Vércsoportos táplálkozás


 A táplálkozástudomány legújabb, többszörösen is bizonyított irányzata az egészséghez vezető úton!

 

Minden vércsoport számára fogyasztható ételek, mert mindenki számára jótékony vagy semleges hatásúak >

 

Táplálkozási tanácsokO vércsoportúak számára >

 

Táplálkozási tanácsokB” vércsoportúak számára >

 

Táplálkozási tanácsokA” vércsoportúak számára >

 

Táplálkozási tanácsokAB vércsoportúak számára >

 

 Ajánlott figyelembe venni azoknak is, akik nem ismerik a saját vércsoportjukat:

Tudja meg, milyen a vércsoportja! >

 

Vérkép kiértékelés >

 

Az ikreket is figyelembe véve nincs a Földön két egyforma ember, mint ahogy nincs két azonos ujjnyomatú ember sem, ugyanúgy nincs két egyforma fűszál, nincsen két egyforma hópehely. Az emberek szervezete is különbözik egymástól, azért világos az is, hogy az emberek eltérő szervezete különböző táplálkozási igényeket támaszt. Emiatt az egészség megtartásának és a betegségek gyógyításának egyik leglényegesebb módja a vércsoportnak megfelelő táplálékok fogyasztása. Van olyan étel, amelyik az egyik embernek jótékony hatású, a másiknak semleges, míg a harmadiknak kifejezetten árt. Az autósok tudják, hogy ha nem a megfelelő oktánszámú és nem a megfelelő minőségű üzemanyagot tankolják az autójukba, akkor kisebb lesz a motor teljesítménye, előbb elromlik az autó, többet kell javítani és előbb el is használódik. Az ember is ugyanígy van a táplálékokkal, ugyanis a vércsoportnak megfelelő táplálék a jó ”üzemanyag” a szervezetünknek és ha ezt kapja, akkor az jól is fog működni. Ha viszont a vércsoportunknak nem megfelelő táplálékokat fogyasztjuk, akkor mi is előbb megbetegszünk, előbb elhasználódunk, kisebb lesz a teljesítményünk és az élettartamunk! A jó „üzemanyag”- hoz az is hozzátartozik, hogy annak tisztasága, szennyezés-mentessége a lehető legjobb legyen, ugyanis hiába fogyasztunk a vércsoportunknak megfelelő táplálékot, ha azt kemikáliákkal, nem tiszta vízzel nem tiszta sóval, ártalmas E-számos ízfokozókkal, stabilizátorokkal szennyezték, vagy gyártották.

 

A vércsoportok olyan alapvető fontosságúak, mint maga az ember.

Ha megszülettünk egy vércsoporttal, akkor azzal is fogunk meghalni, mivel nem változik meg az életünk során. Ezért nem szerencsés vércsoport diétának nevezni a vércsoport szerinti táplálkozást, mert egy diéta általában betegségekhez kötődik, és addig kell folytatni, amíg a betegség tart. Egyébként, ha valaki a születésétől fogva a vércsoportjának megfelelő ételeket fogyasztaná, soha nem lenne glutén-érzékeny, laktóz-érzékeny, vagy cukorbeteg, azaz nem kellene ilyen diétákon élnie!  Ugyanis ezeket a betegségeket az okozza, hogy a vércsoportunknak nem megfelelő gabonákat és tejtermékeket fogyasztjuk!  A tudomány most fedezte fel, hogy hogyan használhatjuk a vércsoportokat egy úgynevezett sejtszintű ujjlenyomatként az egészséghez vezető úton. Ez a felfedezés az emberi DNS-sel kapcsolatos felfedezések kibővítését  jelenti. A vércsoportok (A, B, AB, 0) és a vércsoport altípusok (szekrétor, nem szekrétor, Rh-, Rh+, MM, NN MN stb.) megismerése még jobban megerősíti azt a tényt, hogy minden ember teljesen különbözik a többitől. Az altípusoknak nincs számottevő jelentősége a vércsoport szerinti táplálkozás szempontjából, ugyanis a fő meghatározó maga a vércsoport, amit illene mindenkinek ismernie a saját személyét illetően.

Vércsoportunk az egészség, a betegségek, a hosszú élet, a fizikai erő, a szellemi életünk titkaihoz vezető ajtó zárjának a kulcsa. Vércsoportunk határozza meg a betegségekre való fogékonyságunkat, táplálkozási szükségleteinket és a fizikai tevékenységünk (sport) legmegfelelőbb formáit. Ezek a tényezők befolyásolják energiaszintünket, a táplálékokban lévő energiák felhasználásának hatékonyságát, szellemi életünket és a személyiségünket is. Érdekes, hogy ebben nincs új a Nap alatt.

...........és régen,

Az ayurvédikus orvoslás 4000 évvel ezelőtt az embereket három csoportra osztotta, s milyen érdekes, hogy ezek a csoportok megfelelnek a 0 az A és a B vércsoportokra most felfedezett személyiségeknek. Az AB vércsoport dr.Adamóék szerint mindössze kb. 1500 évvel ezelőtt jelent meg az embereknél, ezért azt az ayurvédikus orvoslás nem ismerhette, vagy pedig azért nem ismerte, mert azon a vidéken nem is volt AB vércsoportú, mert ez a legritkább vércsoport. Érdekes, hogy a Kárpát-medencében van legnagyobb létszámban ez a vércsoport, s a Föld egyes részein még az 1%-ot sem teszi ki a lakosságnak. Az igazi ok tehát az, hogy az AB-s vércsoport is hasonló korú a többiekhez, viszont Indiában zömmel csak három vércsoport van elterjedve, mint Európában is. Az AB vércsoportúak aránya a legmagasabb a magyarok, tótok és a zsidók között, s itt eléri a 10 %-ot is.

A vércsoportok kialakulásában jelentős szerepet játszott a táplálkozás és a népvándorlás, a Föld különböző pontjain élő emberek keveredése. Ezért lehet elvétve már AB vércsoportúakat találni a minden földrészen, igaz csak nagyon kis létszámban.

Mivel a vércsoportok kialakulásában jelentős szerepe volt a táplálkozásnak, ezért az egyes vércsoportokhoz tartozó táplálkozástól való eltérés egészségkárosodáshoz vezet. Sajnos az ember alkalmazkodása e tárgykörben igen hosszú ideig tart, mert a generációváltás is ilyen. A rovaroknál ez igen gyors, ezért van az, hogy amelyik vegyszer ma árt, mondjuk a burgonyabogárnak, a következő nemzedék már csak a nagyobb dózistól pusztul el, míg az azután jövő nemzedék már táplálékként szintetizálja az apáikat elpusztító mérgeket. Az embernél 10 generációváltás 300 év! A vércsoportokat is csak 1905-ben „fedezte fel” dr.Karl Landsteiner, osztrák orvos. Addig találomra ment a vérátömlesztés is és, ha valaki 0-stól kapott vért, akkor túlélte a műtétet, de ha nem 0-stól és nem a saját vércsoportújától, akkor sajnos belehalt a kisebb műtétekbe is! A táplálékok közül az ismeretleneket megbetegítő élelmiszernek titulálták. Például a spanyolok hozták be Amerikából a paradicsomot, de a spanyolok többsége A vércsoportú és nekik nem jó valóban a paradicsom!

A lektinek.

Ezeket a tényeket felismerve Dr. James D’Adamo és fia Dr. Peter D’Adamo természetgyógyász orvosok és munkatársaik az élelmiszerek minden csoportjánál vizsgálták, hogy azok mennyire összeférhetőek a különböző vércsoportú vörösvérsejtekkel. A vizsgálatok minden kétséget eloszlatva bebizonyították, hogy nem mindegy, hogy melyik vércsoportú ember mit eszik. Beigazolódott, hogy ugyanazon ételek az egyes vércsoportok vörös-vértestjeit kicsapták- orvosi nyelven agglutinálták-, s ezért a jelenségért a növényi és állati eredetű élelmiszerek egy részében található különleges „ragasztóanyagok”, az un. lektinek a felelősek. A lektinek tehát az ételekben megtalálható különféle és speciális fehérjék, amelyek vérünk minőségét befolyásoló agglutinációs hatással rendelkeznek. Ezek a lektinek a vörösvérsejtek felületén található, vércsoport-meghatározó, speciális cukoroldatokhoz (szénhidrát specifikusság) kapcsolódva szinte összeragasztják a vörösvérsejteket, elindítva ezzel a szervezet állapotának romlását, gyorsítják az öregedési folyamatokat. Mindezek a cukoroldatok nemcsak a vérben, hanem a szervezetben, más szövetféleségekben is megtalálhatók, s így az adott vércsoportnak nem megfelelő táplálkozás a szerveket közvetlenül is rombolhatja.

A 0 vércsoportúaknál minden vérlemezkéhez egy fukóz nevű szénhidrát-specifikus alkotóelem tartozik, amely minden vércsopotnál megtalálható a vérlemezkék mellett. Az A-soknál még egy N-acetil-galaktóz-amin is kapcsolódik a fukózhoz. A  B vércsoportúaknál a fukóz mellett minden vérlemezkénél ott van a D-galaktóz, az AB-seknél pedig minden vérlemezkénél ott szerepel a fukóz mellett a D-galaktóz is és az N-acetil-galaktóz-amin is.

Attól függ, hogy egy étel jó-e az adott vércsoportú embernek, hogy a táplálékokban lévő, az adott táplálékra jellemző szerkezetű lektinek hogyan viszonyulnak a vércsoportra jellemző, minden vérlemezkéhez kapcsolódó szénhidrát-specifikus alkotóelemekhez. Akár hisz valaki ebben, akár nem, akkor is működik ez a lektin és vér- alkotóelem kapcsolat. Ez határozza meg, hogy egy adott táplálék jó, vagy rossz, illetve semleges hatású az adott vércsoport számára. Ha rossz, akkor agglutináció történik, azaz összeragadnak a  vérlemezkék. Elég, ha csak nyomokban van jelen egy-egy összetett táplálékban a vércsoportra agglutináló tulajdonsággal bíró lektin, már megtörténik az agglutináció. Pl. valamiben tejpor van, vagy tej is van a készített ételféleségben, akkor már a 0-sokra és az A-sokra agglutináló hatással van, azaz rontja a vérkeringést a hajszálerekben. A vörösvérlemezkék átmérője 9 mikron, a vastagsága 1 mikron. A kapilláris keringés hajszálereinek átmérője kisebb, azaz 7 mikron, tehát ezen a 7 mikronos átmérőjű erecskén kell átpréselnie a vérnyomásnak a vörösvérlemezkéket. Ez csak akkor megy könnyen, ha rugalmas az érfal, s ha a lektinek nem ragasztják össze a vérlemezkéket. A növényi ételek kétszeresen lágyítják az érfalakat, ezért könnyebb az átjutás a hajszálérben. Itt is vigyázni kell, hogy csak olyan növényt ehetünk, ami a vércsoportunknak nem okoz agglutinációt. A növényi olajok 5-szörösen lágyítják az érfalakat és rugalmasítják a vérlemezkéket. Együnk tehát naponta több olyan hidegen sajtolt növényi olajat, amelyek jók a vércsoportunknak! Ugyancsak ötszörösen lágyítják a halolajok is, tehát együnk sok, a vércsoportunknak megfelelő halételt. A nem tiszta, adalékanyagokkal teli (KCl, LiCl, alumínium hidroxidok, kálium-ferro-cianid, stb., amit csomósodás gátlásra használnak) só és az állati zsírok, beleértve a tejben lévő zsiradékot (különösen a homogénezett tejzsiradékot!!!!)is, 10-szeresen keményítik az érfalat, tehát megnehezül a vörös vérlemezkék átjutása a hajszálér hálózaton. Ez a táplálkozás alfája és omegája!!! Ahol rossz a hajszáleres keringés, ott beteg lesz a testszövet. A rossz keringésű testszövetekben daganatok képződhetnek, mert rendellenesen működnek a sejtek. Nem kapnak tápanyag utánpótlást és nincs elszállítva a salakanyag, amely a sejtanyagcsere során keletkezik. A szívnek a legtökéletesebb a keringése, ezért a szív sohasem lesz rákos!!!! Ha mégis rossz lesz a szív keringése, a szív megbetegszik, megáll, s nincs ideje kifejlődni a daganatoknak. A szívmegállás pedig a halála a testnek. A szívnek azért is jó a keringése, mert mindig mozog! A mozgás tehát a táplálkozáson túlmenően a másik lényeges körülmény az egészségünk megőrzése érdekében. Mindennap, minden izomcsoportot jól át kell mozgatni úgy, hogy beleizzadjunk, s úgy, hogy pulzusunk egy ideig érje el a normál érték kétszeresét. Intenzív keringés, intenzív sejtanyagcsere, intenzív salaktalanítás. A vérünket a szív keringteti, a 2-2,5 liternyi nyiroknedvet a szervezetünkben az izmok mozgása áramoltatja, mivel nincs külön nyirokszívünk. A nyiroknedvek is salaktalanítanak, ezért lényeges a megfelelő nyirokkeringés az intenzív mozgás révén. A biokémia eddig is tudta, hogy a vérünk és az elfogyasztott táplálék között kémia reakció zajlik le. Ez a reakció genetikai örökségünktől függ. Meghökkentő, de tény, hogy ma a XXI. század éveiben is immun- és emésztőrendszerünk még mindig azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyeket a vércsoport szerint őseink fogyasztottak.

A két Dr.D’Adamo és munkatársai, valamint a hasonló kutatással foglalkozó bostoni, cambridgei, londoni, oxfordi, new-yorki stb. egyetemeken dolgozó biokémikusok nemcsak azt határozták meg, milyen élelmiszereket nem ajánlatos fogyasztaniuk az egyes vércsoportokhoz tartozó embereknek, hanem azt is, hogy az adott vércsoportnak megfelelő táplálkozás esetében milyen lesz a vitamin- és az ásványi anyag ellátottság, illetve mely táplálék-kiegészítő anyagok, gyógynövények segíthetik a még jobb állapot elérését. Akik elmélyültebben foglalkoztak a vércsoportokkal, tudhatják, hogy a különböző vércsoportok különböző antigéneket tartalmaznak, amely arra a vércsoportra jellemző. Csak a 0 vércsoportú embereknek nincs a vörösvérsejtjeik felületén egyik típusú antigén sem. Az immunrendszerünk, - ha jól működik,- azonnal észreveszi, hogy idegen antigén lépett be a szervezet rendszerébe, ezért  elkezd antitesteket termelni az antigén ellen. A vércsoportok antitestei is eltérőek a másik vércsoport antitesteihez képest, ezért lehet csak meghatározott szabályok szerint vért adni a másik embernek. Ennek szabályait dr. Karl Landsteiner osztrák kutatóorvos fedezte fel.

Az antitestek az immunsejtekben előállított különleges kémiai anyagok, feladatuk az idegen antigén elfogása. Immunrendszerünk sejtjei különböző antitestet termelnek, mindegyiknek egy adott idegen antigén azonosítása és elfogása a feladata. Ez egy állandó harc az immunrendszer és a betolakodók között, melyek megpróbálják átalakítani antigénjeiket, hogy a szervezet ne ismerje fel őket. Amikor egy antitest összetalálkozik egy, a szervezetre ártalmas antigénnel (vírusok, baktériumok, folyadékok, táplálékok antigénjei), akkor azt agglutinációnak nevezzük, amely szinte összeragasztja a vörösvérsejteket, elindítva ezzel a szervezet állapotának romlását, gyorsítva az öregedési folyamatokat. Mindezek a cukoroldatok nemcsak a vérben, hanem a szervezetben, más szövetféleségekben is megtalálhatók, s így az adott vércsoportnak nem megfelelő táplálkozás a szerveket közvetlenül is rombolhatja. A vércsoport antitestek immunrendszerünk legerősebb antitestei, vörösvérsejt agglutináló hatásuk olyan erős, hogy akár szabad szemmel is azonnal észre vehető egy tárgylemezen. A kutatók azt is felismerték, bizonyos ételek agglutinálják az adott vércsoport sejtjeit, míg más vércsoportokét nem, ami azt jelenti, hogy az egyik vércsoport sejtjeire káros étel, a másik vércsoport sejtjei számára jótékony hatású lehet.

Amikor olyan ételt fogyasztunk, amelynek lektinjei összeférhetetlenek a vércsoport antigénünkkel, azaz a vérlemezkékhez kapcsolódó szénhidrát-specifikus alkotóelemekkel, akkor a lektinek célba vesznek egy szervet, (vese, máj, agy, gyomor, belek, izületek, stb.) és annak területén elkezdik agglutinálni a vörösvérsejteket. A különböző lektinek, más-más szervet vagy szervrendszert vesznek célba, kellemetlen bélpanaszokat, májcirrózist okozhatnak, vagy leállítják a vesén áthaladó vér áramlását, stb. Az idegrendszer a legérzékenyebb a táplálékokban található agglutináló lektinekre. Sok fejfájós embernek csak egyszerűen át kellene térnie a vércsoportnak megfelelő táplálkozásra és megszűnnének a kellemetlenségei. Vigyázat! Nem biztos, hogy az idegrendszert támadó agglutináló lektinek okozzák közvetlenül a fejfájást, hanem a bélrendszerre, emésztőrendszerre károsan ható agglutináló lektinek is okozhatják, ezért kell odafigyelni arra, hogy mit eszünk.

Nem elég csak a vércsoport-specifikus táplálkozást betartani, hanem oda kell figyelni az egyéb táplálkozási szabályokra is. Ilyen szabály az, hogy táplálékaink nagy víztartalmúak legyenek – kb., mint az emberi test víztartalma (70%) -, ne legyenek agyon sütve, főzve, tartósítva, hanem több mint 50%-ban nyers, hővel nem károsított ételek legyenek. Az is fontos, hogy folyadékot mindig a táplálkozás megkezdése előtt vigyük be a szervezetbe, mert hiába táplálkozunk megfelelően, a táplálkozás után vagy evés közben megivott folyadék felhígítja az emésztő nedveket és a perisztaltika rosszul emésztetten vagy emésztetlenül, továbbítja a táplálékot a belekbe. Nagyon fontos szabály a nyugodt, kellemes környezetben történő, kapkodás mentes étkezés. Először mindig a könnyen emészthető, a gyomorból hamar kiürülő gyümölcsöket, zöldségeket, salátákat  fogyasszuk, mert ha ezeket esszük utoljára, akkor a gyomorban nem tudják megelőzni, a hosszabb ideig emésztődő ételeket, és elkezdenek erjedni, rothadni, aminek következtében toxinok és metilalkoholok keletkeznek, melyek akkor is rombolják a szervezetünket, ha vércsoport-specifikusan táplálkozunk. Legtöbb ember emésztőrendszere mozgó pálinka-főzőhöz hasonlít, mert állandó erjedés és alkohol képződés van a gyomrában és a beleiben a helytelen ételtársítás és a helytelen táplálkozási sorrend miatt!!!!! A káros lektinek jelenlétét a szervezetben nemcsak laboratóriumokban lehet bevizsgálni, hanem egy egyszerű vizeletvizsgálattal, az indikán teszttel is, amely a bomlási folyamatokat méri. Ha a máj, az emésztőrendszer, a belek nem teljesen dolgozzák fel a folyadékot, akkor indoloknak nevezett toxikus melléktermékek keletkeznek. Ha elkerüljük a vércsoportunkra káros lektin-fehérjéket tartalmazó, vércsoportunk számára nehezen vagy egyáltalán nem emészthető ételek fogyasztását, akkor az indikán szintünk alacsonyabb. Ha rendszeresen, vagy akár alkalmanként fogyasztunk magas, a vércsoportunk számára káros lektin-tartalmú, vagy számunkra nehezen emészthető ételeket, akkor az indikán szintünk magas lesz, ami arra utal, hogy sok karcinogén (rákkeltő) anyag van a szervezetünkben. Nézzük közelebbről, hogy mit értünk jótékony hatás alatt. Jótékony hatásúak azok az ételek, amelyek gyógyszerként hatnak a szervezetünkre, melyek főleg betegség esetén gyógyszer nélkül is gyógyítanak azzal, hogy megerősítik az immunrendszert. A semleges ételek, csupán táplálékként viselkednek, de szükség van rájuk a bennük lévő nyomelemek, vitaminok és a kiegyensúlyozott étrend miatt. A tiltott, kerülendő ételek mérgezik a szervezetet, tehát a fogyasztásuk tilos! Ételeink 50%-nál nagyobb része legyen jótékony hatású, a többi pedig a vércsoportunknak semleges hatású, de egyik ételkombinációban se legyenek a vércsoportunk számára károsító ételek, még hozzáadott formában vagy nyomokban sem!

Nézzük, hogy a tilos ételek milyen hatásokat válthatnak ki a szervezetből:

- az emésztőrendszer nyálkahártyáinak gyulladása (ez népbetegség),

- az emésztési folyamatok befolyásolásával kiváltott puffadás (ez is népbetegség nálunk),

- a metabolitikus rátának, vagyis az anyagcsere-folyamatok sebességének a lassítása révén csökken a kalóriák elégetésének hatékonysága (székrekedés, szorulás, ami szintén népbetegség!),

- csökken az inzulintermelés (az egyre növekvő cukorbetegség fő oka, mert pl. a normál búza semmilyen formában nem jó a lakosság 90 %-ának!!!!),

- a hormonális egyensúly megváltoztatása folytán vízvisszatartás (ödéma), pajzsmirigy megbetegedések és más hormonális problémák (terméketlenség, kóros elhízás stb.) kialakulása (e tekintetben is a világelsők között vagyunk)!

- például a csirkehús sclerózist okoz a B-seknek és AB-seknek, a burgonya pedig a 0-soknak és az A-soknak idegrendszeri és ízületi károsodásokat  idéz elő!

 

'Dr.Weixl-Várhegyi László

 

 

Rólunk

A termeszetdoktor.hu oldalt azért hoztuk létre, hogy az egészséges életmóddal kapcsolatban érdeklődőknek iránymutatást és új információkat adhassunk.

Várhegyi László természetgyógyász publikációival az életmóddal elkövethető egészség-károsításokra segít felhívni a figyelmet, melyet előadásaival, videóival, illetve a nyilvános kérdésekre adott válaszaival próbál továbbítani az ezirányú érdeklődők felé.

Személyes konzultációi alkalmával lehetőséget ad mindenkinek arra is, hogy közösen keressék meg az életmódbeli buktatókat és együtt találjanak rá személyre szabott megoldásokat.

Receptgyűjteményünkkel igyekszünk színesíteni a háziasszonyok repertoárját egészséges és gyorsan elkészíthető ételekkel.

Köszönjük, hogy oldalunkat olvassa! Észrevételeit és építő kritikáit szívesen fogadjuk az alábbi elérhetőségünkön! info@termeszetdoktor.hu

A termeszetdoktor.hu oldalain olvasható információk, tanácsok, szolgáltatások nem helyettesíthetik az orvosi véleményt, ezért kérjük, hogy minden panaszával forduljon szakorvoshoz!

Az oldalon való böngészéshez Firefox használata ajánlott. 

adatkezelési nyilv. szám: NAIH-100315/2016.


Legutolsó kérdések

Ásványi anyag, nyomelem, vitamin pótlás
2018-03-19 11:12:50

Futàs
2018-03-17 03:35:30

Kollagén vagy kolleszterin?
2018-03-15 21:58:41

MINDEN KÉRDÉS

Kapcsolat