A D-vitamin fontossága
A téli hónapok a szokottnál jobban igénybe veszik az immunrendszerünket, a különböző kórokozók és vírusok pedig lesben állnak. A védekezésben nemcsak a C-, hanem együtt a D-vitaminnal is sokat segíthet. Ha szervezetünkben kevés a D-vitamin, növekszik a felső légúti fertőzések, így a nátha és az influenza veszélye. Noha a szakemberek hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra is szükség van ebben a kérdésben, azt tanácsolják, hogy napi rendszerességgel pótoljuk a D-vitamint. Elsősorban télen kell erre ügyelni, hiszen napsütés nélkül a szervezet nem tudja maga előállítani a szükséges mennyiséget. A D-vitamin zsírban oldódik és élettanilag nagyon jelentős, segít a testnek a kalcium felszívásában. Nélküle a csontok törékennyé, gyengévé válnak. Hozzájárul a normál fogazat, az egészséges izomfunkció fenntartásához. A felnőtteknél a kevés D-vitamin csontdeformációhoz és csontritkuláshoz vezethet. Nagyon jó D-vitamin-forrást jelentenek az édesvízi és tengeri halak, a vargányagomba, a kakaóbab, a vaj, a tejszín, a tojássárgája, a máj és a belsőségek, de legtöbbet a vércsoportunk számára megfelelő, hidegen sajtolt növényi olajokból nyerhet a szervezetünk. Olaj a szájban, béke a májban! Úgy októbertől áprilisig minimum napi 2000 NE ( nemzetközi egység) D3 vitamin dózisra is szükségünk lehet, de még nyáron is kellhet a minimum napi 1000 NE. Soha ne szoláriumozzunk (bőrrákot okoz!!), mert az nem tudja azt adni, mint a napsütés, vagy a jó minőségű D-vitamin, melyet többnyire D3 vitamin formájában juttatunk be a szervezetünkbe, mivel a többi D-vitamint a szervezet is elő tudja állítani. Ha viszont betegek vagyunk, akkor szükség lehet a D1 és D2 vitaminok pótlására is. A vitaminhiány természetesen nem egyik napról a másikra alakul ki. Az elégtelen vitaminellátottság először ugyanis általános tünetekben mutatkozik meg, ingerültek, fáradékonyak leszünk, esetleg étvágytalanság jelentkezik. Legtöbben ezekre a bajokra gyógyszert íratnak fel, az helyett, hogy megelőznék ezt vitaminok szedésével, jó minőségű táplálék-kiegészítők formájában. Sajnos sok a rossz minőségű termék ezekből is. Csak a megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkező szakemberekre szabad hagyatkozni a termékek kiválasztásában.
Dr' Weixl-Várhegyi László