Melyik probiotikumot válasszuk tehát?


Immunrendszerünk hatékonyságát 70 %-al növelik a probiotikumok.


S
zéles körben ismert és elismert tény, hogy lehetséges a bélflóra támogatása és újratelepítése hasznos, jótékony baktériumokkal, az ún. probiotikumokkal, amelyek gátolják a kórokozók túlzott elszaporodását, stimulálják az immunrendszert és anyagcsere-termékeik kifejezetten hasznosak számunkra.
A velünk szimbiózisban élő jótékony baktériumok fontosságát egészségünk megőrzésében és a betegségek megelőzésében ma már tényként kezeljük. Ezek a mikroszkópikus barátaink számos lényegi ponton befolyásolják pozitívan szervezetünk biológiai működését, amelyről korábban nem is tudtunk. A probiotikus támogatásra akkor van szükségünk, ha valamely okból a belső hasznos baktérium közösségünk zavart szenved, például gyógyszerszedés, betegség, fertőzés következtében.
A probiotikumok legismertebb alkalmazási területe az antibiotikum kezeléssel összefüggésbe hozható hasmenés csökkentése. A jótékony baktérium közösség funkcióit és jelentőségét megismerve új távlatok nyíltak számunkra immunrendszerünk hatékony támogatására is. A probiotikus kezelések várt hatékonysága erősen faj- és törzsspecifikus, és az sem mindegy milyen dózisban és mennyi ideig alkalmazzuk őket.
Információk, amelyeket nem árt(ana) tudni: nem mindegy, milyen célból szeretnénk probiotikumot használni és az sem, hogy kinek a számára lesz a készítmény. Noha, egyértelműen nem ártalmasak a szervezetünkre ezek a jótékony baktériumok, mégis úgy érdemes választani a termékek közül, hogy hassanak is arra, amire kell és ne csak a pénzünket költsük el.
A piacon található készítmények között rengeteg különbség van, és nem csak az árukban. Vannak készítmények, amelyek csak egy bizonyos probiotikus törzset tartalmaznak, míg mások kombinált, több törzses készítmények. Vannak ún. szinbiotikumok, ami azt jelenti, hogy a probiotikum mellett prebiotikumot is tartalmaznak. A prebiotikumok általában olyan oligoszacharidok, amelyek kiválóan hasznosíthatóak a probiotikus baktériumtörzsek számára, így közvetve elősegítik azok szaporodását és megtelepedését a szervezetben. A készítmények közti különbségek itt még nem értek végett, mert léteznek élő- és elölt probiotikus baktériumtörzset/törzseket tartalmazó termékek is, ezen kívül érdemes figyelembe venni a csíraszámot is (CFU), bár ez utóbbi sem önálló támpont minden esetben. Hiába van ugyanis nagyszámú csíra egy-egy készítményben, ha nem rendelkeznek megfelelő ún. savvédő köpennyel, akkor a készítményben lévő baktériumok töredéke éri csak el a célállomást, a beleket.

Melyik probiotikumot válasszuk tehát?

A döntésben segítséget adhat néhány szempont figyelembe vétele, amelyek igazoltan erősítik a hatékonyságát a probiotikus készítményeknek.
Érdemes olyan készítményt választani,
amely – a bélflóránkhoz hasonlóan – több jótékony humán eredetű baktérium törzset is tartalmaz egyszerre;
amely mikrokapszulás technológiával készül, így a baktériumok savvédő réteggel vannak bevonva, hogy ellenálljanak a gyomorsavnak és minél többen elérjék a célállomásukat;
amely tartalmaz ún. prebiotikumot (baktérium táptalajt) és ún. posztbiotikumot is (baktériumok által termelt metabolikus termék);
amely korosztályra, vagy konkrét állapotra optimalizált készítmény;
amely olyan probiotikus törzset tartalmaz, ami levédett, engedélyezett és garantáltan biztonságos!
Végül az ár/érték arányt is vegyük figyelembe és ne válasszunk olyan készítményt, amely vonzó ára mellett mégsem tudja azt a hatékonyságot, amit vártunk tőle!


Az összes feltételnek megfelel a Vitamin Station cég ProbFlora-ja és a Cali Vita cég ProbioBalance terméke. Gyermekeknek is felnőtteknek is szünet nélkül, minden nap kell fogyasztani! Gyermekeknek 10 éves korig napi 1x1 reggeli előtt 15-20 perccel, bő folyadékkal. Felnőtteknek, ugyan így kell szedni napi 1x2-őt, folyamatosan minden nap. Betegségek esetén, valamint antibiotikum, vagy ezüst kolloid használatakor, napi 3x2 szükséges, szintén étkezések előtt egy 15-20 perccel, bő folyadékkal, de a legjobb folyadék a bevitelre a desztillált víz.


Jelen formájában közreadta: Dr.med.vulg.Weixl-Várhegyi László

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa! Észrevételeit és építő kritikáit szívesen fogadjuk az alábbi elérhetőségünkön! info@termeszetdoktor.hu

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Ásványi anyag, nyomelem, vitamin pótlás
2018-03-19 11:12:50

Futàs
2018-03-17 03:35:30

Kollagén vagy kolleszterin?
2018-03-15 21:58:41

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat