A D-vitamin fontossága


 

A téli hónapok a szokottnál jobban igénybe veszik az immunrendszerünket, a különböző kórokozók és vírusok pedig lesben állnak. A védekezésben nemcsak a C-, hanem együtt a D-vitaminnal is sokat segíthet. Ha szervezetünkben kevés a D-vitamin, növekszik a felső légúti fertőzések, így a nátha és az influenza veszélye. Noha a szakemberek hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra is szükség van ebben a kérdésben, azt tanácsolják, hogy napi rendszerességgel pótoljuk a D-vitamint. Elsősorban télen kell erre ügyelni, hiszen napsütés nélkül a szervezet nem tudja maga előállítani a szükséges mennyiséget. A D-vitamin zsírban oldódik és élettanilag nagyon jelentős, segít a testnek a kalcium felszívásában. Nélküle a csontok törékennyé, gyengévé válnak. Hozzájárul a normál fogazat, az egészséges izomfunkció fenntartásához. A felnőtteknél a kevés D-vitamin csontdeformációhoz és csontritkuláshoz vezethet. Nagyon jó D-vitamin-forrást jelentenek az édesvízi és tengeri halak, a vargányagomba, a kakaóbab, a vaj, a tejszín, a tojássárgája, a máj és a belsőségek, de legtöbbet a vércsoportunk számára megfelelő, hidegen sajtolt növényi olajokból nyerhet a szervezetünk. Olaj a szájban, béke a májban! Úgy októbertől áprilisig minimum napi 2000 NE ( nemzetközi egység) D3 vitamin dózisra is szükségünk lehet, de még nyáron is kellhet a minimum napi 1000 NE. Soha ne szoláriumozzunk (bőrrákot okoz!!), mert az nem tudja azt adni, mint a napsütés, vagy a jó minőségű D-vitamin, melyet többnyire D3 vitamin formájában juttatunk be a szervezetünkbe, mivel a többi D-vitamint a szervezet is elő tudja állítani. Ha viszont betegek vagyunk, akkor szükség lehet a D1 és D2 vitaminok pótlására is. A vitaminhiány természetesen nem egyik napról a másikra alakul ki. Az elégtelen vitaminellátottság először ugyanis általános tünetekben mutatkozik meg, ingerültek, fáradékonyak leszünk, esetleg étvágytalanság jelentkezik. Legtöbben ezekre a bajokra gyógyszert íratnak fel, az helyett, hogy megelőznék ezt vitaminok szedésével, jó minőségű táplálék-kiegészítők formájában. Sajnos sok a rossz minőségű termék ezekből is. Csak a megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkező szakemberekre szabad hagyatkozni a termékek kiválasztásában.

 

Dr' Weixl-Várhegyi László

 

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa! Észrevételeit és építő kritikáit szívesen fogadjuk az alábbi elérhetőségünkön! info@termeszetdoktor.hu

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Ásványi anyag, nyomelem, vitamin pótlás
2018-03-19 11:12:50

Futàs
2018-03-17 03:35:30

Kollagén vagy kolleszterin?
2018-03-15 21:58:41

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat