat.)

 

  "A" vércsoportú embereknek az alábbi területekre érdemes nagyobb figyelmet fordítani az egészségükkel kapcsolatban:

 

  • az immunrendszer erősítése

  • a rák ellen is küzdő antioxidánsok pótlása

  • a fertőzések megelőzése

  • a szív erősítése

 

Ajánlott táplálék-kiegészítők A vércsoportúaknak:

 

A vércsoport szerinti táplálkozás lehetőséget ad, hogy helyreállítsuk immunrendszerünk természetes védekezőképességét, megtisztítsuk vérünket és szervezetünket. Ez a fajta táplálkozás tekinthető kiinduló alapnak, a táplálkozási tanácsok erdejében, ez áll harmóniában természetes genetikai ritmusunkkal. A vércsoport szerinti táplálkozás lehetőséget ad, hogy helyreállítsuk immunrendszerünk természetes védekezőképességét, megtisztítsuk vérünket és szervezetünket. Ez a fajta táplálkozás tekinthető  kiinduló alapnak, a táplálkozási tanácsok erdejében, ez áll harmóniában természetes genetikai ritmusunkkal. A program az ételeket három kategóriába sorolja: jótékony hatásúak, semlegesek és kerülendők. A jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyírként hatnak szervezetünkre. A semleges ételek csupán táplálékként viselkednek. A kerülendő ételek ártólag hatnak ránk. A legjobb megközelítés, a kerülendő ételek teljes elhagyása, és azon semleges ételek fogyasztásának csökkentése, amelyek súlynövekedést okoznak. Ez a módszer kiegyensúlyozott étrendet és egészséges mértékű fogyást tesz lehetővé.

 

 Ajánlott és kerülendő élelmiszerek:

Az A vércsoportúaknak a vegetáriánus étrend a legmegfelelőbb. A vegetáriánus étrendre való törekvést kezdhetik azzal, hogy hetente minél több alkalommal hallal helyettesítik a húst. Ha mégis húst esznek, a lehető legsoványabb húsokat válasszák és inkább baromfit, mint a vörös húsokat.

 

Húsok:
Semleges hatásúak: csirke, pulyka

Kerülendők: marhahús, disznóhús, bárány, borjú, vadhús, kacsa, liba, fogoly, fácán, nyúl, fürj, szalonna, szív, máj.

 

Halak:

Jótékony hatásúak: ponty, tőkehal, sügér, ördöghal, pisztráng, lazac, szardínia, csuka

Semleges hatásúak: kagyló, tonhal, csuka, cápa, kardhal, tokhal, vörös durbincs

Kerülendők: szardella, barracuda, rák, angolna, lepényhal, foltos- és szürke tőkehal, hering, kagyló, osztriga, kaviár, garnélarák, tintahal, béka

 

Tejtermékek, tojás

A A vércsoportúak szervezete csak kis mennyiségű erjesztett tejterméket visel el, de minden teljes tejből készült terméket kerülniük kellene. A tojásfogyasztást is ajánlatos visszafogniuk.

Semleges hatásúak: feta sajt, kecskesajt, kefír, mozzarella, ricotta, joghurt

Kerülendők: kék sajt, brie sajt, vaj, író, jégkrém, camembert, Cheddar, túró, parmezán, Edami, ementáli, Gouda, tejsavó, teljes tej

 

Olajok, zsírok

Jótékony hatásúak: lenmagolaj, olíva olaj

Semleges hatásúak: tőkehalmáj olaj, canola olaj

Kerülendők: kukorica olaj, gyapotmag olaj, földimogyoró olaj, szezámolaj

 

Magvak:

Jótékony hatásúak: földimogyoró, tökmag, mogyoróvaj

Semleges hatásúak: mandula, gesztenye, szezámmag, mogyoró, licsi, napraforgó mag, fenyőmag, mák, dió

Kerülendők: brazil dió, kesudió, pisztácia

 

Hüvelyesek

Jótékony hatásúak: házi lencse vörös lencse, fekete bab, zöldbab, pinto bab, vörös szójabab

Semleges hatásúak: disznóbab, hüvelyes borsó, zöldborsó, lóbab, fehérbab

Kerülendők: száraz fehérbab, vörös bab, rézbab, veteménybab, limabab

 

Gabonafélék, kenyérfélék, száraztészták:

Az A vércsoportúak szervezete általában jól tolerálja  a gabonaféléket.

Jótékony hatásúak: amaránt, hajdina, hajdinakása, szójalisztből készült kenyér, zabliszt, rizsliszt

Semleges hatásúak: árpa, kukoricapehely, kukoricaliszt, puffasztott köles, zabkorpa, zabliszt, puffasztott rizs, rizskorpa, tönkölybúza, rozskenyér, kukoricás sütemények, tönköly kenyér, gluténmentes kenyér, barnarizs kenyér, kuszkusz, árpaliszt, graham liszt, basmati rizs, barna rizs, bulgur búzaliszt, durumbúza liszt, tönkölybúza metélt, fehér rizs, quinoa

Kerülendők: búzacsíra, búzakorpa, hétmagos gabona, durumbúza, macesz, búzakorpából készült sütemények, teljes kiőrlésű búzakenyér, fehér liszt, teljes őrlésű búzából készült liszt.

 

Zöldségek:

 A zöldségek fogyasztása a lehető legtermészetesebb formában nyersen, vagy párolva javasolt. A tofu fogyasztása is ajánlott.

Jótékony hatásúak: brokkoli, sárgarépa, kelkáposzta, vöröshagyma, gyermekláncfű, fokhagyma, torma, karalábé, póréhagyma, fehérrépa, petrezselyem, paszternák, tök, spenót, mángold, articsóka, tofu

Semleges hatásúak: spárga, avokádó, bambuszrügy, kínai fehérkáposzta, retek, gesztenye, karfiol, zeller, kukorica, uborka, zöld olajbogyó, radicchio saláta, cukkíni, endívia, jéghegy saláta, kelbimbó, retek, alga

Kerülendők: kínai káposzta, fehér káposzta, vöröskáposzta, padlizsán, termesztett gomba, fekete olíva, zöldpaprika, piros paprika, édesburgonya, fehér burgonya, paradicsom

 

Gyümölcsök:

Jótékony hatásúak: sárgabarack, földi szeder, áfonya, cseresznye, szárított- és friss füge, grapefruit, citrom, ananász, kék-, zöld-, aszalt szilva

Semleges hatásúak: alma, fekete ribizli, piros ribizli, datolya, fekete bodza, egres, szőlő, lime, görögdinnye, őszibarack, körte, gránátalma, málna, eper, kiwi, nektarin

Kerülendők: banán, kókusz, mangó, sárgadinnye, narancs, papaya, rebarbara, mandarin

 

Fűszerek/ízesítők:

Az ecet fogyasztását lehetőleg kerülni kell, mert a savak irritálják a gyomornyálkahártyát. A szója alapú fűszerek (tamari, miso, szójaszósz) viszont nagyon jó hatásúak az A vércsoportúaknak. A vastartalmú ételek fogyasztása kifejezetten ajánlott részükre, ellenben a cukor és a csokoládé fogyasztása csak nagyon kis mennyiségben javasolható.

Jótékony hatásúak: gyömbér, fokhagyma, szójaszósz, miso, tamari, mustár

Semleges hatásúak: kukoricakeményítő, szegfűbors, bazsalikom, babérlevél, barna rizsszirup, metélőhagyma, szegfűszeg, koriander, agar, kukoricaszirup, kömény, curry, kapor, alga, méz, torma, tengeri hínár, juharszirup, majoranna, menta, mustármag, szerecsendió, oregano, paprika, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, zsálya, só, barna cukor, fehér cukor, tárkony, kakukkfű, kurkuma, vanília, dzsem (ajánlott gyümölcsökből), fanyar savanyúság

Kerülendők: kapribogyó, zselatin, fekete szemes bors, cayenne bors, őrölt bors, fehérborecet, almaecet, ketchup, majonéz, Worchester szósz

 

Gyógyteák

Jótékony hatásúak: lucerna, aloe, bojtorján, kamilla, echinacea, görögszéna, gyömbér, ginzeng, zöld tea, galagonya, máriatövis, csipkebogyó, orbáncfű, szilfa, macskagyökér (valeriána)

Semleges hatásúak: tyúkhúr, martilapu, gyermekláncfű, komló, orvosi pemetefű, édesgyökér, borsmenta, málnalevél, zsálya, bodza, tárnics, aranygyökér, fodormenta, eperlevél, kakukkfű, hárs, eperfa, ökörfarkkóró, petrezselyem, fehér nyírfa, fehér tölgyfakéreg, szenna, vasfű, cickafark

Kerülendők: macskamenta, cayenne, kukoricabajusz, vörös lóhere, rebarbara, sárga lórom

 

Italok

Az A vércsoportúak lehetőleg minden reggel fél citrom levéből készült langyos limonádé fogyasztásával kezdjék a napot. Ez segít csökkenteni az éjszaka során felhalmozódott váladék mennyiségét.

Jótékony hatásúak: kávé, koffeinmetes kávé, zöld tea, vörösbor, friss tiszta víz, sárgabaracklé, sárgarépalé, zellerlé, fekete cseresznyelé, grapefruitlé, ananászlé, szilvalé, citromlé

Semleges hatásúak: fehérbor, almalé, szőlőlé, almabor, káposztalé, uborkalé, zöldséglevek ( az ajánlott zöldségekből)

Kerülendők: presszó kávé, kóla, diétás üdítő, egyéb üdítő, fekete tea, koffeinmentes tea, tömény szeszes ital

 

 

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa!

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Petefészek ciszta
2024-04-21 12:49:46

Petefészek ciszta
2024-04-21 08:59:55

Vetélés
2024-04-20 23:05:53

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat